Intrare gratuită la Muzeul de Artă Craiova, de Ziua Culturii Naționale
![](/img/zoom_in.png)
Miercuri, de Ziua Culturii Naționale, Muzeul de Artă Craiova va putea fi vizitat gratuit. Pot fi astfel descoperite ucrările din Cabinetul „Constantin Brâncuși”, Galeria de Artă Românească, expozițiile temporare „Chipuri și vederi în opera lui Löwendal″, „Visul Marelui Fluture Negru″.
Cabinetul „Constantin Brâncuși”: Muzeul de Artă Craiova este unul dintre primele muzee din lume care a deținut o colecție de opere Brâncuși. În 1943, în Palatul Jean Mihail, se deschidea, după modelul expozițiilor universale, un eveniment de mare anvergură în epocă, „Săptămâna Olteniei”, unde au fost prezentate și trei opere de Constantin Brâncuși: Orgoliu, Cap de copil, Sărutul. Colecţia de la Craiova reflectă o etapă foarte interesantă în definirea artei care avea să îi aducă prestigiu lui Constantin Brâncuși. Traversând perioada de început, în care artistul își conturează traseul de la un figurativism de factură rodiniană, până la momentul de apogeu, din 1907, în care concepțiile sale estetice depășesc contemporaneitatea, aici se află sâmburele și chintesența artei moderne.
Galeria de Artă Românească: cuprinde cele mai importante nume ale picturii și sculpturii românești: Constantin Lecca, Theodor Aman, Gheorghe Tattarescu, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Eustațiu Stoenescu, Ion Țuculescu, Corneliu Baba, Gheorghe Anghel, Dimitrie Paciurea și alții.
Expoziția „Chipuri și vederi în opera lui Löwendal″: organizată cu ocazia comemorării a 60 de ani de la moartea artistului George Löwendal (1897-1964), expoziția „Chipuri și vederi în opera lui Löwendal″ relevă forţa creatoare a acestui artist prolific, a cărui operă acoperă genuri şi stiluri diferite, de la portrete de factură expresionistă, la peisaje influenţate de lecţia impresionismului şi postimpresionismului, până la pictură religioasă neobizantină.
Expoziția „Visul Marelui Fluture Negru″ (Centrul „Constantin Brâncuși″): Alina Aldea este nume de referinţă al sculpturii contemporane româneşti, fiind laureată a Premiului pentru Sculptură 2023, decernat de Uniunea Artiştilor Plastici din România.
Ziua Culturii Naționale este sărbătorită în fiecare an în data de 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu (1850 - 1899).
Programul de vizitare: 10:00 - 17:00 (ultima intrare la ora 16:30).
Vizualizări: 102
Trimite pe WhatsApp