(închide)

Oltenia în sărbătoare: Tradiție, muzică și Shakespeare

 

În perioada 18 – 23 martie 2025, Craiova își deschide porțile pentru o nouă ediție a Zilei Olteniei, o sărbătoare dedicată tradițiilor, artei și culturii regiunii. Anul acesta, evenimentul are o semnificație specială, întrucât se desfășoară sub egida a 550 de ani de la prima atestare documentară a Craiovei – 1 iunie 1475, un moment de referință în istoria orașului.

Săptămâna culturală debutează pe 18 martie la Muzeul Olteniei, unde vizitatorii vor putea admira, în premieră, documentul original al Proclamației lui Tudor Vladimirescu din martie 1821, alături de exponate valoroase, precum sabia lui Iancu Jianu, călimara de argint a boierului Nicolae Glogoveanu și o gravură lui Tudor Vladimirescu, semnată de Theodor Aman.

Pe 20 martie, la Muzeul de Artă Craiova – Centrul Constantin Brâncuși, artiștii Romelo Pervolovici și Maria Manolescu aduc o expoziție multimedia inedită, 2META –METAREALIA. Istorii și ficțiuni vizuale, care combină materiale clasice cu tehnologia modernă.

Tot de joi, 20 martie, Piața Mihai Viteazul devine locul de întâlnire al pasionaților de gastronomie și artizanat, unde eStrada Food Truck Festival și târgul de handmade Fusei la târg... vor aduce preparate delicioase și creații autentice ale meșteșugarilor și artiștilor plastici locali.

Seara de joi, 20 martie, este dedicată lansării, la Craiova, a celui mai spectaculos muzeu din România - MINA Pop-Up. Primul muzeu imersiv din țară va fi amplasat lângă Sala Polivalentă și își va deschide porțile de Ziua Olteniei, cu o călătorie fascinantă multimedia în arta celor mai importanți pictori clasici români, printre care și Theodor Aman, care și-a început educația la Craiova.

MINA Pop-Up va fi deschis zilnic, de luni – vineri, între orele 12:00 - 21:00, sâmbăta – între 10:00 - 21:00, iar duminica, între orele 10:00 - 20:00.

Vineri, 21 martie, de la ora 19.00, tradițiile oltenești prind viață pe scena Teatrului Colibri, unde cei mai îndrăgiți artiști vor susține spectacolul Prazul, Zaibărul și Ciușca. Mariana Ionescu Căpitănescu, Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Lavinia Bîrsoghe, Manuela Motocu, Marius Măgureanu, Liliana Popa, Cristian Bănățeanu, Liviu Dică și Aneta Șișu vor fi acompaniați de Orchestra Secției Folclor Maria Tănase a Teatrului Colibri și de Ansamblul de dans popular Maria Tănase al Centrului Județean de Cultură și Artă Dolj. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.

Pentru melomani, Filarmonica Oltenia propune o incursiune în muzica europeană și românească din perioada lui Tudor Vladimirescu și găzduiește, în aceeași seară de vineri, 21 martie, de la ora 19.00, concertul De la Kreisler la Dimitrescu în 3600 de secunde, sub bagheta dirijorului Florin Ionescu-Galați.

Biblioteca Alexandru și Aristia Aman și Muzeul Cărții și Exilului Românesc invită publicul la o călătorie prin istoria Olteniei, cu expoziții de carte, ateliere interactive, expoziții de artă fotografică (Oltenia Eterna Terra Nova), dar și la revederea cu năzbâtiile lui Nea Mărin Miliardar.

De la sărbătoarea dedicată oltenilor, nu putea să lipsească și momentul dedicat celui mai tradus scriitor român – Marin Sorescu. Legătura dintre marele oltean Sorescu și bardul care, de peste 30 de ani, și-a legat numele de Cetatea Băniei va fi realizată poetic și fotografic de Emil Boroghină și actorul Cătălin Vieru, de la Teatrul Național Marin Sorescu, în spectacolul Shakespeare și Sorescu. Evenimentul va avea loc vineri, 21 martie, de la ora 17.00, în cel mai nou spațiu cultural al Craiovei - Shakespeare Hub, de pe str. Popa Șapcă 14.

Sâmbătă, 22 martie, iubitorii de istorie și arhitectură sunt așteptați la Turul Băncilor de Odinioară, ghidat de Dragoș Andreescu, pentru a descoperi poveștile fascinante ale clădirilor emblematice ale Craiovei. Înscrierile se fac la adresa de email [email protected], în limita locurilor disponibile.

Evenimentele dedicate Zilei Olteniei sunt organizate de Primăria Municipiului Craiova, în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj, MINA - Museum of Immersive New Art și Fundația Shakespeare.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste