(închide)

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

 

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu țări din întreaga lume pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la valoarea vaccinurilor și a imunizării și se asigură că guvernele obțin îndrumarea și sprijinul tehnic necesare pentru a implementa programe de imunizare de înaltă calitate.

Scopul fundamental al Săptămânii mondiale a imunizării este ca un număr cât mai mare de oameni - și comunitățile lor - să fie protejați de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, subliniază OMS pe site-ul https://www.who.int/.

Tema acestui an pentru celebrarea Săptămânii mondiale a imunizării este: ''Immunization for All is Humanly Possible'' (''Imunizarea pentru toți este omenește posibilă'').

Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai mari realizări ale umanității

În ultimii 50 de ani, vaccinurile esențiale au salvat cel puțin 154 de milioane de vieți. Această realizare înseamnă 6 vieți pe minut, în fiecare zi, timp de cinci decenii. În acești 50 de ani, vaccinarea a fost responsabilă pentru un procent de 40% din îmbunătățirea supraviețuirii infantile, astfel că un număr mai mare de copii trăiește acum până la prima aniversare sau peste vârsta de 1 an, mai mult decât în orice alt moment din istoria omenirii. Vaccinul împotriva rujeolei este responsabil de 60% din aceste vieți salvate, amintește pagina evenimentului - https://www.who.int/campaigns/world-immunization-week/2025.

Dar încă mai sunt vieți de salvat prin consolidarea acestor realizări. Viitorul imunizării înseamnă nu doar ajungerea la milioane de copii care nu au primit niciodată un singur vaccin, ci și protejarea bunicilor de gripă, a bebelușilor de malarie și VSR, a mamelor însărcinate de tetanos și a fetelor tinere de HPV.

Ne aflăm într-un moment de cotitură în istoria sănătății globale, atrage atenția OMS. Realizările obținute cu greu în eradicarea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare sunt în pericol. Deceniile în care s-au depus eforturi prin colaborarea între guverne, agenții umanitare, oameni de știință, lucrători din domeniul sănătății și părinți ne-au adus unde suntem astăzi - într-o lume în care am eradicat variola și aproape am eradicat poliomielita, transmite organizația.

De-a lungul istoriei, oamenii au dezvoltat cu succes vaccinuri pentru o serie de boli care pun viața în pericol, inclusiv meningita, tetanosul, rujeola și poliomielita virală. La începutul anilor 1900, poliomielita era o boală răspândită la nivel mondial, ce a lăsat paralizați sute de mii de oameni în fiecare an. Până în 1950, fuseseră dezvoltate două vaccinuri eficiente împotriva bolii. Însă vaccinarea în unele părți ale lumii încă nu era suficient de răspândită pentru a opri transmiterea poliomielitei, în special în Africa. În anii 1980, a fost demarată o acțiune la nivel mondial pentru eradicarea poliomielitei de pe planetă. De-a lungul mai multor decenii, vaccinarea împotriva poliomielitei, facilitată de vizite de imunizare de rutină și campanii de vaccinare în masă, a avut loc pe toate continentele. Milioane de oameni, majoritatea copii, au fost vaccinați, iar în august 2020, continentul african a fost certificat ca fiind liber de virusul poliomielitic sălbatic, alăturându-se tuturor celorlalte părți ale lumii, cu excepția Pakistanului și Afganistanului, unde poliomielita nu a fost încă eradicată.

Sub sloganul 'Imunizarea pentru toți este omenește posibilă', Săptămâna mondială a imunizării 2025 își propune să asigure că și mai mulți copii, adolescenți, adulți - și comunitățile lor - sunt protejați împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. Vaccinurile sunt dovada că ținta pentru mai puține boli și mai multă viață este posibilă atunci când ne propunem acest lucru.

Întrucât anul 2025 este punctul de mijloc al Agendei de Imunizare 2030, Săptămâna mondială a imunizării va analiza nu doar ce face imunizarea pentru a îmbunătăți viața în prezent, ci și ceea ce poate realiza imunizarea în următoarele decenii, pe măsură ce tot mai mulți copii primesc vaccinuri esențiale și sunt dezvoltate noi vaccinuri pentru a proteja împotriva unei game și mai largi de boli la orice vârstă.

Continuarea pe: https://agerpres.ro/documentare/2025/04/24/saptamana-mondiala-a-imunizarii-24-30-aprilie--1442649

Vizualizări: 23

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste