(închide)

Ce să porți în buzunar în noaptea dintre ani ca să ai NOROC! Află și de unde poți cumpăra cea mai frumoasă SORCOVĂ!

 

Sociologul și etnograful Alexandru Doru Șerban, autor al multor cărți despre datinile și obiceiurile din Gorj, susține în volumele sale că una dintre cele mai bogate în tradiții perioade a anului este cea a Sărbătorilor de Iarnă. În noaptea dintre ani, gorjenii veacului trecut purtau în buzunare busuioc legat cu ață roșie, bani și solzi de pește pentru noroc! De asemenea, un important obicei care este respectat și astăzi este plecatul cu Sorcova, vestirea Noului An la casele vecinilor, a celor dragi de către copii! 

La Țicleni acest obicei se respectă și antreprenorul Sorin Otărășanu face an de an cele mai frumoase sorcove hand made cu multă dragoste! Dacă nu ați achiziționat încă o sorcovă, o puteți comanda de la Grădina cu Flori - Detalii AICI

Acum, la fel ca și în trecut, Revelionul semnifică momentul de înnoire a timpului calendaristic, moartea simbolică a unui an și nașterea celui nou! Stingerea și aprinderea luminilor în noaptea dintre ani are semnificația înlocuirii vechiului cu noul. Lumina care înlătură întunericul este simbolul biruinței vieții asupra morții.   În seara de 31 decembrie, pe plita încinsă din casele sătenilor se pun boabe de grâu. Boabele de grâu sunt „numite” cu numele tinerilor din casă și ale iubitelor/iubiților lor. Vatra este încinsă, iar boabele sar-de aici trăgând concluzia dacă cei doi se iubesc sau nu. „Se făcea mare haz pe acest obicei, căci la fel ca și celelalte tradiții de aflare a ursitului, scopul era distracția”, spun cercetătorii. Ca să își viseze ursitul, fetele din Runcu, Bâlta, Negomir, Frasinu-Vladimir etc își puneau sub pernă busuioc, pe care îl luaseră de la preotul venit cu Crăciunul. Se mai ghicește ursitul și la Bobotează. În noaptea dintre ani, gorjenii veacului trecut purtau în buzunare busuioc legat cu ață roșie, bani și solzi de pește pentru noroc!

„Perioada dintre Ignat-20 decembrie și Sfântul Ioan 7 ianuarie are ca dată mediană de schimbare a mersului spre înnoire a timpului, noaptea de Revelion! (...) stingerea luminii în noaptea dintre ani care semnifică moartea timpului!”, scrie Al. Doru Șerban în volumul „Credințe, datini și obicieiuri din Gorj”.

Printre cele mai frumoase obiceiuri pe care românii le au în noaptea de Anul Nou, dar şi în prima zi a noului an, colindele joacă un rol extrem de important. Cele mai importante sunt Sorcova şi Pluguşorul. „Venirea unui an nou a constituit și în Gorj un prilej de urare prin colindarea cu plugușorul, sorcova, vasilca, buhaiul, cerbul, brezaia și capra”, scrie Alexandru Doru Șerban.

Sorcova, datina care nu se pierde

În dimineața de Ajun, pe 1 ianuarie, copiii merg să sorcovească bunicii, părinții și vecinii și sunt răsplătiți cu bani. Ei le urează viață lungă celor pe care îi sorcovesc. Este un obicei care încă se păstrează. Pe vremuri, sorcova era din crenguțe de copaci, ramuri etc, dar de câțiva zeci de ani se face din flori artificiale. Numele de „Sorcovă” îşi are originea în cuvântul bulgăresc „surov” (verde fraged), care desemnează ramura îmbobocită. Colindătorii îndreaptă sorcova spre omul la care intră în casă, iar acesta va avea un an de succes.

Antreprenorul Sorin Otărășanu și familia sa dețin „Grădina cu Flori”, un cunoscut brand al aranjamentelor florale minunate, create chiar de ei. Cu ocazia sfârșitului anului, Sorin și familia sa au creat cele mai frumoase sorcove și le scot la vânzare la Țicleni sau în târgurile/bâlciurile săptămânale la care participă. „Ești pregătit să te lași sorcovit? Dar nu oricum, ci cu sorcovă handmade. Va oferim sorcova veselă pentru cei mici, realizată manual. Fiind un produs artizanal, fiecare sorcovă este diferită, unică și specială, de aceea fiecare model diferă, iar pentru confecționarea acesteia este nevoie de un răgaz de câteva ore . Comanda acum și copilașul tău va avea cea mai în trend sorcova! Ne poți suna pentru comeni: 0758 292 603 ”, a afirmat antreprenorul. 

Îi găsiți și pe FACEBOOK

  Vă dorim un An Nou plin de bucurii și sănătate și belșug în toate! La mulți ani!

 

 

Galerie foto




Vizualizări: 1,030

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste