Icoana Maicii Domnului Prodromița, una dintre puținele icoane din lumea ortodoxă „nefăcută-de-mână”
Icoana Prodromița este una dintre puținele icoane din lumea ortodoxă, care mai poartă numele de ,,Nefăcută-de-mână” adică s-a pictat în chip minunat. Ea se află la Schitul Românesc Prodromu din sfântul Munte Athos de unde a primit titulatura de Prodromița.
În anul 1863 cuvioșii Nifon și Nectarie au venit în țară căutând un iconar care să zugrăvească pe lemn o icoană a Maicii Domnului pentru Schitul Prodromu. După multe căutări, Domnul le-a scos în cale pe iconarul Iordache Nicolau din Iaș, fiind un om învârstă și foarte credincios, care a primit cu bucurie împlinirea dorinței călugărilor. După o pregătire de rugăciuni și post, pictorul a început lucrarea, pictând veșmintele și celelalte părți ale icoanei. În monentul când dorea să picteze fețele Maicii Domnului și pruncului, Iisus Hristos nu izbutea nicidecum. Acest lucru l-a mântuit profund și s-a retras în camera sa rugându-se pentru ajutor. În dimineața următoarea a văzut minune cum icoana era pictata cu fețele luminoase și pline de har dumnezeiesc. Pentru a întării cele întâmplate pictorul a lăsat o mărturisire scrisă care se păstrează la Schitul Prodromu datată la 29 iunie 1863.
Minunea acestei preaslăvite icoane a ajuns în toată țara poporul adunându-se să se închine și să ceară ajutorul Maicii Dmnului. Monahii și-au împlinit misiunea ducând cu mare slavă și cinste icoana la Schitul Prodromul, unde săvârșește numeroase minuni celor ce cu credință se închină Maicii Domnului.
Pomenirea minunatei zugrăviri a Sfintei Icoane Prodromița se face în fiecare an la 12 iulie.
Născătoare de Dumnezeu, pururea Fecioară, sfintei și dumnezeieștii icoane tale cu dragoste și cu credință închinându-ne, o sărutăm multumind; căci prin ea dăruiești celor credincioși cu adevarat tămăduiri sufletelor și trupurilor. Pentru aceasta, grăind către tine: Slavă fecioriei tale, slavă milostivirii tale, slavă purtării tale de grijă, ceea ce ești una binecuvântată. (Troparul Icoanei Maicii Domnului Prodromița)
Preot Petre Bușe, Parohia Turcenii de Sus