(închide)

Gemenele talentate de la Doina Gorjului, surori și cele mai bune prietene: „Publicul este motorul care ne face mai responsabile!”

 

Diana Lorena și Flavia Iuliana Barbu sunt gemenele de la Ansamblul Profesionist Doina Gorjului-Juniori, iar dansul este pasiunea în care investesc multă muncă și dăruire. Surorile au 17 ani și sunt eleve în clasa a XI a, la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din municipiul Târgu-Jiu. Învață bine, au rezultate excelente la dans și își doresc să facă parte din Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, să danseze alături de profesioniștii din domeniu. Gemenele, care adesea sunt confundate de cei care vin în contact cu ele, sunt cele mai bune prietene, ambele fiind talentate și la pictură. „Toate stările noastre, ca surori gemene, se transmit de la una la alta, fie că e vorba de tristețe, dureri sau bucurii, noi le trăim reciproc. Prin dans putem să ne exprimăm, să comunicăm, putem să arătăm lumii ce știm să facem mai frumos. Într-un cuvânt muzica și dansul pentru noi pasiunea cea mai mare! Noi, juniorii Doinei Gorjului, suntem pepiniera profeșioniștilor din acest ansamblu, venind din urmă pentru a continua și promova dansul popular”, spun surorile gemene. Dorința cea mai mare a gemenelor este să ajungă printre cele mai bune dansatoare și coregrafe din România, așa că vor urma facultatea și cursuri de perfecționare în acest domeniu. Vă prezentăm un interviu cu două adolescente hotărâte, pasionate și muncitoare!

Reporter: Flavi și Lori, care sunt cele mai importante lucruri învățate de la familie?

Lorena Barbu: Cu toate că am copilărit în orașul Târgu-Jiu, am avut o copilărie minunată, timpul liber petrecându-l la Palatul Copiilor. Aici ne-am descoperit pasiunea pentru dansul popular, dar și pentru pictură. Familia ne-a fost sprijin în tot ceea ce am făcut, fiind încurajate și sfătuite de mama noastră să punem pasiune și voință în tot ceea ce facem, în special în artă. Aceasta joacă un rol important în viața omului, făcându-l frumos, sensibil, echilibrat și încrezător în forțele proprii.

Flavia Barbu: Sau, cel puțin, asta ni s-a întâmplat nouă! (râde! N.red.)

Rep.: Cum ați descrie relația pe care o aveți? Sunteți gemene și cele mai bune prietene?

Flavia Barbu: Relația noastră este una foarte strânsă din prisma faptului că suntem gemene. Ne-am născut cu aceleași pasiuni și dorințe, ne-am ajutat mereu, în viață sfătuindu-ne și luând decizii împreună. Toate stările noastre, ca surori gemene, se transmit de la una la alta, fie că e vorba de tristețe, dureri sau bucurii, noi le trăim reciproc. Ca oameni, suntem două surori gemene legate sufletește, nedespărțite, cu prieteni de calitate, nerefuzând munca, dar nici distracția!

Lorena Barbu: Și da, suntem cele mai bune prietene!!! Ca oameni suntem modeste, muncitoare, sensibile, receptive la nou, altruiste, gata oricând pentru a ajuta oamenii la nevoie.(...) Da, sunt situații în care suntem confundate, ni s-a întâmplat acest lucru și din partea colegilor și a profesorilor, la școală, dar acest lucru nu ne deranjează.

Rep.: Pasiunea care vă unește este dansul și muzica populară! Cum a început totul?

Flavia Barbu: Pasiunea pentru dansul popular am descoperit-o de mici copii, mergând la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu. Acolo ne-a fost îndrumător și profesor d-na Codruța Florescu. Aici am descoperit și învățat primii pași de dans popular, aici am participat pentru prima dată la diferite spectacole și festivaluri din județ și din țară.

Rep.: Ce înseamnă muzica pentru voi?

Lorena Barbu: Muzica și dansul pentru noi, in afara de pasiune înseamnă o descoperire a sentimentelor și trăirilor prin ritm și mișcare. Noi considerăm că muzica și dansul te ajută să te destinzi, să te detașezi de lumea exterioară, să simți cum vibrezi la fiecare pas și atingere a muzicii. Prin dans putem să ne exprimăm, să comunicăm, putem să arătăm lumii ce știm să facem mai frumos. Într-un cuvânt muzica și dansul pentru noi sunt pasiunea cea mai mare!

Rep.: Cât de importante sunt tradițiile populare pentru un dansator profesionist?  

Flavia Barbu: Tradițiile populare sunt transmise din generație în generație, ele ne definesc pe noi ca popor, oferindu-ne identitate. Pentru un dansator profesionist tradițiile populare sunt cartea lui de vizită, el adună în pașii de dans toate zonele folclorice tradiționale din țara noastră: Gorj, Mehedinți, Banat, Moldova, Maramureș, etc, așa devenind un artist complex.

Rep.: De când ați început pregătirea cu Juniorii de la Doina Gorjului și cum ați ajuns să faceți parte din Ansamblu?

Lorena Barbu: După încheierea cursurilor la Palatul Copiilor, dorința noastră a fost de a ne perfecționa și mai mult în arta dansului popular. Așa am ajuns să ne înscriem la Școala Populară de Artă și implicit la juniorii Doinei Gorjului. Aici am aprofundat arta dansului profesionist având ca profesor și coregraf pe dl. Valeriu Saraolu. Am făcut în cadrul Școlii Populare de Artă Târgu Jiu trei ani de juniorat, iar acum suntem în primul an de perfecționare. Este o muncă titanică cu fiecare an ce trece, dar nu contează cât de greu și lung este drumul atunci când ajungi să joci pe scenă, când ești admirat și aplaudat de public.

Rep.: Ce înseamnă pentru voi faptul că faceți parte din Doina Gorjului?

Flavia Barbu: Pentru noi este o onoare și o bucurie în același timp faptul că facem parte din Ansamblul  Doina Gorjului. Noi, juniorii Doinei Gorjului, suntem pepiniera profeșioniștilor din acest ansamblu, venind din urmă pentru a continua și promova dansul popular. Există o frumoasă colaborare între noi juniorii și profeșioniștii de la care învățăm să ducem mai departe zestrea ansamblului pe cele mai înalte culmi, acolo unde își are locul. Ne mândrim cu Ansamblul Doinei Gorjului, care a ajuns la venerabila vârstă de 70 de ani de la înființare, că a fost, este și va fi ambasador al Gorjului în țară și peste hotare.

Rep.: Cum vă descurcați cu școala și cu pregătirea la dansuri?

Lorena Barbu: Nu este deloc ușor, dar dacă combini utilul cu plăcutul finalul va fi unul surprinzător de frumos. Fiind eleve la Liceul de Artă, profesorii de la clasă, împreună cu d-na prof. dir. Daria Ionescu Haidău, ne sunt aproape, ne susțin și ne înțeleg pasiunea pentru dansul popular. Timpul nostru este limitat și împărțit între școală, activitățile școlare, repetiții, spectacole, etc. De multe ori pierdem noțiunea timpului, dar știm că pentru noi pasiunea este prioritară, de aceea nu putem spune cu exactitate câte ore pe zi dedicăm dansului.  În puținul timp rămas liber și în vacanțe pictăm. Este a doua noastră pasiune!

Flavia Barbu: A doua pasiune a nostra este pictura. De altfel pictura, ca și dansul îți fac sufletul sensibil și frumos, tablourile ș desenele fiind starea sufletească a artistului exprimată prin culori.

Rep.: Ați câștigat vreun premiu în domeniul dansului popular?

Flavia Barbu: În cei trei ani de juniorat cu Școala Populară de Artă am participat la numeroase concursuri, festivaluri și spectacole în țară și străinătate. Ultimele turnee de care suntem mândre sunt din Belgrad și Cehia, unde am câștigat trofeele pentru cele mai frumose costume populare, pentru cea mai bună muzică și premiul III pentru cea mai frumoasă coregrafie. Suntem mândre că prin aceste turnee reprezentăm cu onoare orașul, țara, portul și dansul nostru popular.

Rep.: Ați fost în spectacole cu Doina Gorjului? Unde a fost cel mai interesant?

Lorena Barbu: În tara, juniorii Doinei Gorjului au participat în zilele 6-8 noiembrie 2018 la cel mai mare și vestit festival-concurs „Maria Lătărețu”. Toate turneele sunt interesante în felul lor, întâlnim și socializăm cu oameni din toate colțurile lumii, căci învățăm de la fiecare despre țara, portul și dansul pe care îl reprezintă.

Rep.: Cum vă simțiți pe scenă, în fața oamenilor care vă văd și vă admiră?

Flavia Barbu: Atunci când suntem pe scenă și lumea ne admiră și aplaudă, satisfacția este imensă, radiem de fericire. Publicul este motorul nostru care ne face să mergem mai departe, ne face mai responsabile.

Rep.: V-ați gândit ce facultate veți alege pentru viitor?  De ce acest drum?

Lorena Barbu: Nu vrem să ne abatem de la drumul pe care ni l-am ales în viață, ne dorim să ajungem printre cele mai bune dansatoare, dar și coregrafe urmând o facultate, cursuri și specializări pentru a ne perfecționa.

Flavia Barbu: Pasiunea noastră pentru dansul popular nu se va opri niciodată. Da, visăm la o carieră în dansul popular urmând profesioniștii din Ansamblul Doinei Gorjului.

Rep.: Ce artiști admirați?

Lorena Barbu: Admirăm toți artiștii care știu să conserve și să transmită mai departe frumosul prin muzică și dans. Admirăm în mod deosebit artiștii profesioniști ai Doinei Gorjului care prin perseverență și dăruire ne atrag spre frumusețea dansului popular, dar și prin eleganța și rafinamentul pe care ni-l transmit prin păstrarea tradiției portului popular autentic.

Galerie foto








Vizualizări: 2,559

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste