(închide)

Profesorul Corina Vlădoiu, de la CT Motru, lansează cartea „Resuscitare în Si bemol”

 

Poeta Corina Vlădoiu, profesor de limba și literatura română la Colegiul Tehnic Motru, va lansa joi, 28 noiembrie, la Biblioteca Județeană „Christian Tell” un nou volum de poezie. Cartea „Resuscitare în Si bemol”, editată la Colorama din Cluj-Napoca, a fost bine primită de iubitorii acestei forme de artă. „Poeziile din volumul Resuscitare în Si bemol sunt bazate pe efectul emoției, al trăirii și mai puțin pe metafora elaborată; multe din poeme sunt de stare, compoziții ale unor trăiri intense, îmi transpun sentimentele și existența așa cum le simt, uneori frust și trepidant, fără prea multe ocolișuri stilistice”, afirmă poeta Corina Vlădoiu, membră a Cercului literar de la Cluj din 2017. 

Corina Vlădoiu profesează de mai bine de două decenii, timp în care a ajutat la formarea a sute de elevi, care astăzi îi sunt recunoscători și care o au ca model. În perioada facultății-a absolvit Universitatea din Craiova-, Corina Vlădoiu l-a avut ca profesor pe Marin Sorescu, așa că alegerea profesiei de dascăl a venit firesc. Scriitorul Marin Sorescu nu i-a fost doar dascăl, ci și mentor, așa cum mărturișește poeta originară din Motru. „Am avut câteva modele, să le spun așa, care au avut impact asupra traiectoriei mele scriitoricești: din lirica românească, Marin Sorescu, profesorul și poetul pe care l-am perceput ca mentor, apoi Nichita Stănescu prin tema iubirii ca esență a vieții și nu în ultimul rând Emil Brumaru pe care l-am descoperit într-un moment de maximă revelație prin dezinvoltura exprimării fără ocolișuri sau temeri, cu un limbaj erotic șocant într-un peisaj liric românesc delirant; din afara spațiului carpato-danubiano-pontic, îmi place Anais Nin, scriitoare franceză pe care o privesc din perspectiva spiritului ei liber concentrat în îndemnul feminist și estetic, de a ne descoperi pe care, sincer, l-am adoptat”, a spus poeta Corina Vlădoiu.

Când vine vorba despre versurile sale, Corina Vlădoiu spune că nu a scris niciodată pentru a fi pe placul cuiva, nu este adepta prețiozităților stilistice și nici nu a oferit vreodată rețete de creație. Motreanca scrie când simte și nu a intenționat vreodată să respecte rigori sau sugestii, intervenții ale altora asupra versurilor sale. Altfel, ce rost ar mai avea poezia sa? „Poeziile din volumul „Resuscitare în Si bemol”  publicat la Editura Colorama din Cluj-Napoca, 2019 sunt bazate pe efectul emoției, al trăirii și mai puțin pe metafora elaborată; multe din poeme sunt de stare, compoziții ale unor trăiri intense, îmi transpun sentimentele și existența așa cum le simt, uneori frust și trepidant, fără prea multe ocolișuri stilistice. Jocul meu liric este relativ stilizat, nu folosesc exagerat metafora și nu-mi plac prețiozitățile stilistice care pot estompa, acoperi, încifra trăirile, îmi place dansul discret sau dezlănțuit printre întrebările existențiale, alteori evadările, <<deraierile>> din planul realității. Uneori mă abandonez, în numele iubirii, în ritualuri care nu au de-a face cu lumea conformă, convențională pentru că la fel ca în realitate nu-mi plac regulile, normele, impunerile, constrângerile”, a declarat poeta.

Manifest al refuzului capitulării

Lansarea ultimei sale cărți va avea loc joi, 28 noiembrie, la Biblioteca Județeană Gorj, de la ora 17,00. Iată ce scrie Otto Havran în prefața volumului: „Poezia Corinei Georgescu din volumul de față este indiscutabil un manifest al refuzului capitulării. Aflată în postura unei luptătoare în<<războiul cu viața>>, poeta are doar opțiunea supraviețuirii, singura menită să-i ofere forța necesară pentru a-și scrie frământările în <<cartea vieții>>. Cuvintele izvorăsc în lirica sa dintr-o febrilă experiență a vieții. (…) Cunoaștem aceasta citind rând pe rând poemele ei, care nu sunt nicidecum o răceală de cuvinte a unui oarecare scriitor ci sunt pe de-a-ntregul cuprinse de problemele vieții și reflecția asupra morții. Degajă un suflu teribil care ne conduce spre ideea că la origine se află o personalitate profund reflexivă. versurile Corinei Georgescu din prezentul volum ne arată o poetă cu numeroase punți de legătură spre poezia autentică, strălucitoare prin însăși calitatea culturii și a curajului suveran al autoarei de a-și descătușa propriul destin prin scris asemeni <<luminii ieșite la soare>>”.

„Corina Vlădoiu  lansează trei cărți editate și tipărite de ed. Colorama: un volum individual de poezii și două Antologii în care participă cu poezie și proză! Corina s-a bucurat de textele escortă ale colegilor: prefața la volumul Resuscitare în Si bemol, scrisă de Otto Havran, notele critice la grupajul de poezii din Cercul poeților vol.3 scrise de Mihaela Meravei și cele la prozele din Antologia Fântâni scrise de Miahela Rădulescu.Textul critic al Mihaelei Meravei a apărut și în volumul ei de cronici de carte „Confesiuni din universul cărților”, volum cu care s-a inaugurat secțiunea de ESEURI a colecției Cercul Literar de la Cluj. Așadar Corina a fost prezentă în toate cele trei secțiuni ale colecției: poezie, proză, eseuri. Un an glorios pentru Corina! Felicitari!”, au transmis reprezentanții Cercului Literar de la Cluj-Napoca.

Sunteți așteptați la un eveniment cu totul deosebit! Nu uitați: joi seara, de la ora 17,00. La Biblioteca Județeană. 

Galerie foto





Vizualizări: 3,054

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste