Gorj: Orașul Tismana vrea să fie din nou comună!

De mai bine de doi ani, autoritățile locale din orașul gorjean Tismana își doresc să schimbe statutul localității în comună. Tismana a devenit oraș/localitate urbană pe vremea când Nicolae Mischie era președinte al Consiliului Județean Gorj, mai exact în 2004. Acum, edilul Marian Slivilescu vrea să organizeze un referendum pentru a rezolva acest aspect, căci și cetățenii își doresc să nu mai plătească impozite „de oraș”.
În prezent, edilul Marian Slivilescu a inițiat un sondaj de opinie în rândul cetățenilor orașului Tismana, sondaj care îl va ajuta să apeleze la referendum. Aceasta este soluția ca după, prin lege, Tismana să-și redobândească statutul pierdut în anul 2004. „Am consultat cetățenii din Tismana, dacă doresc sau nu revenirea la statut de comună în cazul în care parlamentul modifică în această sesiune parlamentară legea respectivă, legată de organizarea unor referendumuri de revenire la statutul de comună a orașelor mici. Constat de prea mult timp că suntem dezavantajați în comparație cu cei care au avut statut de comună, în primul rând prin faptul că sunt percepute impozite și taxe mai mari în mediul urban, nu putem accesa fonduri europene, deoarce ștampila localității este pe urban”, a declarat edilul local din Tismana. În oraş nu există gaze, iar canalizare este numai pe strada principală. Pentru astfel de proiecte specialiştii spun că se pot atrage fonduri mai uşor dacă localitatea este comună. Deja au trecut foarte mulți ani în care autoritățile locale din Tismana nu au reușit să atragă nici măcar un sfert din fondurile europenele pe care și le-ar fi dorit. De asemenea, locuitorii spun că este mai bine să redevină comună, deoarece vor plăti impozite mai mici chiar şi de șapte ori decât acum.
Oraş de pe vremea lui Mischie
Tismana are aproximativ 7.900 de locuitori, nu diferă cu nimic de comune precum Crasna, Negomir, Baia de Fier sau Polovragi, localitatea devenind oraş în luna aprilie 2004, deşi nu avea o serie de elemente de infrastructură elementare, precum şosele asfaltate, sistem de canalizare şi aşa mai departe. De atunci și până în prezent, direcţia transformării comunei Tismana în oraş nu a fost mulțumitoare. Abia în 2015 autorităţile locale au reuşit să facă rost de bani pentru a aduce drumurile la un standard urban, cel puțin românesc, căci mai au mult până la standardele europene. În Tismana există, de exemplu, un sat european-localitatea Topeşti. Potenţialul turistic mai ales este unul recunoscut la nivel naţional şi internaţional. Aici există mănăstirea cu acelaşi nume, vizitată de mii de turişti an de an. De asemenea, în zonă se află Schitul Cioclovina, peşteri, plantaţii de aluni, păstrăvării, pensiuni şi gospodării incluse în circuite de turism rural. În Tismana se mai practică agricultura bio şi există un muzeu al costumului popular. De asemenea, în Tismana exista un centru de producţie al renumitului covor oltenesc. Autoritățile cred că dacă Tismana își va schimba statutul în comună, accesarea fondurilor pentru dezvoltarea celor enumerate mai sus va fi mult mai ușoară.
Vizualizări: 4,313
Trimite pe WhatsApp