Trei eleve din Motru, premiu important la un concurs național: „Trebuie să luptăm împreună pentru a ajunge la cele mai bune rezultate!”
Municipiul Deva a găzduit zilele trecute Concursul Național Școlar „Democrație și toleranță”. Competiția ajunsă la ediția XXIV-a a reunit aproximativ 140 de elevi și profesori din țară. Trei eleve din municipiul Motru au câștigat mențiune la acest important concurs, făcându-și fericiți părinții și profesorii coordonatori.
Concursul „Democrație și toleranță” are ca obiective asumarea rolului și statutului de cetățean în cadrul unei societăți democratice, formarea și dezvoltarea spiritului civic critic și constructiv. Elevii care au participat la competiție au trebuit să cunoască conceptele de democraţie, toleranţă, drepturile omului, drepturile copilului şi a relaţiilor dintre acestea; cunoaşterea reglementărilor naţionale şi internaţionale referitoare la aceste concepte; formarea şi dezvoltarea deprinderilor de participare la viaţa comunităţii educaţionale şi locale din care elevii fac parte etc.
Din municipiul Motru, la acest concurs au participat elevele Diana Stoian, Teodora Bucurescu și Elena Cîrstea, coordonate de profesorul Laura Pasăre. Diana și Elena au absolvit clasa a VIII-a vara aceasta (la Școala Gimnazială Nr 1 din municipiul Motru) și vor studia la Colegiul Național George Coșbuc-profil Matematică Informatică, iar micuța Teodora Bucurescu a trecut în clasa a IV-a la Școala Gimnazială Nr 1 Motru.
„Acest concurs este unul deosebit deoarece nu presupune memorarea unor informatii si nu impune standarde. Este mai degraba despre noi, cetateni ai unei societati democratice, despre perceptiile si viziunea noastra asupra lumii. Trebuie sa ne cunoastem drepturile, sa le intelegem importanta si consecintele grave care decurg din incalcarea acestora, dar si sa stim sa actionam corespunzator atunci cand cei din jur au de suferit din cauza nerespectarii lor. Competitia ne dezvolta abilitatea de a lucra in echipa, de a intelege ca trebuie sa luptam impreuna pentru a ajunge la cele mai bune rezultate. Acum a fost vorba de un concurs, insa, in viata de zi cu zi, un astfel de comportament este absolut necesar in societate pentru a face cele mai bune alegeri. Desi am format impreuna cu colegele mele un echipaj, fiecare dintre noi a sustinut o proba individuala: cea teoretica, practica si artistica. Fiind la a doua participare la etapa nationala a concursului "Democratie si Toleranta", am inteles ca este nevoie de munca, experienta si mai ales ambitie si multa pasiune. Stiam ca este vorba de mult exercitiu, insa nimic nu este atat de greu cum pare atunci cand faci ce iti place. Pentru multi pare o pasiune ciudata deoarece, din pacate, nu exista prea mult interes pentru cultura civica si pentru problemele care ne privesc pe toti. Sunt convinsa ca toate aceste experiente au un rol decisiv in formarea noastra si ca ne vor fi de folos pe tot parcursul vietii”, a spus eleva Diana Stoian pentru Pagina Olteniei.
Atat ea, cât si colegele sale, Teodora Bucurescu si Elena Cirstea, au lucrat impreuna, au inteles ca in jurul lor exista probleme-în societate. „Am învățat și am realizat că noi putem sa facem primul pas in solutionarea lor. De asemenea, nimic nu ar fi fost posibil fara doamna Laura Pasare, care ne-a transmis pasiunea pentru aceasta materie si a contribuit la formarea personalitatii noastre, prin dezvoltarea un simt civic, ce de multe ori lipseste din comunitate, in ciuda importantei acestuia”, a mai spus pentru pagina Olteniei Diana Stoian din Motru.
„Pentru mine acest concurs a fost o experienta interesanta si utila. A fost prima mea participare la un concurs national si mi-as dori sa o pot repeta. Sunt foarte fericita pentru rezultatul obtinut. Vreau sa-i multumesc doamnei Ana Tirlea, invatatoarea mea,pentru ca m-a ajutat sa ma pregatesc, iar pentru tot sprijinul acordat vreau sa-i multumesc doamnei prof. Laura Pasare”, a declarat eleva Teodora Bucurescu pentru Pagina Olteniei.