Talentații frați gemeni Daria și Teodor din Dragotești, premiați la mai multe concursuri și festivaluri
![](/img/zoom_in.png)
Daria și Teodor Becheanu sunt frați gemeni și buni prieteni. Ambii sunt pasionați de muzică și își doresc să poată transmite pasiunea și dragostea lor pentru instrumentele muzicale generațiilor de tineri care vor urma cursuri în domeniu. Frații au obținut mai multe premii la festivaluri și concursuri folclorice și visează să ajungă profesori de muzică. Daria adoră naiul, iar Teodor, fratele său geamăn, studiază trei instrumente!
S-au născut în octombrie 2008 și de atunci sunt bucuria și mândria unor părinți fericiți. Daria și Teodor Becheanu au 16 ani, sunt elevi la Liceul Mătăsari și fac parte dintr-o familie de oameni muncitori, care le oferă mereu sprijin și sfaturi bune. Au primit o educație bună, au avut o copilărie frumoasă, absolvind cu succes și note bune cursurile școlii din comuna natală –Dragotești. Atât Daria, cât și fratele său Teodor, au rezultate bune la școală: „Amândoi suntem în clasa a X-a la liceul Mătăsari pe profil uman, filologie. Avem rezultate bune la școală. Eu am participat alături de doamna profesoară Katalina Pauliș, doamna profesoară Marilena Oae și domnul profesor Purdescu Claudiu, cu ajutorul domnului director Iliescu Vasile, în câteva spectacole organizate în cadrul liceului și la un concurs de colinde, obținând premiul 1. Pe viitor, în plan școlar, aș vrea să dau la conservator pentru a-mi continua cariera în muzică. Profesia pe care o voi urma este aceea de profesor de muzică și cred că o să reușesc în tot ceea ce mi-am propus. Familia mea este una frumoasă, oameni simpli și serioși, iar părinții mei mă susțin în tot ceea ce fac”, a spus, pentru Pagina Olteniei, Daria Becheanu, adolescenta care vrea să exceleze la nai.
Naiul, instrumentul care îi stârnește mereu curiozitatea Dariei
Pasionată de muzică de când se știe, Daria urmează cursurile Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu, Secția externă din comuna Dragotești. Cântă la nai și spune că atunci când ține instrumentul în mână se simte foarte bine, dorindu-și să exceleze. „Naiul pentru mine un instrument care stârnește curiozitatea, iar muzica este un mod de a mă relaxa, deoarece poți cânta aproape toate genurile la el. Am reușit să obțin câteva premii în cadrul unor festivaluri - concurs, prima mea apariție fiind în cadrul festivalului "Pe dunghița Jiului", ediția XIV Turceni, obținând premiul 1. De la vârsta de 9 ani am fost la grupul de dansuri populare secția externă a Școlii Populare de Arte "Constantin Brancusi" din comuna Drăgotești, unde domnul profesor doctor Stefan Popescu își desfășura orele de nai. Le mulțumesc domnului profesor doctor Ștefan Popescu și fiului său Ciprian Popescu, pentru sprijinul, învățătura și răbdarea acordată în acești trei ani de studiu. Urcând pe scenă alături de orchestra școlii am văzut cât profesionalism și câtă încredere acordă fiecărui participant în cadrul fiecărui concurs la care am participat. Am participat în Strakonice Cehia la Festivalul International de cimpoaie sub îndrumarea domnului profesor Ștefan Popescu, acesta fiind și modelul meu în viață”, a mai spus adolescenta Daria Becheanu.
Teodor cântă la trei instrumente!
Teodor studiază mai multe instrumente- fluierul, cavalul și cimpoiul – sub îndrumarea profesorului doctor Ștefan Popescu la Scoala Populară de Arte "Constantin Brancusi". „La fel ca sora mea geamănă, Becheanu Daria, mă implic în diferite activități ale liceului la care învățăm. Pe viitor o să continui cu muzica și îmi doresc să urmez cursurile la conservatorul de muzică. Familia mea este una tare frumoasă, suntem uniți, iar părinții ne susțin cum pot ei mai bine. Profesia pe care o voi urma este aceea de profesor de muzică. Iubesc muzica și îmi doresc să pot transmite pasiunea aceasta și altora. La fel cum a făcut mereu cu noi domnul professor Popescu Ștefan! Domnul profesor doctor Stefan Popescu este persoana care mi-a arătat tainele acestor instrumente, cu răbdare și măiestria de care dă dovadă. Cu timpul învățând și obținând premii cot la cot cu sora mea geamănă. Sunt în anul trei de fluier, anul doi de caval în cadrul Școlii Populare”, a afirmat, pentru Pagina Olteniei, talentatul elev Teodor Becheanu.
Premii obținute
În 2024, cei doi frați au participat la mai multe festivaluri-concurs de muzică populară, unde au obținut premii importante. De exemplu, Teodor a participat la cea de-a VII-a ediție a Festivalului Național de Muzică Populară ~Meleaguri Brâncușiene~, la secțiunea instrumente populare, categoria de vârstă 12-15 ani, coordonator prof. dr. Popescu Ștefan. La Festivalul cântecului, jocului și portului gorjenesc “Tismana 2024”, din luna august, concurs desfășurat la Tismana, atât Daria, cât și Teodor au obținut premii: Teodor –premiul I, iar Daria-premiul II. „Felicitări părinților care le-au îndrumat pașii spre actul artistic, dar și profesorilor coordonatori pentru toată implicarea în educația cursanților!”, transmitea atunci conducerea ȘPA Târgu-Jiu.
De asemenea, în decembrie 2023, Daria și Teodor Becheanu au obținut noi premii care le-au răsplătit munca depusă pentru pregătirea artistică. În urma participării la Festivalul Concurs ”Nicolae Vlad” Drăgotești, ediția a XIV-a, Daria Becheanu, coordonator Ciprian Popescu – a obținut PREMIUL I și Teodor Becheanu, coordonator Ștefan Popescu – a obținut PREMIUL I.
„Sunt copii foarte talentați și iubesc muzica și jocul popular. Îi văd ca pe viitori mari artiști, dacă vor continua să se dedice la fel ca și până acum artei muzicale, vor munci la fel ca și până acum! Sunt elevi la filologie și eu cred că acest lucru înseamnă și că au o sensibilitate pentru literatură și artă. Le doresc mult succes!”, a declarat profesorul Nicoleta Katalina Pauliș de la Liceul Mătăsari.
Îi felicităm și le urăm să aibă un viitor așa cum și-l doresc!
Vizualizări: 682
Trimite pe WhatsApp