(închide)

COMUNA RUNCU, zona în care există cele mai multe proiecte europene în folosul comunității

 

          Echipa CTGM EUROSCOLA 2018 a desfășurat o primă activitate de documentare  în cadrul proiectului  European în Țara Gorjului de Sus. Un prim pas în derularea proiectului l-a reprezentat  încheierea de parteneriate de colaborare cu Primaria și Consiliul Local Runcu.

            Una dintre cele mai reprezentative localități ale județului Gorj, comuna Runcu, a beneficiat de o serie de proiecte cu finanțare europeană, care au contribuit la conturarea imaginii de azi a frumoasei așezări submontane. Elevii și profesorii coordonatori au analizat proiectele derulate cu fonduri europene, fonduri ce pot fi  structurale  și de coeziune. Primele proiecte au aparținut Programului SAPARD, scopul  programului  fiind  acela de a oferi asistență în procesul de pregătire a aderării în domeniile dezvoltării rurale și agricole. De asemenea,  o mare parte a investițiilor au fost obținute din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDER)  care sprijină crearea de infrastructuri, investiții destinate ocupării forței de muncă, proiecte de dezvoltare locală și asistența întreprinderilor mici.

          Toate aceste proiecte au fost direcționate în primă fază către realizarea unei infrastructuri cât mai competitive, prioritare au fost drumurile, alimentările cu apă, rețeaua de canalizare, rețeaua de alimentare cu energie electrică, rețeaua de telecomunicații. Astfel, au fost asfaltate toate drumurile de pe raza comunei în componența căreia intră următoarele sate: Runcu, Bâlta, Bâltișoara, Dobrița, Suseni, Răchiți, Valea Mare, la acestea adăugându-se asfaltarea drumului forestier Șușița Seacă. Localitatea beneficiază de mai multe reţele de alimentare cu apă, realizate recent cu tehnologie modernă, pentru satisfacerea la standarde ridicate a necesităţilor locuitorilor comunei Runcu. Astfel, există trei rețele de alimentare cu apă:

·         Reţeaua de alimentare cu apă Suseni – Dobriţa – Runcu - Răchiţi;

·         Reţeaua de alimentare cu apă Bîlta – Bîltişoara – Valea Mare ;

·         Reţeaua de alimentare cu apă Runcu.

         Din punct de vedere al rețelei de canalizare, în prezent aceasta există în satele comunei. Alimentarea cu energie electrică este asigurată pentru toţi locuitorii comunei Runcu, indiferent de locaţia acestora. Iluminatului public este la parametrii buni prin grija permanentă a autorităţilor locale pentru asigurarea luminii în locurile publice, pe timp de noapte, cu protejarea mediului înconjurător, prin consumarea economică, fără risipă a energiei. Telefonul, internetul și televiziunea prin cablu sunt servicii care nu lipsesc de pe raza comunei. Reţeaua de telefonie fixă  digitală precum si reţelele de telefonie mobilă cu acoperire peste tot pe raza comunei satisfac pe deplin necesitatea comunicării. Internetul, atât prin reţeaua de telefonie fixă, internetul mobil, cât şi cel prin fibră optică, este de asemenea accesibil în orice punct al comunei.

       După modernizarea infrastructurii, beneficiile nu au întârziat să apară. Turismul a cunoscut o dezvoltare rapidă, s-a   construit o salbă de pensiuni care oferă condiții deosebite turiștilor aflați în zonă. S-a dezvoltat turismul de weekend, ecoturismul, agroturismul. Au apărut astfel o serie de investitori străini care au pus bazele unor mici afaceri ceea ce presupune noi locuri de muncă.

      „Această analiză a realizărilor obținute prin accesarea fondurilor europene  pe raza comunei Runcu  a conturat clar faptul că existența unei infrastructuri de calitate este factorul primordial pentru dezvoltarea multilaterala a comunității. O dezvoltare durabilă presupune o infrastructura modernă, iar existența unei infrastructuri de calitate aduce după sine o dezvoltare polivalentă. Pornind de la aceste date, Echipa CTGM Euroscola 2018 își propune să urmărească dezvoltarea durabilă a comunei Runcu în urma accesării fondurilor europene”, a spus profesor-director adjunct Carmen Vulpe, de la Colegiul Tehnic General Gheorghe Magheru din Târgu-Jiu.

   

         

Vizualizări: 1,571

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste