(închide)

Zeci de angajați ai Safety Security de la Motru, Lupoaia și Husnicioara, fără salarii din mai. Oamenii sunt disperați și cer ajutorul autorităților

 

Zeci de gorjeni și mehedințeni, angajați ai firmei de pază Safety Security din Caracal, județul Olt-firmă care a câștigat o licitație organizată de Complexul Eneregtic Oltenia în primavară-nu și-au primit salariile din mai, deși au muncit mai bine de 280 de ore pe lună. Fiecare cu problemele sale-rate în bănci, copii de crescut, cheltuieli cărora trebuie să le facă față, angajații nu mai știu ce să facă. Cei de la firma angajatoare nu îi bagă în seamă și îi duc mereu cu vorba, iar cei de la CEO nu intervin în niciun fel, cu toate că se știe de mult problema. Safety Security, firma de pază din Caracal, le-a dat prima țeapă salariaților din Motru, Husnicioara, Lupoaia în privința avansului neacordat pe 30 mai și apoi nu le-a dat nici lichidării, care deși trebuie plătită după două zile, s-a amânat pentru perioada 20-25 iunie. Salariații au făcut și plângeri la ITM Gorj, au încercat să vorbească la Caracal, dar nu s-a schimbat nimic. 

Paznicii societății din Motru sunt extrem de nemulțumiți de felul cum firma de pază a înțeles să-și plătească cei 80 de angajați de la unitățile miniere din zona Motru și Husnicioara. Paznicii se gândesc să nu mai intre la posturi, săptămâna aceasta, fără drepturile salariale acordate la zi, dar multora le este teamă că își vor pierde locurile de muncă, mai ales că nicio autoritate din domeniul Muncii nu le-a acordat vreun sprijin. Când s-au angajat, oamenii au primit doar tricouri imprimate cu numele firmei Safety Security. Neregulile nu se opresc aici. Din păcate, în afara faptului că muncesc neplătiți și angajatorul nu comunică cu ei, paznicii au prestart și mult mai multe ore decât prevede legea. Mai toți angajații de la Motru și Husnicioara au până la 280 de ore de muncă pe lună, asta deoarece în loc de 4 paznici la o unitate Safety lucrează doar doi. Mai exact, oamenii spun că un paznic petrece la serviciu 16 ore, iar sâmbăta și duminica fiecare prestează în poartă chiar 24 de ore. Legal, suplimentar, un angajat are voie la doar 32 de ore suplimentare, în timp ce un paznic Safety face de la 50 de ore suplimentare în sus.

Strigăt de ajutor! Îi aude vreo autoritate?

Neștiind ce să mai facă, și în speranța că își vor primi salariile restante, angajații Safety Security din Cariera Lupoaia, ELCFU, UVA, District și Depou, din zona Motru, în jur de 60 de persoane, vor să nu mai intre la lucru, începând cu data de 20 iunie, dacă până atunci nu li se vor achita la zi drepturile salariale. „Muncim ca robii și nu avem salariile luate de când lucrăm la această firmă. Am lucrat la TMG Guard, care erau foarte serioși. Ei au pierdut licitația și pe noi ne-au împins de la spate să ne trecem la Safety. Nu știm nici dacă avem contribuțiile plătite către stat, nu ne eliberează nici adeverințe de salariat să ducem la medicul de familie. Avem copii, avem rate la bănci, noi cum ne întreținem familia? Muncim 280 de ore pe lună, așa am făcut în mai. În iunie, la fel. Și bani, ioc! Am sunat la Caracal, nu ne răspunde nimeni la firmă. Când a cerut un coleg adeverință de la Safety, și a reușit să vorbească telephonic cu cineva de la Caracal-cred că cu un domn Nedeianu-i-a spus să ceară adeverința de la TMG. Noi nu mai lucrăm din 1 mai la TMG. Nu mai știm ce să facem! Lucrăm 280 de ore fără niciun liber pe lună, o să picăm din picioare de oboseală, mai ales pe temeperaturile astea. Un coleg a fost luat cu salvarea deja. S-au făcut sesizări la ITM și degeaba. De la Safety nu vine nimeni să discute cu noi. Chiar nu există nicio autoritate care să ia măsuri?”, spun angajații.

În mai au existat și angajați ai TMG Guard care nu au vrut să semneze un nou contract cu Safety, însă gorjenii din zona Motru nu au variante pentru a găsi un loc de muncă, așa că au acceptat. Nu se gândeau că vor trece prin așa ceva. Auziseră că angajatorul din Caracal este oarecum dubios, auziseră că în mass-media au apărut mai multe informații negative legate de societatea caracaleană și administratorii ei, dar au acceptat din nevoia de a avea un salariu ca să își întrețină familiile.

În august, CEO va organiza o altă licitație pentru paza din zona Motru-Mehedinți și angajații se tem că va fi castigate tot de această firmă care este specializată în „țepuirea” salariaților!

Safety Security, cercetată de Consiliul Concurenței

Mass media din Olt scria la începutul acestui an că firma Safety Security a fost sub „lupa”  Consiliului Concurenței. De-a lungul ultimilor ani, despre firma din Caracal s-au făcut publice lucruri care arată că multe sunt în neregulă „în curtea lor”. „Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă încălcare a legii în care ar fi implicate două firme de pază și protecție din Olt s-au înscris la o licitație publică privind atribuirea serviciilor de pază la sediul administrativ al Direcţiei Silvice Hunedoara, în cadrul căreia ar fi încercat să înlăture, pe căi nelegale, concurența altor firme. Este vorba de Safety Security SRL și de SC Spartan Pază și Protecție SRL, ambele din Caracal. (…) Ultimul bilanț oficial înregistrat la Ministerul Finanțelor arată că, în 2016, SC Safety Security SRL a avut o cifră de afaceri de 5.827.252 de lei și un profit net de 1.033.698 de lei, în vreme de Spartan Pază și Protecție SRL a înregistrat, în același an, o cifră de afaceri de 341.560 de lei și un profit net de 156.871 de lei”, scrie Olt-Alert  https://olt-alert.ro/2018/01/12/doua-firme-de-paza-si-protectie-din-olt-investigate-de-consiliul-concurentei/.

Vizualizări: 4,446

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste