(închide)

Cea mai bună înghețată din România o găsești la „Atletul albanez. Cofetărie. Gelaterie” din Slatina!

 

Pe strada Dinu Lipatti din Slatina, în centrul istoric al orașului, găsești cea mai bună înghețațtă din România la „Firma Atletul albanez. Cofetărie. Gelaterie. Memish D. Hashim”. Cofetăria La atletul albanez este cea mai veche firmă privată din România și o adevărată atracție pentru turiști și localnici deopotrivă.

Poți să ceri o braga, o băutură răcoritoare divină și poți servi o înghețată delicioasă. Braga este băutura răcoritoare a turcilor nomazi din Asia Centrală cu un gust dulce acrișor. Braga, denumită și „boza” în limbile slavă și turcă, este o băutură răcoritoare care se obține prin fierberea meiului măcinat cu apă. Este o băutură care are în compoziție un conținut mare de substanțe hrănitoare din tărâțe de grâu, orz, secară, porumb sau mălai.

Cofetăria „Atletul Albanez” este una dintre atracțiile municipiului Slatina și sunt turiști care vin special pentru a gusta înghețata de aici. Afacerea de familie a luat naştere acum mai bine de 300 de ani, dintre care o sută petrecuţi în România, iar prăvălia mică, unde miroase a zaharicale, e cunoscută de slătineni sub denumirea de „La turci în deal”, scria Revista „Historia” - articolul complet AICI

„Atletul albanez” e şi astăzi unul dintre locurile cele mai vizitate şi mai apreciate ale oraşului Slatina–  Afacerea s-a dezvoltat recent şi într-o altă parte a oraşului, acolo unde nepoţii proprietarului (Hashim) au deschis un loc chic, boem, cu o mică cafenea, dar cu acelaşi gust de odinioară.

„Înainte să vă spun povestea care definește numele Atletul Albanez, suntem o familie de albanezi care ne-am stabilit în România acum aproximativ 300 de ani; noi suntem urmașii vechilor indieni, voi sunteți urmașii vechilor daci; înaintașii noștri venit și s-au oprit în Țara Românească sau Țara Valahilor cum se numea atunci, legenda spunând că s-au stabilit în București, care în limba albaneză înseamnă „bine este”. Nu au venit să muncească, ci să investească capitalul propriu, au cumpărat un stabiliment și au făcut acolo băcănie și cofetărie. Ulterior, când veneau în România, alți albanezi ne căutau pentru că știm românește”, spunea Hamish pe https://www.igloo.ro/la-atletul-albanez

 

Galerie foto




Vizualizări: 497

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste