(închide)

Motreanca Petronela Bîrsilă, premiu important la un Festival Internațional

 

Talentata naistă Petronela Bîrsilă din municipiul Motru, elevă a Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, a câștigat PREMIUL AL III-LEA, la secțiunea soliști instrumentiști a Festivalului Internațional ,,Sus pe Arges la Izvoare”! „Au fost concurenți foarte buni, atât din țară, cât și din Republica Moldova, fiecare fiind unic în felul lui. Juriul a fost compus din personalități de seamă din muzică, iar ochestra a fost absolut nemaipomenită. Bineînțeles că nu aș fi obținut aceste rezultate dacă nu aveam profesori buni precum domnii mei profesor de nai pe care îi respect și îi admir în mod egal”, a spus Petronela Bîrsilă. 

Consiliul Judeţean Argeş prin Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti au organizat, în perioada 1-2 noiembrie, cea de a IX-a ediţie a Festivalului-Concurs Internaţional de Muzică Populară „Sus pe Argeş la izvoare”. Au participat tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani din Şcolile Populare de Arte din România și din Republica Moldova. La ediţia din acest an, în urma preselecţiei, au intrat în concurs 19 solişti vocali şi instrumentişti, toți foarte bine pregătiți. Juriul a fost format din personalităţi de renume ale muzicii şi folclorului românesc: Gabriela Rusu-Păsărin, conf. univ. dr., realizator la Societatea Română de Radiodifuziune; Daniela Roxana Gibescu, doctor muzicolog şi director la Casa de Discuri „Electrecord”; Elena Sima, interpret de muzică populară, profesor şi expert în cadrul Şcolii Populare de Arte Piteşti; Felix Goldbach, lector dr. la Universitatea „Valahia” din Târgovişte; prof. dr. Camelia Vodă, de la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” din Bucureşti.

La acest important festival a participat și gorjeanca Petronela Bîrsilă, interpretă și instrumentistă foarte talentată, care a câștigat premiul al III-lea. Petronela este cea mai talentată dintre frații săi: cântă la nai, la mai multe pseudoinstrumente și cu vocea, fiind răsplătită pentru talentul pe care îl are cu zeci de trofee și premii I la concursurile și olimpiadele la care a participat în ultimii ani. „A fost o experiență minunată. Organizatorii au făcut ca și anul acesta să fie încă o ediție frumoasă a festivalului. Este un concurs cu o importanță foarte mare pentru mine, având în vedere că media de vârstă a fost 16-35 de ani și festivalul a fost internațional. Au fost concurenți foarte buni, atât din țară, cât și din Republica Moldova, fiecare fiind unic în felul lui. Juriul a fost compus din personalități de seamă din muzică, iar ochestra a fost absolut nemaipomenită. Bineînțeles că nu aș fi obținut aceste rezultate dacă nu aveam profesori buni precum domnii mei profesor de nai pe care îi respect și îi admir în mod egal, domnul profesor Pasăre Dumitru de la Liceul de Arte Constantin Brăiloiu și domnul profesor Ștefan Popescu de la Școala Populară de Arte. De asemenea, doamna diriginte Loredana Buliga și doamna profesor Nicoleta Lăcătușu mă îndrumă la fel de frumos pe drumul cântecului. Le mulțumesc tuturor celor ce sunt alături de mine și au încredere în ceea ce fac eu!”, a declarat îndrăgita interpretă și instrumentistă Petronela Bîrsilă.

Adolescenta şi-a demonstrat, de-a lungul timpului, măiestria artistică la sticlă, cănuţă şi nucă, pipă, cartof, solniţă şi lingură, pseudoinstrumente la care a învățat să cânte datorită maestrului Ștefan Popescu de la SPA Târgu-Jiu. Fiind foarte inteligentă și având o urecehe muzicală excelentă, Petro a prins repede tainele pseudointrumentelor cu, care impresionează pe cei care o ascultă. Dragostea pentru muzica populară a descoperit-o la cinci ani, iar când avea opt ani, mama sa a înscris-o la Școala Populară de Artă. În urmă cu aproximativ patru ani a învățat să cânte și la nai, acesta rămânând instrumentul său de suflet.  O altă realizare a acestei copile minunate este și cea din primăvara anului trecut, când a câștigat cea de-a patra ediție a sezonului 8 Next Star, emisiune difuzată de Antena 1.  

Pe Petronela o puteți asculta AICI

Galerie foto




Vizualizări: 835

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste