(închide)

Țesutul, moștenirea pe care meșterul popular Liliana Arapu o transmite cursanților săi

 

În satul Stroiești, al comunei Arcani, o tradiție străveche prinde viață sub mâinile pricepute ale meșterului popular Liliana Arapu și ale cursanților săi. Cu răbdare și înțelepciune, ea ghidează mâinile tinerilor ucenici, împărtășindu-le nu doar tehnici, ci și dragostea pentru această moștenire culturală inestimabilă - țesutul.

Meșterul popular Liliana Arapu este un om talentat care prețuiește ceea ce a învățat de la bunica sa și își dorește ca obiceiurile și tradițiile din strămoși să nu se piardă. Angajat al Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu, Liliana Arapu se ocupă de secția externă din comuna Arcani. Chiar și când nu trebuie să susțină cursurile din programa  Școlii Populare, atelierul său este plin de copii și adulți dornici să învețe tainele cusutului și ale țesutului. Are războaie de țesut vechi de mai bine de un secol, costume tradițioanle de valoare, modele de țesut moștenite din bătrâni. 

O mulțime de obiecte vechi, folosite în gospodărie, atrag atenția când intri în atelierul său. Le știe rostul fiecăruia și le povestește mereu copiilor la ce erau folosite. Este iubită de cursanții săi, mai ales datorită felului său de a fi. Copiilor le pregătește mereu ceva dulce, le poveștește cum era viața acum câteva decenii bune, despre obiceiuri pierdute, despre felul simplu în care oamenii de la sat își duceau existența. Încearcă să transmită fiecărui cursant dragostea sa pentru țesut, pentru tradiție. Reușește acest lucru și tocmai de aceea cursanții se întorc și de câteva ori pe săptămână. Se simt bine la atelierul doamnei Liliana. „Am zeci de elevi care vin la atelier, cursanții din cadrul secției externe a Școlii Populare. Mai vin și doamne și domnișoare care doresc să se relaxeze. Îmi iubesc elevii și ei mă iubesc pe mine. Este foarte bine că își doresc să învețe, așa mai avem o șansă ca aceste obiceiuri populare să nu se piardă. Puține femei foarte tinere mai știu să coasă, de țesut nu mai zic... Erau alte vremuri în copilăria mea. Mi-a plcăut foarte mult de mică să lucrez, țes, cos, tricotez, fiecare are farmecul său”, a spus meșterul popular Liliana Arapu din Stroiești-Arcani.

Covoare din lână colorată natural

Este maestră a țesutului și covoarele realizate de ea au ajuns în străinătate, în casele unor oameni care știu să aprecieze cu adevărat arta populară și munca depusă de meșter. Un aspect important al muncii sale îl reprezintă și procesul de colorare a lânei pe care ulterior o folosește la țesut. Culorile sunt obţinute din plante. Covoarele nu trebuie spălate în apă fierbinte „La un covor mai mare lucrez şi o zi şi jumătate, iar la altul mai mic câteva ore. Culorile pe care le folosesc sunt realizate din plante. (…) Eu adun foarte multe plante. Le pun într-un cazan mare şi le fierb, după care bag un fir de lână să văd culoarea. Dacă nu sunt mulţumită, mai adaug plante. Folosesc sunătoare pentru a obţine culoarea maro, coaja de anin pentru verde, coajă de piersic pentru portocaliu. Adaug, atunci când fac culoarea, oţet şi sare de sac, am învăţat aceste secrete de la femeile mai în vârstă din sat“, a spus Liliana Arapu. 

De-a lungul anilor, meșterul popular a participat la numeroase ateliere de creație organizate la Parohia Țicleni. Și copiii de aici s-au legat sufletește de Liliana Arapu și au învățat să țeasă, fiind mândri de ceea ce au realizat alături de meșter.  Anul acesta, Liliana Arapu a participat la Festivalul Sarmalelor de la Peștișani și a câștigat marele premiu. De asemenea, participă la fiecare ediție a proiectului extraordinar „Între vecini-comunitatea Infinitului” din municipiul Târgu-Jiu. Detalii AICI

Galerie foto









Vizualizări: 248

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste