Europa depinde în continuare de cărbune și gaze, în ciuda recordurilor din energia solară

Deși Europa a instalat un număr record de panouri solare și a produs mai multă energie solară ca niciodată, țările europene sunt în continuare nevoite să folosească intens centralele pe cărbune și gaze, avertizează Eurelectric, organizația industriei energiei electrice din Europa.
Motivul? Panourile solare produc multă energie în timpul zilei, dar nu pot furniza suficientă electricitate seara și noaptea, când consumul este mare. Din această cauză, statele europene trebuie să compenseze lipsa de energie cu termocentrale, ceea ce duce la creșterea prețurilor la curent.
În martie, energia solară a atins un nou record, acoperind peste 10% din necesarul de electricitate al Europei. Împreună cu energia nucleară și temperaturile mai ridicate, acest lucru a ajutat la scăderea prețului energiei electrice, de la 126 euro/MWh în februarie la 90 euro/MWh.
Totuși, în primele luni ale anului, prețurile la electricitate au fost mari din cauza producției slabe a parcurilor eoliene și a creșterii prețului gazelor. De asemenea, cererea mare de energie și problemele de aprovizionare din Norvegia au contribuit la această situație.
Chiar dacă producția din surse fosile a scăzut în ultima lună, utilizarea cărbunelui și gazului este cu 16% mai mare decât în martie anul trecut, ceea ce arată că Europa nu poate renunța încă la aceste surse de energie.
Eurelectric atrage atenția că este urgent nevoie de soluții mai flexibile, cum ar fi sisteme de stocare a energiei și tehnologii care să echilibreze cererea și oferta. De asemenea, organizația cere reforme rapide pe piața de energie pentru a evita dependența de combustibili fosili și pentru a stabiliza prețurile pe termen lung.
Un exemplu clar al problemelor cu energia solară se vede în România. Deși țara a instalat mai multe panouri fotovoltaice în ultimii ani, producția lor maximă a scăzut. De asemenea, în orele de seară și noaptea, aceste sisteme consumă mai multă energie decât produc, ceea ce pune și mai multă presiune pe rețeaua electrică.
Vizualizări: 117
Trimite pe WhatsApp