WC-urile din curtea şcolilor trebuie să dispară până în 2020! Care este, de fapt, realitatea din România
Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, i-a invitat luni pe primari să acceseze fonduri pentru rezolvarea problemelor la şcoli care ţin de lipsa autorizaţiilor ISU de securitate la incendiu şi a subliniat că, până în 2020, trebuie să dispară toaletele din curtea unităţilor de învăţământ. "Educaţia este o prioritate naţională şi, sigur, toţi primarii sunt invitaţi să aplice proiecte în acest sens. Sunt mulţi bani necesari pentru a remedia toate aceste aspecte şi nu e singurul aspect de remediat. Şi toaletele în curte trebuie să dispară până în anul 2020, aşa cum a decis doamna prim-ministru", a afirmat Valentin Popa.
Zeci de mii de elevi din România sunt nevoiţi să iasă în frig, pe ploaie sau caniculă ca să meargă la baie-WC. Aceasta este realitatea care nu are foarte mari șanse să se schimbe prea curând. De exemplu, aproximativ 200 de copii învaţă la şcoală din Boița, judeţul Sibiu și au WC-ul în curte și nu au nici măcar apa să se spele pe mâini. Un alt exemplu, potrivit Stirile ProTv, vine din comuna Curteşti, judeţul Botoşani, unde din șase şcoli, doar două au toalete în interior.
Și în județul Gorj zeci de unități școlare nu au grup sanitar corespunzător. De exemplu, la Scoarța, elevii merg în curte la o toaletă necorespunzătoare: „Îmi doresc ca anul viitor pe vremea asta să nu mai discutăm despre acest subiect lângă acest wc de care şi mie ca primar îmi e jenă şi sper să putem discuta în 2019 despre modernizarea şcolii, proiect care include şi construirea unei noi toalete, chiar lângă sălile de curs. Am făcut promisiunile că anul acesta e gata, pentru că şi mie mi-au promis alţii că vor aloca fonduri. Dacă nici la anul nu va fi gata, o să plec prin comună şi voi face chetă. Şi tot îl fac, veţi vedea! (...) Costă peste 6 miliarde de lei vechi tot proiectul de modernizare a şcolii şi am din nou promisiuni ferme pentru alocarea de fonduri chiar toamna aceasta”, a afirmat, luni, primarul din Scoarţa, citat de Pandurul.
Cele mai recente date arată că 14% dintre şcolile din România funcţionează fără autorizaţie sanitară. Iată un comunicat al Ministerului Educației din 2017: „În total, 2.220 de şcoli din România nu au grupuri sanitare în interior, iar diferenţa dintre mediul urban şi cel rural este evidentă: 38% în mediul rural, comparativ cu 7% în mediul urban. Aceste constatări sunt relevante ţinând cont de legătura dintre condiţiile sanitare şi de igienă şi subdezvoltarea copiilor, care poate fi cauzată de infecţii bacteriene".
Ministrul Popa a menţionat că, în premieră, în 2018, au fost asigurate locuri bugetate separate pentru accesul în învăţământul superior al absolvenţilor din mediul rural şi a făcut referire la un "proiect de suflet", la care lucrează de mai multe luni. "Trebuie să asigurăm şi investiţii în mediul rural, de aceea lucrez, de mai bine de şase luni, la un proiect de suflet, care să asigure salarii mai mari profesorilor care aleg să predea ore aflate în normele vacante în regim de plata cu ora în mediul rural. Este necesară o motivaţie financiară suplimentară, ca să asigurăm cele mai bune cadre didactice şi pentru mediul rural. Acest proiect care este cel mai mare din istoria Ministerului, pentru 200 milioane de euro, va asigura cel puţin 50000 de burse elevilor din gimnaziu, din mediul rural, burse semestriale, consistente, de 1500 până la 2000 de lei, cu condiţia să nu aibă absenţe, să promoveze şi să se claseze cât mai sus într-un clasament al notelor. Pe lângă investiţia în cadre didactice şi elevi, directă, dorim să investim prin acest proiect şi în dotarea şcolilor din mediul rural, asigurând pachete educaţionale şcolilor (...) pentru dotarea laboratoarelor de fizică, chimie, biologie geografie, sau IT", a spus ministrul Educaţiei.