Medicul diabetolog Alina Boantă: „Să avem grijă ce mâncăm de sărbători pentru a putea preveni dezechilibrele”
Deoarece sărbătorile ne bat la ușă, vă prezentăm un material informativ realizat de dr. Alina Boantă, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.
Ne apropiem cu pași repezi de venirea Sărbătorilor de iarnă, fiecare dintre noi vrea să pună pe masă bucate din ce în ce mai alese, însă trebuie să fim foarte atenți la ce și cât mâncăm, deoarece acest lucru are un impact negativ asupra sănătății noastre, mai ales la persoanele care deja suferă de o boală cronică cum este diabetul.
Pacienții cu Diabet Zaharat trebuie să fie atenți în special la alimentele care conțin glucide și vorbim în special de dulciuri care au în compoziția lor o cantitate mare de glucide. Acestea provin în primul rând din zaharul conținut de dulciuri, dar și din făina, laptele și fructele folosite la prepararea deserturilor.
Pacienții ar trebui să evite pe cât posibil consumul de dulciuri, însă suntem oameni și admitem că fiecare poftește să guste dintr-o prăjiturică sau dintr-un cozonac. În acest caz, pacienții ar putea consuma o felie mai subțire de cozonac sau de tort însă numai de poftă și în această situație le recomandăm să crească doza de insulină cu 2 ui la masă, respectiv să consume o salată de crudități pentru a accelera tranzitul și astfel nu se mai absoarbe întreaga cantitate de glucide conținută de aliment.
Un alt preparat la care trebuie acordată atenție de către pacienții cu Diabet zaharat este și salata de boeuf, dat fiind faptul că aceasta conține și cartofi care sunt bogați în glucide. Este recomandat de asemenea să se consume cantități reduse.
În afară de dulciuri care sunt cele mai încărcate cu glucide, trebuie avut mare grijă și la consumul de băuturi, fie că este vorba de băuturi răcoritoare care au o cantitate foarte mare de îndulcitor, fie că este vorba de băuturi alcoolice dulci cum sunt cremele de whiskey, lichior, coniac. În acest caz le recomăndăm pacienților să le înlocuiască cu apa minerala sau plată, cu băuturi care au conținut zero de zahăr sau să își efectueze singuri fresh-uri de fructe acasă. De asemenea, pacienții își pot pregăti deserturi folosind îndulcitori necalorici cum este zaharina și care nu are impact asupra glicemiei și să aibă prudența în ceea ce privește consumul de alimente cu conținut crescut de glucide cum sunt dulciurile, sucurile, salata de boeuf, pâinea.
În afară de pacienții diabetici, există și o altă categorie de pacienți care trebuie să fie atenți la ceea ce mănâncă de sărbători și anume pacienții cardiaci și cei cu afecțiuni hepatice. În aceste caz, acești pacienți trebuie să aibă grijă la alimentele bogate în grăsime și vorbim aici în primul rând de carne deoarece este vedetă de pe masă de Crăciun fiind folosită atât la friptura, la sarmale, piftie, dar și la alte produse. Pacienții cardiaci și cei hepatici ar trebui să evite consumul de carne de porc și să o înlocuiască cu carnea de curcan, de pui, de pește, iar în cazul în care chiar se dorește consumul ei, este de preferat să se consume carne cu conținut redus de grăsime cum este mușchiul și să se evite consumul de alimente bogate în grăsimi cum sunt slanina, cârnații, toba și chiar maioneză. Este de preferat să se folosească o maioneză dietetică cu iaurt și cu un conținut mai redus de gălbenuș de ou.
Pacienții cardiaci trebuie să aibă mare grija și la consumul de sare deoarece foarte multe din preparatele de sărbători, iar consumul lor are impact negativ asupra inimii, cu creșterea valorilor tensiunii arteriale și a activității inimii, dar și asupra întregului aparat cardio-vascular și implicit asupra întregului organism.
Este important să avem grijă ce mâncăm de sărbători pentru a putea preveni dezechilibrele ce pot apărea, atât din punct de vedere metabolic-în special diabetul zaharat, dar și din punct de vedere cardiac și hepatobiliar.
Vă doresc sărbători frumoase cu pace, bucurie și sănătate și mai ales cu prudență în ceea ce privește regimul alimentar pentru a putea să vă bucurați și de o stare de sănătate adecvată și fără dezechilibre.
Dr. Alina Boantă