(închide)

Alexandru Ilinca, meșterul ale cărui opinci au ajuns la Prințul Charles și președintele Macron: „Tradițiile noastre nu trebuie să moară!”

 

Pentru a completa imaginea olteanului de altădată, vestimentar vorbind, Alexandru Ilinca duce atelierul său de opincărie la toate târgurile meşterilor populari din ţară sau la cele de turism. Venit din Vâlcea, opincarul cu privire și vorbă blândă, le arată celor prezenţi la evenimente cum se făcea încălțămintea în vremurile de demult. Nu o face doar pentru a mai crea o nouă pereche de opinci, ci şi cu speranţa că noile generaţii nu vor să se rupă de trecut. 

În atelierul meşterului popular, o măsuţă din lemn, un scaun rotund şi bucăţile din piele de dimensiuni diferite sunt suficiente, spune acesta, pentru a crea poveşti. Mult mai importante sunt talentul, voinţa şi perseverenţa. Opinci a lucrat şi tatăl meșterului Ilinca, în căsuţa lor din localitatea Orleşti. A crescut practic printre bucăţi din piele care prindeau viaţă. Curios fiind şi încurajat de părintele său, la doar şase ani, Alexandru Ilinca a făcut prima pereche de opinci. „Pe timpuri, fiecare își făcea acasă încălțămintea și îmbrăcămintea, iar tata era opincar. Opincile se făceau din piele de porc, de vită, și care era mai sărac le făcea din scoarță de copac, din cireș. De mic copil l-am văzut pe tata lucrând la ele, iar la șase ani am făcut prima pereche de opinci. Ulterior, m-am făcut croitor și, mergând la anumite evenimente culturale, am văzut că nimeni nu face opinci și am revenit la prima pasiune”, povesteşte meşterul popular. Vestea că un artist din Vâlcea face lucruri minunate a circulat rapid. Treptat, a fost invitat la evenimente organizate în ţară şi nu numai. Chiar şi prinţul Charles sau preşedintele Macron au opinci lucrate cu migală de meşterul vâlcean.

„Am ajuns să fiu apreciat şi să fiu invitat la muzee, la ateliere şi evenimente prin toată țara. Am fost invitat și la Muzeul Satului «Dimitrie Gusti», la primirile oficiale. Prințul Charles a primit o pereche de opinci de la mine, președintele Franței, Macron, de asemenea. Practic, eu am promovat opincile la nivel înalt”, a spus meșterul popular, prezent la unul dintre târgurile de turism organizat în Craiova.

Fiecare obiect creat are povestea sa


Din mâinile sale prind viaţă nu doar opinci, ci şi brăţări, curele sau genţi de diferite dimensiuni şi fără pic de kitsch. Fiecare obiect are propria poveste, iar cumpărătorul o află la timpul potrivit. Când nu este la târgurile de profil, Alexandru Ilinca organizează ateliere pentru elevi. Prezintă meşteşugul noii generaţii chiar şi pe internet, în speranţa că tinerii vor duce mai departe această îndeletnicire. „Celor interesați de această îndeletnicire le spun secretele și tare mândru sunt de ei, de elevii mei de la ateliere, când merg la concursuri și au realizări. Nu facem doar opinci, ci și genți, brățări, curele, împletituri. Fiecare produs are propria poveste. Nu seamănă unul cu altul. Eu explic și pe o pagină de socializare cum prind viață aceste produse. O fac cu răbdare pentru că am realizat că omul nu are timp fizic să vină să ia contact cu aceste minunăţii”, a mai spus meşterul Ilinca. Pentru Alexandru Ilinca nu latura materială este importantă, ci lupta pentru a promova tradiţiile româneşti. Iar pentru acest lucru, atunci când merge la evenimente, nu o face oricum, ci cu ţinută obligatorie: costum popular al ţăranului de altădată. „Pasiunea este individuală, nu familială. Dacă nu ai în familie, moștenitori, te adresezi celor din jur. Așa fac eu cu elevii mei. Le spun secretele și tare mândru sunt de ei când merg la concursuri și au realizări. Eu explic și pe o pagină de socializare cum prind viață aceste produse. Pentru noi, meșterii populari, latura materială a cam pierit. Nu spun că nu contează, dar dacă ne ghidăm strict după acest lucru ar fi trebuit să renunțăm demult. Pentru mine, și cred că pentru mulți colegi ai mei, este mai importantă lupta pentru promovare a tradițiilor noastre. Ele nu trebuie să moară, indiferent că facem opinci, vase din lut, ii, covoare sau mai știu eu ce minunății”, încheie Alexandru Ilinca, în timp ce mai dă viaţă unei noi perechi de opinci. 

Galerie foto





Vizualizări: 2,379

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste