(închide)

Grădina Botanică din Craiova, unul dintre simbolurile capitalei Olteniei

 

În afară de minunatul Parc Romanescu, municipiul Craiova, capitala Olteniei, se mândrește cu Grădina Botanică „Alexandru Buia”, care aparține de Universitatea din Craiova. Grădina Botanică a fost înființată în anul 1952 de către profesorul universitar Alexandru Buia, al cărui nume îl și poartă. Acesta a înțeles că nu putea exista o universitate în Craiova care să pregătească studenții în domeniul agronomiei și horticulturii fără ca în oraș să existe o grădină botanică. În 1974, Grădina Botanică Craiova a fost inclusă în Asociația Internațională a Grădinilor Botanice, fiindu-i recunoscută importanța pentru mediul academic și nu numai. 

Are o suprafață de aproximativ 13 ha și sute de specii de plante, fiind organizată pe sectoare. Sectorul Ornamental este plan, începe de la intrarea vizitatorilor de pe str. Iancu Jianu și asigură pe tot parcursul sezonului de vegetaţie, pe lângă o colecţie bogată şi variată de plante şi un decor agreabil de la intrarea în Grădina Botanică.

Sectorul Provinciile floristice ale României este amplasat în partea de nord, nord-est şi est a Grădinii Botanice. Sectorul Sistematica plantelor este amplasat în partea centrală a Grădinii Botanice. Acesta include şi lacul ce găzduieşte, pe lângă plantele acvatice, şi diferite specii de păsări. Sectorul Provinciile floristice ale globului este amplasat în partea de sud-vest a grădinii. Funcţionează cu următoarele provincii: mediteraneană, caucaziană, central asiatică, sud-est asiatic şi nord-americană.

Sectorul Plante cultivate este situat în N-V grădinii botanice, iar în el se regăsesc 225 taxoni. Se împarte în şase secţii: agrofitotehnie, legumicultură, arbori, arbuşti şi plante medicinale, vie şi pomi.

Sectorul Sere este amplasat în apropierea sediului administrativ şi este structurat pe 4 compartimente: sera culoar, sera plante suculente, sera plante tropicale şi subtropicale şi sera înmulţitor. Sectorul Pepinieră – Rosariu este plasat în V şi S-V grădinii. În pepinieră se înmulţeşte materialul biologic săditor utilizat de sectoarele grădinii pentru înlocuirea exemplarelor deteriorate.

Muzeul este amplasat în holul sediului administrativ şi cuprinde mostre de seminţe, fructe, planşe, grafice, diplome, colecţii de cataloage editate de Gradina Botanică de la înfiinţare şi până în prezent.

Herbarul reprezintă o componentă cu importanţă deosebită în cadrul oricărei grădini botanice.

Sursa: https://www.ucv.ro/campus/puncte_de_atractie/gradina_botanica/prezentare.php?fbclid=IwAR3u4GYBp4IAYxhtZRUgAqCMKFYds6CMWIXuOO7DU43gxgZiUTl5JFjW6OU

În 2017, a fost modernizată /refăcută de către administrația publică locală, frumusețea fiindu-i și mai stilizată! Plimbările pe aleile frumoase și printre florile înmiresmate sunt întotdeauna o plăcere! 

Dacă ajungeți în Craiova, nu ezitați și vizitați Grădina Botanică!

Galerie foto




Vizualizări: 2,475

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste