„Sahara Olteniei” beneficiază de aproape jumătate din suprafețele contractate pentru împădurire în PNRR

Aproape jumătate dintre terenurile contractate pentru împădurire prin PNRR se află în zona Doljului, cunoscută sub numele de Sahara Olteniei, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, într-o intervenție de luni.
„Din cele aproximativ 10.000 de hectare care vor fi transformate în păduri noi prin PNRR, aproape jumătate se află în zona Sahara Olteniei, așa cum o denumim. Deși ghidul de finanțare nu acordă punctaje suplimentare pentru zonele deșertificate, ci aplică principiul „primul venit, primul servit”, putem observa clar că acolo unde există cel mai mare necesar de pădure, se fac cele mai multe plantări”, a precizat ministrul Fechet.
El a adăugat că cererea mare de plantări în această zonă este legată și de faptul că lucrările de împădurire sunt mai simple, rapide și mai ieftine.
„Este adevărat că plantarea pe teren nisipos este mai ușor de realizat decât într-o zonă montană. Costurile sunt mai scăzute, iar ritmul este mult mai rapid. De exemplu, am participat anul acesta la o acțiune de plantare în care s-a folosit un tractor specializat, iar cu un singur utilaj se reușea plantarea a 10 hectare pe zi. Aceasta este o performanță extraordinară comparativ cu munca de pe terenuri montane, unde totul se face manual, cu puieți transportați pe spate până la vârful muntelui”, a explicat Fechet.
Ministrul a subliniat că județul Dolj este cel mai afectat de procesul de deșertificare în această regiune a României.
Vizualizări: 182
Trimite pe WhatsApp