Fundația World Vision, dezbatere la Craiova despre rolul structurilor comunitare: "Ar trebui să fim niște îngeri păzitori!"
Structurile comunitare consultative ar trebui să funcționeze la nivelul fiecărei localități. Acestea sunt grupuri formate din asistent social, director de școală, preot, polițistul de proximitate, medicul de familie, fiecare în parte cu rol bine determinat în identificarea nevoilor comunității și încercarea de a găsi soluţii la problemele sociale. Reprezentanții World Vision au organizat o dezbatere, marți, la Craiova și au oferit răspunsuri cu privire la importanța acestor structuri, încurajând crearea și funcționare lor.
Până la organizarea acestei dezbateri, pentru a identifica în mod corect modul în care legislaţia în domeniu poate fi îmbunătăţită, Fundația World Vision a desfăşurat acțiuni în comunitățile rurale, cu toţi factorii implicaţi, de la autorităţi publice locale, judeţene, membri ai structurilor comunitare consultative, a derulat sondaje și a realizat o politică publică care înglobează aceste propuneri. „În judeţul Dolj am contribuit la buna funcţionare a trei structuri comunitare consultative din comunităţile Predeşti, Sopot, Rojişte. Membrii structurilor au luat parte la întâlniri periodice cu experţii din proiect alături de care au aprofundat care este rolul fiecăruia în structură şi care sunt paşii de urmat pentru o cât mai bună organizare şi funcţionare a acestor servicii. Ne bucurăm ca intr-o perioda scurtă, de aproximativ un an, aceste servicii au dat şi primele rezultate. Spre exemplu, o mama care îşi creştea singură trei copii a fost ajutată să se mute într-o locuinţă decentă unde copiii ei să crească şi să se dezvolte într-un mediu sigur şi sănătos” a spus Georgeta Ungureanu, manager zonal World Vision România.
"Ar trebui să fim niște îngeri păzitori!"
Una dintre comunităţile care poate fi un model de bună practică în ceea ce priveşte structurile comunitare consultative este comuna Sopot din județul Dolj. Din 2007, în localitate funcţionează o Structură Comunitară Consultativă, o adunare a oamenilor care au putere de decizie sau de influență în comunitate și care se pun la aceeași masă pentru a căuta împreună soluții pentru problemele de zi cu zi. De la viceprimar, la directorul şcolii, la asistentul social, preot, medic sau poliţistul din comunitate, cu toţii se întâlnesc periodic pentru a vedea cum pot să ajute locuitorii comunei lor.
"Ar trebui să fim niște îngeri păzitori!" a spus Eugenia, asistent social la Primăria Sopot, reprezentanţilor Fundaţiei World Vision România când au mers în vizită şi au întrebat care este cheia pentru o comunitate unită, dezvoltată, în care locuitorii ei să-şi dorească să trăiască şi să-şi crească copiii.
Fundația World Vision România implementează proiectul ,,Consolidarea capacității ONG-urilor și a autorităților publice de a elabora și transmite propuneri alternative la politicile publice din domeniul asistenței sociale în vederea reglementării normelor de funcționare și definirii regimului juridic al Structurilor Comunitare Consultative”, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, componenta „Cresterea capacității ONG-urilor și a partenerilor sociali de a formula politici publice alternative”.
Proiectul Fundației World Vision pune accent pe două aspecte
În primul rând, proiectul consolidează acele procese prin care o structură comunitară consultativă reprezintă suportul instituțional ce facilitează furnizarea integrată a serviciilor sociale.
În al doilea rând, filosofia proiectului pune un accent pe prevenție, nu doar pe intervenție, astfel încât să diminueze factorii de risc structurali și vulnerabilitatea permanentă a unei persoane. O premisa importanta este ca structura comunitara consultativa are un caracter voluntar, pune accent pe acțiunea colectiva la nivel comunitar iar intervenția care se realizeaza prin reglementare respecta aceste principii si incearca sa clarifice/propună un proces operațional pentru mai buna funcționare a acestor structuri.
În cadrul acestui proiect a fost elaborată o metodologie cu privire la organizarea și funcționarea structurilor comunitare consultative care include (situațiile de risc, sistemul de interoperabilitate în ceea ce privește comunicarea între furnizorii de servicii, intervenție integrată, managementul părților interesate, constituirea structurilor comunitare consultative și procesul de consultare). Metodologia servește procesului de instruire pentru furnizorii de servicii sociale, reprezentanții administrației publice locale și voluntari.
Fundația World Vision a elaborat un ghid ce constituie instrumentul de operaționalizare, pentru organizarea și funcționarea structurilor comunitare consulative.