(închide)

Finanțare de la Ministerul Culturii pentru realizarea bustului unui erou-martir la Negomir

 

În acest an unic pentru România, în care îi omagiem pe cei care, acum 100 ani, au reușit să realizeze Marea Unire, Ministerul Culturii finanțează proiecte culturale dedicate Anului Centenar. Primăria Negomir din județul Gorj va primi finanțare pentru ducerea la bun sfârșit a unui astfel de proiect: la inițiativa primarului Tudor Oiță se va ridica bustul eroului-martir Constantin Cojocaru, fost notar al comunei, și care a fost executat de nemți pe data de 11 iulie 1917, pentru că a făcut parte din grupul de partizani ai lui Victor Popescu, un alt erou al acelor vremuri.

În Anul Centenar, unic în istoria României, în toate colțurile țării vor fi omagiați eroii Marii Uniri și ai Primului Război Mondial, mari figuri naționale: gânditori, oameni politici, militari sau simpli cetățeni. La momentul 1918, fiecare și-a ăus viața în slujba unui țel mai presus de ei: un stat unitar, democratic și România Mare, vis care urma să devină realitate grație sacrificiului acestora. Ministerul Culturii finanțează anul acesta și proiecte culturale, dedicate Marii Uniri, ale autorităților publice locale. Pe lista proiectelor care vor primi finanțare se află și „Realizarea Bustului notarului Constantin Cojocaru, erou-martir din timpul Războiului de Întregire Națională”, proiect depus de Primăria Negomir din județul Gorj. Astfel, la inițiativa primarului Tudor Oiță, a fost depus spre finanțare la Ministerul Culturii/Departamentul Identitate Națională acest proiect. Suma solicitată de Primăria Negomir este de 30.000 lei, autoritățile fiind anunțate zilele trecute că proiectul a fost aprobat. În perioada următoare, reprezentanții administrației publice locale din Negomir vor întocmi documentația necesară și o vor trimite la București. Data estimate de începere a acestui proiect este 1 iunie, urmând ca dezvelirea bustului să aibă loc pe 14 septembrie. „Va fi ridicat un bust din bronz al notarului Constantin Cojocaru în centrul civic al comunei Negomir, în apropierea viitorului centru cultural. Tinerii de astăzi trebuie să aibă modele în viață și de patriotism, pentru ca și ei la rândul lor, să înțeleagă cu adevărat cu adevărat ce înseamnă jertfa de sine când țara ți-o cere. Războiul de Întregire a Neamului oferă suficiente exemple, unul dintre ele fiind noratul Constantin Cojocaru”, a declarat, pentru Pagina Olteniei, primarul Tudor Oiță.

 

File de istorie: lupta pentru reîntregirea neamului, mai presus ca viața

În timpul Primului Război Mondial, după ce o parte importantă a țării a fost ocupată de Puterile Centrale, românii erau jefuiți systematic. Primul județ care a intrat sub ocupația inamicului a fost Gorjul, locuitorii săi fiind maltratați, arestați, amenințați etc. Sublocotenentul Victor Popescu din Fărcășești, învățător de profesie, a fost eroul care a inițiat o amplă mișcare de partizani care ataca trupele de ocupație. „Ideea i-a venit în timp ce se ascundea la Negomir. În februarie-martie 1917, grupul său de partizani avea cam 30 de luptători, (…) au trecut la atacarea sediilor comandamentelor dușmanilor, eliberau ostaticii români. (…) Deoarece Victor Popescu a început să fie căutat de dușmani, partizanii au început să acționeze în grupuri restrânse”, scris Al. Doru Șerban în cartea sa „Personalități care au fost în Gorj”. Dacă în unele commune, primarii, notarii, chiar preoții au fraternizat cu inamicul, la Negomir lucrurile au stat altfel. Notarul Constantin Cojocaru, român adevărat, cu ființa plină de iubire de patrie, a furnizat informații derutante pentru ocupanți, împiedicându-I pe aceștia să jefuiască excesiv localnicii. Când grupul condus de învățătorul Victor Popescu a început să atace dușmanii, Constantin Cojocaru i-a ajutat, i-a adăpostit, i-a îndrumat pe cei care doreau să lupte pentru idealul România Mare. Și a atras în felul acesta atenția asupra sa, astfel că în vara lui 1917, Cojocaru a fost arestat și dus în lagăr, apoi, alături de alți nouă patrioți, condamnat la moarte. „Cei 10 colaboratori ai lui Victor Popescu au fost supuși supliciului şi închiși la Turnu Severin. (…) Autorităţile de ocupaţie au intentat proces celor acuzaţi de legături cu ceata lui Victor Popescu. Interogatoriile n-au fost de nici un folos anchetatorilor. Victor Popescu a aflat despre proces şi despre pericolul ce-i paşte pe oamenii care l-au ajutat. În faţa acestei situaţii decide o acţiune incredibilă. Atacă închisoarea în noaptea de 6/7 iulie 1917. Este, credem, cea mai curajoasă acţiune a grupului de luptători. (…) Asaltul asupra închisorii a grăbit condamnarea celor judecaţi. Tribunalul comandamentului de etape din Turnu-Severin i-a condamnat la moarte pe: Nicolae Marcu (ţăran din Dragoteşti), Nicolae Popescu (învăţător din Covrigi, fratele lui Victor şi tatăl lui Ionel – n.n.), Constantin Cojocaru (notarul comunei Negomir), Ion Norocea (ţăran din Bolboşi), Petre Vâlceanu şi Ion Brăiescu (primarul şi respectiv notarul comunei Bolboşi), Stancu Croitoru, Tudor Ungureanu, Ilie Giumanca (ţărani din Grozeşti), Mihai Cernăianu (proprietar, din Horăşti). Cei zece sunt executaţi în 10 iulie 1917, după ce, în prealabil, fuseseră siliţi să-şi sape singuri gropile. 
Au mai fost condamnaţi între 1 şi 15 ani închisoare: Ion Văduva, Iancu Croitoru, Vasile Popescu (toţi din Negomir), Florea Ungureanu (din Ursoaia), și alții (…)”, scrie profesorul Hadrian Gorun pe blogul său.

În vara anului trecut, primarul Tudor Oiță, alături de Nicu-Vasile Mitroiu, strănepotul eroului Constantin Cojocaru, a profesorului Dumitru Cauc au participat la un eveniment emoționant dedicate omagierii memoriei celor 10 martiri executați la Severin. La inițiativa strănepotului notarului Cojocaru a fost amplasată, atunci, o placă omagială pe locul unde au fost uciși.

 


Vizualizări: 3,437

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste