Spitalul din Motru și cel din Filiași, între unitățile medicale care primesc finanțare pentru investiții în laboratoarele de microbiologie

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a semnat, miercuri, contractele de finanțare pentru 41 de unități sanitare destinate investițiilor în laboratoarele de microbiologie. Între acestea se numără și instituțiile din Filiași și Motru.
Aceste fonduri, provenite din Programul Sănătate, sunt acordate în contextul în care unitățile sanitare se confruntă cu diverse dificultăți, de la o organizare deficitară și o arhitectură ce nu corespunde cerințelor actuale, până la costuri mari și lipsa unui control eficient al calității. Aceste probleme afectează și infrastructura laboratoarelor de microbiologie, care sunt vitale în diagnosticarea infecțiilor și prevenirea riscurilor nosocomiale.
„Astăzi (miercuri – n.r.) am semnat 41 de contracte de finanțare în valoare totală de aproape 30 milioane de euro, fonduri ce vor permite dotarea cu echipamente moderne a laboratoarelor de microbiologie din spitalele din cele 7 regiuni mai puțin dezvoltate ale țării. Aceste investiții vor sprijini modernizarea infrastructurii din domeniul sănătății, asigurând acces la servicii de calitate pentru mai mulți români, inclusiv în orașele mai mici. Știm cu toții că rezultatele de laborator sunt esențiale pentru actul medical, având un rol crucial în stabilirea rapidă și corectă a diagnosticelor”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Valoarea maximă a unui proiect finanțat prin acest apel poate ajunge la 1 milion de euro. Cele mai mari 5 contracte semnate miercuri sunt în valoare de aproximativ 4,97 milioane lei și vor permite îmbunătățirea laboratoarelor din: Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Spitalul Județean de Urgență Deva și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumofiziologice „Victor Babeș” Timișoara.
De asemenea, contracte cu sume între 4,5 milioane lei și 4,9 milioane lei au fost semnate pentru dotarea laboratoarelor de microbiologie din orașe mai mici, precum Hârșova (jud. Constanța), Motru (jud. Gorj), Filiași (Dolj), Buhuși (jud. Bacău) și Comănești (jud. Bacău).
Programul Sănătate, gestionat de MIPE în perioada 2021-2027, dispune de un buget total de aproximativ 4 miliarde de euro și finanțează investiții importante în infrastructura sistemului sanitar, inclusiv proiecte de cercetare pentru dezvoltarea de medicamente noi și investiții în producția acestora, în concordanță cu lista Uniunii Europene.
Vizualizări: 827
Trimite pe WhatsApp