(închide)

Sâmbăta morților, ziua în care ortodocșii îi pomenesc pe cei adormiți

 

Moşii de iarnă sau data de 22 februarie va fi  ziua de pomenire  a celor adormiţi, momentul când în Bisericile Ortodoxe se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba de pomenire a celor adormiţi, numită Parastas. Gorjenii și nu numai vor merge la cimitire, la mormintele celor plecați dintre noi, și fac parastase de pomenire a celor morți, acesta fiind și un prilej de întâlnire sau reîntâlnire cu ceilalți oameni din comunitate.

Această zi este numită moşii „pentru că acum facem pomenire despre părinţii, moşii şi strămoşii noştri cei din veac adormiţi”. Această pomenire generală a celor adormiţi se face în sâmbăta ce precede Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi sau a Lăsatului sec de carne, de aceea este numită în Triod Sâmbăta Lăsatului sec de carne. În această zi se dau de pomană piftii și sarmale, căci este ziua premergătoare Lăsării secului de carne (de pe 23 februarie se lasă sec/post de carne. Urmează o săptămână în care se vor consuma produse lactate și pește, apoi lăsându-se Postul Paștelui, cel mai lung post din anul bisericesc. ) „Sâmbăta morților este o zi importantă pentru ortodocși, căci îi vor pomeni pe cei adormiți întru Domnul. Se merge la cimitire, la mormintele celor decedați, și se fac parastase, adică credincioșii din familia celor adormiți aduc prinoase-colaci, colivă, alte produse alimentare-și le dau de pomană spre pomenirea sufletelor celor adormiți. Acest lucru se întâmplă în mod deosebit sâmbăta, căci sâmbăta este ziua pogorârii Domnului nostru Iisus la Iad, când a avut loc ridicarea celor adormiți spre Înviere. Este bine să fie cinstită această zi prin aducerea aminte de cei trecuți în viața de veci, ca prin rugăciunea noastră și prin pomenirea acestora să îi ajutăm să dea răspuns bun înaintea Lui Dumnezeu. La Țicleni sâmbăta morților este momentul în care cimitirul și curtea bisericii devin neîncăpătoare, marea majoritate a credincioșilor pomenindu-și morții”, a spus preotul Dragomir Țicleanu, parohul Parohiei Țicleni. 

Preoții ne spun mereu că, făcând pomană pentru cei adormiţi, săvârşim o faptă bună, de folos pentru mântuirea lor şi a noastră. Slujba în care sunt pomeniți cei plecați dintre noi la ceruri este cunoscută sub denumirea de parastas: în cadrul slujbei, trupul mortului, nefiind de față, este simbolizat prin colivă, iar cei vii se alătură prin rugăciune, celui răposat, ne înfățișăm lui Dumnezeu cu rugăciuni pentru ca Dumnezeu să le ierte păcatele celor/celui adormiți/adormit. Parastasele se pot face ori de câte ori dorim să ne rugăm pentru cel adormit împreună cu Biserica și preotul. „Ca și nunta, înmormântarea este o manifestare complexă, la care colectivitatea participă; ea este o împletire organică de elemente și forme spirituale, religioase și magice, juridice și economice, care în manifestarea lor actualizează un fenomen de largă participare a satului, întemeiat pe tradiții vechi și deprinderi sociale. (…) La fel și pomenirea celor morți după înmormântare”, scria sociologul Ernest Bernea care a participat la două înmormântări în Gorjul de Nord, mai exact la Runcu în perioada interbelică.

Galerie foto






Vizualizări: 3,076

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste