(închide)

Taina Sfântului Maslu, slujbă cu mare însemnătate

 

,,De este cineva bolnav,  să cheme preoții Bisericii și să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Și rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și-l va ridica pe el Domnul, iar de va fi făcut  păcate se vor ierta lui,, (Epistola lui Iacob 5,15).

       În Taina Sfântului Maslu se împărtășește credinciosului bolnav în chip nevăzut harul tămăduirii sau ușurarea durerii trupești, al întăririi sufletești și al iertării de păcatele rămase după mărturisire, prin ungerea cu untdelemn sfințit, însoțită de rugăciunile preoților. Taina aceasta arată că Dumnezeu Își manifestă mila Lui și față de cei suferinzi care-și pun nădejdea în El, care apelează la El când ajung în aceste situații. De aceea, în toate rugăciunile Maslului se apelează mai ales la mila lui Dumnezeu, iar Dumnezeu apare în această taină ca ,, Doctorul,, plin de milă.

        Pe lângă vindecarea sufletului și a trupului, Taina Sfântului Maslu, mai aduce și îndepărtarea răutăților care vin de la oameni. Se recomandă ca această Taină să se facă în zi de post: luni, miercuri și vineri.

       Slujba Sfântului Maslu se face în biserică sau în casa celui bolnav cu trei sau cel puțin doi preoți punându-se pe o masă Sfânta Evanghelie, lumânări în număr de șapte, un vas cu făină și altul cu untdelemn, șapte bețișoare cu care preoții vor unge pe cel bolnav. Se citesc șapte Apostole și șapte Evanghelii , urmate de câte o rugăciune pentru sfințirea untdelemnului și pentru tămăduirea celui bolnav.

        Untdelemnul de la Maslu este sfințit și plin de darul dumnezeiesc al Duhului Sfânt, asemenea apei Botezului. El are puterea de a sfinți sufletul și de a tămădui trupul,  a izgoni bolile, a vindeca rănile, a curăți intinăciunea păcatului și a împărtăși mila și îndurarea lui Dumnezeu.

        Cu undelemnul rămas de la Sfântul Maslu și făina binecuvântată se poate face o turtă, din care se dă bolnavului să mănânce; de asemenea din făină se pot face prescuri pentru Sfânta Liturghie, iar din untdelemnul sfințit se poate pune în candelă să ardă, atât în casă cât și în biserică.

          Biserica îndeamnă ca cel ce primește Taina Sfântului Maslu, îndată să fie spovedit și de asemenea să primească Sfânta Împărtășanie, ca vindecarea să  fie deplină atât sufletească cât și trupească.

 Pr. Bușe Petre 

 

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste