Colegiul Național Tudor Vladimirescu promovează moștenirea culturală prin proiectul Erasmus+: ,,Our culture, our future”
Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, Tg-Jiu, a fost săptămâna trecută gazda primului schimb de elevi derulat în cadrul proiectului Erasmus+, Our culture,our future, Cultura noastră, viitorul nostru, nr. ref. 2020-1-RO01-KA229-079850_1. Elevi și profesori din Portugalia, Macedonia, Croația și Turcia au făcut o incursiune în universul tradițiilor și valorilor locale, grație implicării echipei noastre de dascăli și tineri.
În prima zi a acestei activități, oaspeții noștri au vizitat colegiul și muzeul acestuia, iar apoi au prezentat instituțiile din care provin.
După-amiază, au fost oaspeții Primăriei Tg-Jiu. O delegație condusă de domnul primar Marcel Romanescu le-a urat oaspeților noștri un călduros „Bun venit!” pe meleagurile lui Constantin Brâncuși. Muzeul de Artă Al. Ștefulescu din Parcul Central a fost larg deschis pentru oaspeții noștri. Aceștia au interacționat și cu localnicii, cerându-le informații pentru a completa întrebările din Tg-Jiu Quizz.
Următoarea zi a fost una specială, datorită unor oameni minunați din Baia de Fier. Aceștia ne-au deschis porțile caselor lor pentru a ne arăta elemente ale portului popular și ale tradiției Mărțișorului (artist Daciana Ungureanu și Mihai Olaru de la Casa Olarilor), dar și ale gastronomiei locale (Cristian Lera de la Ograda Bunicilor). Ei ne-au adus aminte că un costum popular e legătura noastră cu strămoșii, iar mulțumită acestor oameni cu inițiativă tradițiile nu dispar, ci dimpotrivă sunt puse cu grijă în valoare.
Ziua de miercuri, 22.02.2022, a fost dedicată vizitării Muzeului „Al Ștefulescu”, unde domnul Adrian Tudor a făcut o interesantă prezentare a exponatelor, dar și o incursiune in lumea lui Brâncuși. Acest lucru a continuat cu o activitate organizată în primitoarea Mansard(T)ă a Bibliotecii Județene „Ch. Tell”, unde oaspeții noștri au aflat mai mult despre viața lui C. Brâncuși și opera sa, grație gazdelor noastre și activității coordonate de prof. Gabriela Mirea, Luiza-Maria Sandu și doamna director Olimpia Bratu.
Teatrul „Elvira Godeanu” i-a primit cu drag pe talentații elevi ai Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” să cânte muzică tradițională românească și să prezinte piesa de teatru despre sărbătoarea Dragobetelui. Spectacolul coordonat de profesorii: Magda Buică, Chirițescu Cristiana, Budianu-Marcu Alina, Petrică Alina, Calotă Rodica s-a încheiat cu un moment de karaoke. A fost un moment în care elevii CNTV și-au arătat bucuria și dragostea față de folclorul tradițional și față de costumul național.
Ziua de joi, 24.02.2022, i-a aflat pe oaspeții noștri alături de elevii CNTV în curtea muzeului etnografic Sf Ana al doamnelor Lupu Mihaela și Lupu Ana din satul Bălănești. Aceștia au fost primiți în mod tradițional cu pâine și cu sare, dar și cu o frumoasă colecție de obiecte populare. Muzica și dansul popular gorjenesc i-au însoțit și de data aceasta pe oaspeții noștri. Domnul artist Coneru Dumitru, în mâinile căruia lutul prinde formă și care a hotărât să lase în urmă o frumoasă moștenire și să îi învețe pe copiii din Cornești arta olăritului, a transmis bucuria creării unui obiect din lut oaspeților noștri. Seara zilei de Dragobete i-a adunat pe elevii oaspeți împreună cu gazdele în ateliere de lucru pe această temă, sub îndrumarea doamnelor profesoare: Protesoiu-Burtea Gabriela, Calotă Rodica, Negrea Rodica, Ecobescu Daniela.
Această vizită a partenerilor noștri de proiect a lăsat în urmă un minunat sentiment că aici, la Tg-Jiu și în județul Gorj, oameni grijulii duc tradițiile, cântecul și portul popular mai departe, spre a le lăsa moștenire vie generațiilor viitoare. Panoul „Our culture, our future” din curtea școlii ne va aduce mereu aminte de această experiență unică și de multe din momentele frumoase petrecute împreună, de Zilele Brâncuși și ce au însemnat pentru noi, elevii și profesorii de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, precum și pentru oaspeții noștri europeni, fascinați de frumusețea operelor marelui nostru sculptor. .
Mulțumim, dragi elevi și profesori de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” pentru implicare! Mulțumim, oameni dragi care ne-ați fost alături!
Și da, proiectele„ Erasmus+” aduc oamenii aproape, elevi și profesori, membrii comunității locale, într-o Europă care trebuie să fie din ce în ce mai unită pentru bine și PACE.
Profesor coordonator, Teodora Dragotă
Director: Profesor Cristina Goanță