Rafila vrea mai multe posturi la rezidențiat: „Tânărul medic trebuie să știe unde va lucra”

În cadrul Forumului Național de Neurologie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat planuri pentru modificarea structurii rezidențiatului, vizând creșterea numărului de posturi în defavoarea locurilor, cu scopul de a îmbunătăți distribuția medicilor rezidenți în sistemul sanitar.
„În momentul de față, știți că avem marea majoritate locuri în specialități, iar posturile sunt relativ puține. Trebuie să găsim o soluție în care progresiv să creștem și numărul posturilor, adică să știe tânărul medic unde urmează să lucreze, pentru că în felul ăsta poți să faci și o politică coerentă, care să țină cont de nevoile la nivel regional sau local", a menționat Alexandru Rafila.
Ministrul a evidențiat și necesitatea realizării unui registru național al personalului medical, cu scopul de a oferi date precise despre resursele umane din domeniu. Acesta ar urma să fie finalizat până la sfârșitul anului și va include, într-o primă etapă, patru categorii profesionale: medici, stomatologi, farmaciști și asistenți medicali.
„Când facem o planificare a numărului de locuri sau de posturi pentru rezidențiat, avem nevoie de o informație foarte clară, nu numai câți medici sunt în țară, ci unde sunt și mai ales ce vârstă au, să știm și o predictibilitate a retragerilor din activitate", a explicat ministrul.
Totodată, oficialul a făcut referire la demersurile legate de diversificarea specializărilor, menționând extinderea posibilităților de realizare a procedurii de trombectomie – care, până nu demult, era efectuată doar de radiologii intervenționiști.
Un program special de atestare, cu durata de un an, le permite acum și altor specialiști implicați în tratamentul pacienților neurologici – cum ar fi neurologii, neurochirurgii și cardiologii intervenționali – să efectueze această intervenție. Prima serie de medici a finalizat deja acest program.
Ministrul a subliniat și rolul esențial al centrelor universitare în atragerea specialiștilor, inclusiv a celor care au revenit din străinătate și profesează în prezent în orașe precum Timișoara, Oradea sau Bistrița. Aceste centre au fost echipate corespunzător pentru a putea susține astfel de intervenții.
„Fără specialiști și fără echipamente nu se poate face o intervenție care să fie specifică", a conchis Alexandru Rafila.
Vizualizări: 1,020
Trimite pe WhatsApp