(închide)

Charley Ottley: Turismul cultural este viitorul pentru zone ca Horezu și Costești

 

Jurnalistul și producătorul de film britanic Charley Ottley crede în continuare în șansa 'Olteniei de sub munte' de a deveni geoparc UNESCO, chiar dacă unii primari din zonă s-au opus acestui proiect inițiat de Asociația Kogayon.

Britanicul și-a asumat rolul de ambasador al zonei și o promovează ca destinație turistică atât prin seria de documentare 'Flavours of Romania', cât și prin participarea la diverse întâlnirile cu oamenii locului interesați de dezvoltarea turismului în regiune.

'Oltenia este, într-un fel, o destinație ca și Transilvania. Este Transilvania sudului și avem atâtea lucruri aici, în sudul Carpaților, avem atât de multă cultură, îl avem pe Brâncuși, aveam multă istorie, avem toate aceste conace și mănăstiri, cetăți și fortărețe dacice. Sunt atâtea povești și legende despre haiducii ce se ascundeau în munți, avem, de asemenea, cascade, peisaje minunate, o foarte mare biodiversitate. Totul este aici, dar trebuie să începem să le protejăm și să le promovăm', a declarat, pentru AGERPRES, jurnalistul britanic, aflat zilele acestea la Băile Govora la un forum despre turismul din Oltenia, organizat de promotorii zonei 'Oltenia de sub munte'.

Totodată, Ottley a subliniat că este nevoie de măsuri de protecție a patrimoniului natural și cultural din această zonă din partea autorităților publice locale, în condițiile în care se preconizează dezvoltarea unei stațiuni turistice la Vârful lui Roman, ce aparține de orașul Horezu, pe modelul celei de la Rânca.

'Cred că toată lumea este de acord că Rânca nu este un exemplu bun de dezvoltare turistică. Adică este o imagine dezolantă pentru cei care tranzitează Transalpina și mă întreb de ce ar vrea cineva o altă zonă ca aceea. Ceea ce ar trebui să facem este să ne concentrăm pe arhitectura existentă, să restaurăm vechile clădiri și să încercăm să punem în valoare oamenii din aceste comunități. Să-i ajutăm să își îmbunătățească serviciile oferite și să-i sprijinim să atragă mai mulți turiști în zonă, care să nu vină numai să vadă mănăstirile, casele vechi sau să cumpere ceramică de pe marginea drumului și apoi să plece în altă parte. Aceștia vor să rămână și să aibă unde să mănânce, în locuri vechi, conace restaurate. Avem atâtea conace în Oltenia care se prăbușesc, dar mi se pare că oamenii nu sunt interesați de aceste case vechi, ci își doresc construcții noi, monstruoase, în zone virgine, în loc să se concentreze pe patrimoniul existent. Turismul cultural este modalitatea de a face bani, turismul cultural este viitorul pentru zone ca Horezu și Costești, la fel cum este și turismul în natură. Dar noi lăsăm construcțiile vechi să cadă și vandalizăm natura prin ridicarea de construcții noi, monstruoase. Deci, trebuie să procedăm altfel pentru binele acestor comunități. Acesta este și motivul pentru care am acceptat să fiu ambasadorul 'Olteniei de sub munte', pentru că un geoparc internațional aduce bani în buzunarele oamenilor, îi ajută pe săteni să-și deschidă pensiuni, puncte gastronomice locale, să organizeze drumeții, plimbări cu caii, mountain bike și tot ceea ce se poate obține din acest turism în natură și de aventură. O investiție privată în vârful muntelui, pe lângă faptul că distruge natura, aduce bani doar în buzunarele celor direct implicați', a mai spus Ottley, nemulțumit de primarii care în toamnă au mers la întâlnirea cu reprezentanții UNESCO și s-au opus înființării geoparcului.

Cu toate acestea, jurnalistul britanic crede în continuare în șansa acestei zone, ce se întinde pe o suprafață de circa 600 de kilometri pătrați pe teritoriul a șase localități din județul Vâlcea (Vaideeni, Horezu, Costești, Bărbătești, Stoenești și Băile Olănești), de a deveni parte a rețelei internaționale de geoparcuri UNESCO, la fel de optimiști fiind și cei care au făcut demersuri în acest sens.

'Geoparcul merge înainte ca proiect de geoparc aspirant UNESCO. La evaluarea de anul trecut a ieșit, spre bucuria noastră, că stăm bine la absolut toate criteriile, mai puțin la susținerea autorităților publice locale. Noi ne vedem în continuare de activitatea noastră până când vor fi și ei pregătiți să ni se alăture și să reaplicăm. Documentația este făcută, iar noi practic doar o redepunem, adică se reia procesul administrativ de a aplica să devii geoparc. Deci, în momentul în care se aliniază toate planetele, planeta lipsă fiind administrația publică locală, lucrurile sunt o formalitate care se va rezolva rapid. Mult mai important decât obținerea statutului de geoparc UNESCO este însă ce facem noi ca să ajungem acolo, pentru că să devenim geoparc UNESCO trebuie să învățăm să lucrăm împreună, trebuie să dezvoltăm infrastructura, trebuie să ne promovăm deștept, trebuie să avem grijă de patrimoniu, trebuie să facem educație, trebuie să facem cercetare și să ne valorificăm teritoriul așa cum merită', a adăugat președintele Asociației Kogayon, Florin Stoican.

La prima ediție regională a Forumului Oltenia Travel, care se desfășoară zilele acestea în stațiunea Băile Govora, participă aproximativ 60 de persoane din toate cele cinci județe ale Olteniei (Dolj, Olt, Mehedinți, Gorj și Vâlcea), de la proprietari de pensiuni și hoteluri și până la agenții de turism și autorități implicate în domeniu, care discută pe marginea soluțiilor existente în momentul de față pentru dezvoltarea turismului în regiune.

Sursa: AGERPRES/(AS - redactor: Ramona Dincă)

Galerie foto



Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste