Cătălin Zoican de la EnterGame: „Vreau să creez servicii de calitate în țara mea și să influențez gândirea oamenilor care își doresc mai mult de la viață!”
Cătălin Zoican este un gorjean pasionat, inteligent și bine pregătit, un tânăr antreprenor, care cu ceva timp în urma ne promitea că o să se întoarcă în țară și o să investească în programe educative. S-a ținut de cuvânt și acum dezvoltă o afacere într-un oraș care i-a devenit noua casă: Timișoara. Cei care îl cunosc de mult îi spun Zozo și îl admiră pentru că mereu a reușit să transforme în realitate visuri mici sau mari… Originar din Motru, Cătălin Zoican este de părere că „educația trebuie să fie mereu pe primul plan” și că „tu, ca om, ca tânăr mai ales, poți practica orice, iar dacă o faci din inimă, o să ai și rezultate profitabile”. Vă invităm să lecturați un interviu despre antreprenoriat din care veți afla lucruri importante și foarte adevărate, principii simple dar atât de complexe în același timp, iar dacă le veți aplica în viața Dumneavoastră, veți face schimbări la care nu vă așteptați!
Absolvent al CT Motru, apoi al Facultății de Agricultură și Medicină Veterinară din Timișoara, acum doctorand în an II, Cătălin Zoican a urmat și cursurile de master în două specializări: Utilizarea durabilă a terenurilor agricole și Management în alimentația publică și agroturism și a decis să își înființeze propria afacere. Fiind implicat în mai multe programe de studiu internaționale în anii facultății, motreanul Cătălin Zoican a realizat că vrea să activeze în domeniul educației non-formale a copiilor și tinerilor. Reîntors la Timișoara, motreanul a reușit să dezvolte o frumoasă afacere! „EnterGame a început acum doi ani în Spania pe când eram într-un stagiu de practică la un hotel și am avut pentru prima oară contact cu departamentul de animație și entertainment pentru copii. (…) Ei bine, eu acum am ca scop principal să creez servicii de calitate în țara asta, în țara mea și să influențez gândirea oamenilor care își doresc mai mult de la viață. Nu există nu pot/ există un simplu "mi-e frică" sau sunt în zona de confort. Eu unul, m-am lăsat șlefuit de școlile din vest și de cele 32 de țări pe care le-am vizitat până acum!”, a spus, pentru Pagina Olteniei, Cătălin Zoican.
Reporter: Ce înseamnă a fi tânăr antreprenor în România pentru tine, prin prisma experienței personale din ultimii ani?
Cătălin Zoican: Nu este ușor să fii antreprenor, dar cred că este cel mai frumos drum pe care îl poți urma. România este o țară favorabilă pentru dezvoltarea de idei noi, având o piață în continuă dezvoltare. Îți dă libertatea de a alege ce vrei să faci și cine vrei să devii. Dacă muncești din greu și te și educi, cu siguranță o să pășești pe trepte înalte.
Reporter: Cum a început povestea afacerii EnterGame?
Cătălin Zoican: EnterGame a început acum doi ani în Spania pe când eram într-un stagiu de practică la un hotel și am avut pentru prima oară contact cu departamentul de animație și entertainment pentru copii. După câteva discuții cu un prieten, mi-am dat seama că este un domeniu destul de complex și că la noi în țară putem să venim cu idei noi. Îmi plac foarte mult copiii și tot ce înseamnă educația la vârste fragede, așa că am reușit să dezvolt din asta o afacere când m-am întors acasă, în România.
Reporter: Cum a evoluat EnterGame de la inaugurare și până în prezent?
Cătălin Zoican: Am început totul dintr-o joacă, închiriam echipament pentru petreceri la diverse evenimente. Investiția de început a fost de aproximativ 100 de euro și câteva luni bune de muncă. Tot ce câștigam, reinvesteam pentru a crește organic și durabil. A fost o schimbare grea fiindcă în trecut lucrasem în domenii complet diferite. Am lăsat confortul la o parte și, cu sprijinul viitoarei mele soții și celorlalți colaboratori, am reușit să ajungem la rang de agenție care oferă servicii complete de animație, inclusiv loc de joacă și afterschool. Îmi doream foarte mult să descopăr un domeniu în care să mă regăsesc, să fac totul cu pasiune și să-mi pot pune imaginația la treabă. Am avut multe locuri de muncă la care eram împiedicat să-mi pun ideile în practică, așa că mi-am urmat visul de mic- acela de a deveni antreprenor.
Reporter: Când vorbim despre antreprenoriat, inevitabil apare subiectul finanțare, bani… Ce sfaturi le poți oferi tinerilor care vor să pornească pe acest drum?
Cătălin Zoican: Multe idei bune mor din cauza oamenilor care nu își dau o șansă în a găsi o metodă viabilă pentru începerea unei afaceri. Nu tot timpul banii sunt cea mai mare problemă. De exemplu, eu am învățat un concept puțin cunoscut în România, Lean Start-up, în care încerci idei noi la scară foarte mică, iar dacă există cerere în piață începi să cauti metode de finanțare. De exemplu, dacă îți dorești să ai un salon de coafură, începi prin a lucra în unul până prinzi experiență, apoi începi să lucrezi acasă, iar după ce ți-ai făcut un număr de clienți, poti începe să-ți asumi riscuri precum închirierea unui spațiu și așa mai departe.
Reporter: Cum știi care este drumul cel bun, cel care te va duce spre succesul dorit? Ce ar trebui să știe un tânăr antreprenor?
Cătălin Zoican: Clientul care se întoarce la tine este primul răspuns la întrebarea: fac bine ceea ce fac. Succesul la noi în țară este privit dintr-un singur unghi - banii. Cea mai mare greșeală este să faci lucrurile doar pentru bani. Cel puțin în primul an de antreprenoriat, dacă ai început de la zero, prima acțiune care trebuie luată este aceea de a-ti reduce extrem cheltuielile (trăiește o perioadă cum nimeni nu vrea, ca să poti trăi restul vieții cum nimeni nu poate)! Nu vă lăsați păcăliți de așa zisul succes al unora care conduc mașini de mii de euro și par că duc o viață ideală. O mare parte din ei sunt îngropați în datorii din dorința de a arăta lumii cine sunt. Oamenii care sunt cu adevărat bogați, trăiesc modest și nu se arată (monedele fac cea mai mare galagie). Poti avea succes cu venituri mici sau poți fi la pământ cu buzunarul plin. Fiecare trebuie să-și definească propriul succes!
Reporter: Au tinerii din România curaj să investească, să devină antreprenori, să își pună în practică ideile? Ce ar putea fi/trebui schimbat în mentalitatea lor?
Cătălin Zoican: Tinerii din România sunt oameni curajoși. Sunt foarte mulți care au migrat în alte țări și au depășit orice așteptări, la fel și cei care au rămas în țară și conduc afaceri de succes. Revenind la acest subiect, să lucrezi într-un domeniu care nu îți place doar pentru că ai un salariu motivant, nu poate fi numit succes. Dacă tu îți dorești să fii fotbalist, dar faci IT doar pentru că se câștigă bine, ai ratat! Ai ratat libertatea de exprimare, ai ratat zâmbetul de la finalizarea lucrării, ai ratat diminețile trezite înaintea alarmei datorită visului tău! Aceste mici capcane îi împiedică pe tinerii români să-și urmeze visul. Am fost învățați de părinți că o casă, o mașină și niște rate la Bancă ne fac oameni responsabili și pregătiți de o familie. Nimeni nu ne învață cum să economisim de la 24 de ani pentru pensie. Nimeni nu ne spune că pregătirea pentru viitor începe de la 14-15 ani când trebuie să începem integrarea noastră în piața muncii prin job-uri vacante. Părinții merg pe premisa "să nu sufere el, cum am suferit și noi"; tinerii sunt ținuți pe banii părinților până la 26 de ani și așa apare cetățeanul cu școală multă, dar care nu știe de unde să înceapă! Nu poți pregăti un om pentru Olimpiada de înot doar arătându-i bazinul, trebuie să-l și împingi în el. Așa că ține-ți capul sus și dacă îți dorești să devii antreprenor, dar nu ești încă hotărât, amintește-ți că salariul este mita pe care o primești ca să renunți la visurile tale!
Reporter: Să nu îți fie frică de eșec, dă-ți șansa să gresești!-îmi spuneai într-un interviu de acum doi ani și ceva. Cât de mult ai aplicat acest principiu în activitatea ta profesională?
Cătălin Zoican: În prima zi a vieții noastre nu am reușit să mergem în picioare, dar nici nu am înțeles acest lucru fiindcă eram prea mici. Am exersat aproximativ 8- 9 luni acest exercițiu și într-un final am făcut primul pas. Eu sfătuiesc pe fiecare tânăr și nu numai să-și acorde cel puțin 8-9 luni într-un domeniu pentru a înțelege dacă este sau nu un eșec. Când vorbesc despre eșec îmi aduc aminte chipul mamei mele și al logodnicei mele, când într-o zi de luni mi-au dat ultimii bani pe care îi aveau în buzunare să plătesc o schimbare de activitate la registrul comerțului în Drobeta-Turnu Severin. A picat firma aceea, visam să schimb agricultura în zona de Sud, să deschid fabrici de procesare a legumelor și să ajut comunitatea. Am sfârșit (renăscut) într-un hotel din Țara Galilor spălând vase cu facultate și studii superioare. Am avut nevoie de 5 luni să-mi recapat mersul. În pauzele de masă citeam și visam/citeam și visam. Vorbeam despre afaceri cu un șorț la gât care mă proteja de apa care adesea îmi curgea până în adidași! Am plecat din acest hotel ca un bun prieten al proprietarului care și în ziua de astăzi mă apreciază.
Ei bine, eu acum am ca scop principal să creez servicii de calitate în țara asta, în țara mea și să influențez gândirea oamenilor care își doresc mai mult de la viață. Nu există nu pot/ există un simplu "mi-e frică" sau sunt în zona de confort. Eu unul, m-am lăsat șlefuit de școlile din vest și de cele 32 de țări pe care le-am vizitat până acum, totul cu sprijinul părinților, prietenilor și al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara!
Accesând pagina EnterGameEvents/Cătălin Zoican puteți afla mai multe despre afacerea motreanului și veți putea apela la serviciile sale!