Unic! Muzeul Câmpiei Boianului-Traian Zorzoliu, satul reconstituit după așezările neolitice Gumelnița
Muzeul Câmpiei Boianului-Traian Zorzoliu este un parc în aer liber, aflat în localitatea Drăgănești-Olt, a reconstituit un sat după tipul așezărilor neolitice specifice culturii Gumelnița, ale căror urme au fost descoperite la Drăgănești-Olt. A fost inaugurat în data de 5 iulie 1981 și de atunci și-a tot îmbogățit colecția muzeală. În aprilie 2009, a început amenajarea unui arheoparc Gumelnița, o cultută neolitică descoperită în zona câmpiei Boaianului. Satul neolitic gumelnițean, UNIC în țara noastră și printre puținele reconstituiri ale unei așezări neolitice din Europa, este un mod de prezentare muzeistică a unei perioade istorice de mult apuse.
Câmpia Boianului (sau Câmpia Călmățuiului) este o câmpie din Câmpia Română. Se găsește în Sectorul Olt-Argeș, delimitat de râul Olt în vest și de Argeș în est, alături de Câmpia Piteștilor, Câmpia Găvanu-Burdea și Câmpia Burnazului.
Inițiat de profesorul Traian Zorzoliu, satul neolitic de la Drăgănești-Olt este format din șase colibe ridicate în aer liber, pe un teren împrejmuit cu un șanț de apărare și gard din nuiele împletite.
„Este un proiect deosebit, unic în Europa. Cu ajutorul acestuia vom reconstitui modul de viata al unei populatii care a trait acum cinci mii de ani înainte de Hristos, populatie care avea obiceiul sa se aseze în zonele inundabile pe niste mici insule, care, odata cu trecerea timpului, s-au transformat într-un fel de maguri sau teluri. La început, comunitatile respective erau mici, pe telurile respective gasindu-se numai trei-cinci colibe. Casele erau construite din trestie împletita si pari batuti în pamânt, iar printre împletituri se punea pamânt. Între casele lor îsi faceau si o locuinta-lacustra, unde îsi tineau proviziile. Colibele erau dese, ulitele (calea principala) nu erau mai mari de doi metri, uneori colibele fiind lipite una de cealalta. Constructiile erau joase pentru ca înaltimea oamenilor nu depasea 1,50-1,60 m. Casele nu aveau tavane, dar erau bine captusite la interior. Fiecare coliba avea vatra, cuptor, lavita, iar patul era construit din pamânt ridicat, peste care asezau piei sau rogojina“, spunea profesorul Traian Zorzoliu, directorul Muzeului „Câmpia Boianului” din Draganesti-Olt.
Intrarea în muzeu se face pe o punte din lemn, iar colibele sunt de mărime naturală. Una dintre colibe este reprezentativă pentru o locuință de pescar, alta pentru agricultor, alta pentru olar etc, au în interior obiecte neolitice sau reconstituiri ale unor obiecte neolitice, mese, altare de cult, unelte pentru gospodărie și practicarea diferitelor ocupații, de asemenea a fost reconstituita și o locuință lacustră, folosită în vechime pentru depozitarea proviziilor, pentru că așezările erau ridicate pe văi des inundate. Inaugurarea arheoparcului s-a făcut în data de 18 septembrie 2010, în prezenta oficialităților județene și locale, precum și a 100 de participanți din 24 de tari, care se aflau în România, cu ocazia Conferinței Internaționale de Arheologie Aeriană AARG 2010.
Sursa: Direcția pentru Cultură Olt si Facebook-Muzeul Câmpiei Boianului
În data de 27 ianuarie, va avea loc activitatea omagială „IN MEMORIAM TRAIAN ZORZOLIU” -10 ani de la trecerea în eternitate. Sunteți așteptați, așadar, în data de 27 ianuarie 2025, ora 11.00, la sediul Casei de Cultură „Ileana Constantinescu”.
Ce înseamnă acest muzeu pentru vizitatori?
„Călătorie în timp din satul neolitic în satul de ieri - Dacă ar fi să spun ce înseamnă pasiune pentru istoria și tradițiile locului mă gândesc la un om - Traian Zorzoliu, fondatorul Complexului muzeal care ii poartă numele din Drăgănești-Olt, orașul pe care l-a înzestrat cu o comoară pentru cei de azi și pentru cei care va să vie. Când vizitezi arheoparcul neolitic, unicat în țară, expozițiile de istorie a orașului Drăgănești-Olt, de artă religioasă, etnografie, artă plastică, satul de ieri cu bisericuța din lemn, casa cu prispa deschisă, bordeiul, îți este greu să cuprinzi cu mintea zidirea de necuprins a celui care a fost Traian Zorzoliu. Ajutat de o mână de oameni, angajații Muzeului. Nu s-a bucurat de prea mult sprijin din partea celor indreptățiți. A lutuit pământul, a rostuit cărămizi, a scris cărți, a pictat, a modelat caractere și a înfrumusețat suflete. Doamna Mihaela Lală, formată la școala Zorzoliu, ii continuă munca. Împreună cu trei angajați! Zi de zi depășesc dificultății greu de înțeles, de la întreținerea curățeniei, conservarea reconstituirilor și a patrimoniului muzeal până la organizarea de manifestări culturale. În fiecare zi, primesc vizitatorii cu zâmbetul pe buze și ii poartă prin timp și timpuri spre buna lor învățătură. Printre ei și nepoata mea de patru ani care a fost cucerită de cele văzute aici. Interesul și încântarea vizitatorilor îți dau speranță și te ajută să mergi mai departe”, scria doamna Aurelia Grosu, realizator AMPRENTE emisiune de istorie și cultură Olt Tv Slatina, pe Facebook.
Nu ratați acest muzeu! Este o exeperiență unică și inedită!