(închide)

Mănăstirea Sfânta Ana sau paradisul de deasupra Dunării!

 

Mănăstirea Sfânta Ana de la Orșova este considerată unul dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult din zona de Sud-Vest a României. Este situată într-un cadru natural absolut minunat: fiind pe creasta Dealului Moșului, de aici poți admira Golful Cernei, Dunărea, municipiul Orșova. Simți că în acest loc binecuvântat de Dumnezeu poți contempla cu adevărat natura, minunata creație a Lui! Ridicarea acestui lăcaș de cult de către jurnalistul și scriitorul interbelic Pamfil Șeicaru, în perioada 1936-1939, este o mulțumire adusă lui Hristos, Maicii Sale și lui Dumnezeu pentru că l-au ocrotit în timpul Primului Război Mondial.

Aproape fiecare turist care ajunge la Orșova vizitează și Mănăstirea Sfânta Ana, care se zărește chiar din oraș, fiind situată pe Dealul Moșului. O dată ajunși la mănăstire, peisajele îți încântă sufletul și privirea: din curtea Mănăstirii Sfânta Ana poți admira pitorescul Golf al Cernei, lacul de acumulare, minunile create de Dunăre, chiar și orașul Orșova. Privind în zare, simți cum o liniște profundă pune stăpânire pe toată ființa ta și nu faci decât să respire aerul curat, să te bucuri că ai avut ocazia să admire asemenea priveliște și să îi mulțumești lui Dumnezeu pentru viața ta. Indiferent de anotimpul în care decizi să vizitezi acest lăcaș, bucuria va fi aceeași, căci unicitatea acestui loc te marchează. Mănăstirea Sfânta Ana de la Orșova a fost ctitorită de ziaristul și scriitorul interbelic Pamfil Șeicaru, ca o mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru că i-a ocrotit viața în timpul luptelor din Primul Război Mondial. Maica stavroforă Justina Popovici scria: „(…) l-a ocrotit pe toată durata războiului, salvându-I viața în timpul grelelor lupte duse pe Dealul Moșului de lângă Orșova. (…) Pamfil Șeicaru a fost îngropat de viu într-un tranșeu, de explozia unui obuz (…) s-a legat să ridice pe acest loc (…) o mănăstire în spiritual tradițiilor noastre românești. Este prinosul său de recunoștință adus memoriei camarazilor săi de arme, care au sfințit cu sângele lor acest locuri în 1916, dar și în memoria tuturor eroilor care au căzut pentru o României Mare”. (Citat din cartea „Mănăstirea Sfânta Ana și ctitorul ei, Pamfil Șecaru”, 2008 n.red.)

Poartă numele sfintei după care a fost botezată mama ctitorului

După experiența foarte dureroasă a războiului, Pamfil Șeicaru, una dintre cele mai de seamă personalități ale vieții culturale și politice din perioada interbelică, unul dintre cei mai redutabili jurnaliști, s-a ținut de cuvânt și a ridicat mănăstirea promisă. Construcția lăcașului de cult a avut loc în perioada 1936-1939, dar nu a fost sfințită decât mulți ani mai târziu. Hramul mănăstirii a fost ales chiar de ctitor, care și-a dorit să fie cel al Sfintei Ana, sfânta după care fusese botezată mama sa. „În privința alegerii hramului se mai spune că Pamfil Șeicaru a fost întărit în alegerea numelui și de Constantin Brâncuși, care găsea potrivit ca mănăstirea de la Orșova să poarte hramul Sfinților Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului. (…) Poziția Mănăstirii, ce domină Dunărea, îi sugera lui Brâncuși că aceasta se găsește la întrepătrunderea a două civilizații: cea dacă și cea romană. (…)”, mai scris maica Justina Popovici în volumul sus amintit. Pamfil Șeicaru a fost nevoit să plece din România, căci fusese condamnat la moarte de autoritățile comuniste din România. Deși în exil, mereu se interesa de soarta ctitoriei sale și afla cu tristețe că ani la rândul, Mănăstirea nu fusese târnosită. Din păcate, în regimul communist, soarta Mănăstirii este tristă: întregul complex mănăstiresc a fost transformat în restaurant, picture a fost acoperită cu var, catapeteasma bisericii fusese dăruită mănăstirii Timișeni etc. Vreme de cinci decenii, adevărata destinație a lăcașului de cult nu a putut deveni realitate.

A fost sfințită abia la sfârșitul anului 1990

Abia în 1990, Mănăstirea Sfânta Ana este înscrisă în sfârșit pe lista lăcașurilor de cult monastic din România, fiind sfințită pe 2 decembrie. Astăzi, Mănăstirea Sfânta Ana a devenit loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioși, destinație turistică apreciată și căutată de persoane din țară și străinătate, mai ales că arhitectura mănăstirii se înscrie pe maniera vechilor biserici de lemn românești. Stilul rustic traditional românesc a fost îmbogățit; pe vertical, Mănăstirea are frma de „U”, în centru se află biserica, pe cele două laturi chiliile. Forma exterioară a bisericii este desoebită, este „asemenea cu o cruce dreaptă, având abside ample, turlă hexagonală. În 1998 aici a fost ridicată și o clopotniță, care are la parter un latar de vară. Pe fațada ei a fost pictată în 2008 icoana în mozaoc „Adormirea maicii Domnului”. La Mănăstirea Sfânta Ana puteți vizita muzeul care are o colecție legată de activitatea și viața ctitorului lăcașului, dar și biblioteca în care puteți vedea și cărți și reviste rare. Mănăstirea Sfânta Ana din Orșova este un monument architectonic și religios unic, pe care trebuie să îl vizitați! 

Galerie foto










Vizualizări: 6,778

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste