(închide)

Vaccinarea, între știință și dezinformare. Apelul experților pentru un mesaj unitar și clar. Prof. dr. Doina Azoicăi: „Este rușinos să vorbim despre epidemii când avem resurse pentru prevenție”

 

Vaccinarea are un rol esențial în protejarea pacienților cu boli cronice, dar nu doar a lor,  iar comunicarea eficientă și accesul echitabil la vaccinuri trebuie să devină priorități în politicile de sănătate publică. Acestea sunt concluziile unui workshop dedicat jurnaliștilor din domeniul sănătății, organizat, miercuri, de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).  

În cadrul evenimentului, prof. dr. Doina Azoicăi, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a atras atenția asupra riscurilor majore la care sunt expuși pacienții cronici în lipsa vaccinării, dar nu doar aceștia. Întreaga populație este supusă unor riscuri: riscuri pentru sănătatea personală-expunere la boli grave și contagioase, risc crescut pentru grupuri vulnerabile sau creșterea riscului de epidemii-; riscuri pentru comunitate și sistemul de sănătate-sistem de sănătate supraaglomerat și costuri suplimentare. 

„În prezent, când avem atâtea resurse, prevenția prin vaccin este esențială. Este rușinos să vorbim despre epidemii de rujeolă, de exemplu, când noi dispunem de absolut tot ceea ce este necesar pentru a preveni astfel de fenomene. Avem un program național de vaccinare, avem preparate vaccinale între cele mai performante, motiv pentru care trebuie să avem încredere în vaccinare. Acesta este mesajul meu. Vaccinarea este utilă atât pentru persoană, cât și pentru comunitate!”, a fost concluzia prof. dr. Doina Azoicăi. 

La rândul său, prof. dr. Florentina Furtunescu, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a subliniat importanța unei comunicări mai bune între autorități, cadre medicale și publicul larg. 

„Avem nevoie de un mesaj clar, argumentat științific, care să ajungă la oameni și să contracareze dezinformarea. Vaccinarea salvează vieți, iar acest mesaj trebuie transmis constant și convingător”, a menționat prof. dr. Florentina Furtunescu. 

În cadrul întâlnirii s-a discutat și despre situația actuală a accesului la vaccinuri în România.

Anumite categorii de populație beneficiază de vaccinuri compensate, un pas important, însă specialiștii consideră că este nevoie de o strategie extinsă, cu focus pe protejarea grupurilor vulnerabile, inclusiv pacienții cu afecțiuni cronice.

Evenimentul a inclus și o intervenție susținută de Prof. dr. Maarten J. Postma, expert în farmacoeconomie la Universitatea din Groningen (Olanda), care a prezentat un studiu privind povara economică a bolilor asociate HPV în România, subliniind impactul favorabil al vaccinării nu doar asupra sănătății populației, ci și asupra sustenabilității sistemului sanitar.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) s-a constituit în 2008, având la bază dorința de a apăra și promova drepturile pacienților cu boli cronice. Misiunea COPAC este de a sprijini pacienții și organizațiile de pacienți să acționeze unitar și eficient pentru apărarea și promovarea drepturilor lor.

Vizualizări: 275

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste