(închide)

Tradiții și obiceiuri din Săptămâna Albă, la Crainici, loc binecuvântat

 

Săptămâna trecută, de Dragobete, la Muzeul Satului din Crainici ne-am strâns  toți acei care iubim acest loc binecuvântat de Dumnezeu, cu oameni frumoși, harnici și păstrători de tradiții, oameni care se străduiesc să ducă mai departe  obiceurile moștenite din bătrâni. Vă pot spune că astfel, am aflat cu mare bucurie că tinerii satului Crainici cunosc obiceiuri precum „Stoboru” sau „Țipirigu”.

Țipirigul este o plantă perenă care trăiește sub formă de smocuri în locurile cu umezeală crescută. Obiceiul cu același nume presupune ca tinerele satului care doresc să știe care este tânărul care o îndrăgește cel mai tare, leagă trei fire de țipirig cu trei fire de ață albă, roșie și albastră. Le retează ca să aibă aceleași lungime. Fiecare fir de țipirig poartă un nume, al băieților dragi. Peste o săptămână  se verifică firele și cel care a crescut mai mult poartă numele ursitului fetei.

De luni, din ziua de Dragobete am intrat în ultima săptămână dinaintea Postului Mare, numită Săptămâna Albă sau a brânzei. În această săptămână nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri şi vineri este dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte. Potrivit tradiţiei, în noaptea sâmbetei plăcintelor, spre duminica Lăsatului Sec de brânză, se fac focuri pe dealuri, prin curţi şi grădini curăţându-se şi arzându-se uscăturile. Se strigă dintr-un deal spre altul cuvinte satirice despre legăturile dintre băieți și fete, despre femeile sau bărbații prieteni cu băutura, despre fetele bătrâne sau băieții trecuți. Apoi oamenii se pregătesc pentru a petrece şi servesc plăcintă de brânză cu stafide, preparate din brânză și ouă, brânzoaice sau poale-n brâu.

Ce nume poartă zilele din Săptămâna Albă?

Luni este lunea păsărilor, când se spune că se împerechează păsările; Marți este marțea de trăznet; Miercuri este miercurea strâmbă, când nu ai voie să lucrezi pentru că vor ieși puii de găină din ouă cu piciorușele strâmbe; Joi este joia iepelor, iar vinerea este a homanului. În această zi fetele trebuie să-și spele capul cu homan de pe câmp, zicând cuvintele magice: homane, homane, noi te dăruim cu pâine și sare, tu ne dăruiește o coadă mare. Săptămâna se încheie cu Sântoaderii și Duminica Brânzei. În această zi, rudele, prietenii sau vecinii se vizitează și sărbătoresc cu preparate din brânză și ouă, se dau de pomană plăcinte, colăcei și apă în urcioare de pământ.

Ce nu se face în Săptămâna Albă

Pe lângă faptul că nu se consumă carne, tradiția populară spune că nu este bine să faci baie sau să speli haine în ziua de marți, iar femeile nu trebuie să se spele pe cap în miercurea albă pentru a nu albi înainte de vreme. În aceste zile nu se toarce, nu se coase. Se spune că femeile care încalcă această regulă vor aduce ghinion în casă. Și multe altele am mai povestit noi la Muzeul Satului din Crainici, ne-am împărtășit rețete de plăcintă, am sporovăit despre obiceiurile pe care oamenii încă și le amintesc de pe vremuri și despre planurile noastre viitoare în ceea ce privește păstrarea și transmiterea tradițiilor locurilor pe care le îndrăgim și le iubim. Mulțumesc mult doamnei Dorina Crăiniceanu, un dascăl dedicat și omul care dă tonul activităților Clăcii de la Crainici. Mulțumesc întregii echipe, fete și băieți, mame și soții, o mână de femei destoinice, care iubesc frumosul și dau sens și viață acestui minunat spectacol de obiceiuri și tradiții pe care-l pregătim de fiecare dată cu multă migală, chiar dacă suntem o mână de amatori.

Vă doresc ca bunul Dumnezeu să vă dea tuturor mulțumirea și împlinirea pe care o simțim noi, aici, la Muzeul Satului Crainici!

Galerie foto





Vizualizări: 2,417

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste