(închide)

Moara cu șase ciuturi din Găleșoaia, una dintre atracțiile Muzeului Astra. Gorjul, reprezentat de zeci de obiective

 

Încă de la înființare, din perioada anilor 1960, Muzeul Astra din Sibiu a fost pe lista destinațiilor preferate de români si nu numai. Inițiatorii proiectului au realizat de la început că “tradiția este păstrarea intru spirit a ceea ce a fost in trecut”, astfel că Muzeul reuneste case, crame, mori de vânt, gospodării din toata România create de țărani și prețuite de cei care au pus bazele obiectivului turistic si de cei care îl vizitează. Și județul Gorj este reprezentat in acest muzeu, multe din gospodăriile strămutate aici devenind preferate ale vizitatorilor. Cramele pomicole sau viticole, morile cu ciuturi, povarnele cu roată hidraulică, pivnițele, moara cu șase ciuturi etc sunt doar câteva dintre exemple, fiecare având povestea sa frumoasă.

În 1972, la Muzeul Arhitecturii Populare din Sibiu a fost transferată moara cu șase ciuturi din satul Găleșoaia, comuna Cîlnic din județul Gorj. Aceasta a funcționat decenii la rând pe râul Tismana, care avea debit puternic de apă și pe cursul căruia au fost ridicate numeroase astfel de construcții. “Instalațiile de măcinat sunt acționate de câte o ciutură, o roata orizontală cu cupe sau căuce în formă de lingură-strămoșul turbinei Pelton. Axul vertical al ciuturei pune în mișcare piatra alergătoare. (...) Moara din Găleșoaia este ultimul martor al instalațiilor gorjenești de pe râul Tismana si este înălțată pe 12 piloni la 5 m deasupra apei. Moara avea peste 40 de coproprietari repartizați pe cele 6 instalații de măcinat. Drepturile de măcinare se calculau pe zilele și orele lunii, pentru fiecare proprietar în parte”, se spune în volumul “Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA Sibiu” din 2007.


În Muzeul Astra mai puteți admira o povarnă cu roată hidraulică, strămutată aici în 1966 din comuna Sârbești-Gorj. Este inedită prin înfățișare și dimensiuni, fiind o constructie specifică zonei pomicole a Gorjului subcarpatic. “În aceste zone, fabricare țuicii era o îndeletnicire veche. Distilarea țuicii s-a practicat sub diferite forme, evoluând de la instalații simple la cele complexe. Cele cu roți de alimentare cu apă precum povarna rămâneau instalate tot anul”.

Potrivit volumului mai sus amintit, în Muzeul Astra-obiectiv care n-ar trebui ratat-puteți vedea una dintre cele mai bogate colecții de monumente create de strămoși, de genialii țărani români din toate regiunile țării. Zeci de construcții cu profil ocupațional, gospodării meșteșugărești, pastorale, viticole, ateliere ale meșterilor din zone variate, instalații de industrie populară, alimentară, forestieră, minieră etc. Aici regăsiți cea mai bogată colecție de instalații de industrie populară din România!

Muzeul din Sibiu este cunoscut în toată Europa grație unicității profilului său tehnic, originalității concepției organizării sale, caracterului reprezentativității sale naționale. În lume nu mai există un alt muzeu național destinat prezentării creației tehnice populare preindustriale a unui popor, spun reprezentanții Muzeului Astra din Sibiu.

Încă de la intrarea în Muzeu, simți că vei avea parte de o experiență aparte: poarta monumentală originară din Mârșa-Sibiu urându-ți cel mai frumos “bine ai venit”! Frumusețea acestui muzeu, simplitatea complexă a creațiilor populare în care “respiră” geniului țăranului român îți rămân în întipărite în suflet , dorindu-ți să revii cât mai curând. România milenară se regăsește în acest muzeu; muzeul ilustrează inteligența strămoșilor noștri; este un loc unic în Europa-acestea sunt doar câteva din mărturiile celor care au vizitat acest Muzeu.

Galerie foto



Vizualizări: 794

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste