Zilele Culturii Scrise celebrate la Motru. „Cultura ne definește identitatea, aspirațiile și modul în care ne raportăm unii la alții și la lumea înconjurătoare”
Luna mai are o însemnătate anume pentru municipiul Motru, fiind luna în care a fost declarat oraș. La 24 mai 1966, prin decret al Consiliului de Stat, în zona din lunca Motrului aparţinând fostei comune Ploştina a fost organizat viitorul oraş Motru. În anul 2000 acesta va fi ridicat la rangul de municipiu. Deja calendarul manifestărilor dedicate acestui eveniment important în viața orașului a fost stabilit, urmând ca spre sfârșitul lunii să se desfășoare mult așteptatele zile festive ale orașului. În prima săptămână din lună, pleiada de manifestări a debutat cu Zilele Culturii Scrise.
În sala de conferinţe a Casei Multiculturale din Motru, joi, 5 mai 2022 s-au sărbătorit Zilele Culturii Scrise, prilej de întâlnire cu scriitori de renume, lansări de carte, precum și lansarea celui mai recent număr al prestigioasei reviste motrene de cultură Ad Mutrium – numărul 1/2022.
Simpozionul a fost organizat de către Consiliul Local Motru, Primăria Motru și Casa de Cultură Motru. Alături de oficialitățile locale au fost prezente personalităţi ale vieții culturale din județele Gorj, Mehedinți și Hunedora.
Cum motrenii sunt receptivi la actul de cultură, sala de conferințe a devenit neîncăpătoare, adunându-se laolaltă scriitori, poeți, oameni de litere, elevi, profesori, reprezentanți ai unor instituții motrene ori din localitățile învecinate, colaboratori și prieteni. Așa cum e firesc la asemenea manifestări culturale cuvântul de început l-a avut dl. Cosmin Morega, primarul mun. Motru. De buna desfășurare a evenimentului au fost răspunzători dl Daniel Popescu – director al Casei de Cultură, apreciatul poet și publicist Dragoș Nicolae, cetățean de onoare al mun. Motru și dl prof. Mircea Tutunaru – conferențiar universitar doctor, în calitate de moderatori. Deși nu moderator, dar responsabil cu buna funcționare a ,,rotițelor” simpozionului, omul mereu prezent acolo unde e nevoie l-aș numi pe Gabriel Dorian Pauliș - referent în cadrul Casei de Cultură (tehnoredactor și secretar de redacție). Astfel totul s-a desfășurat impecabil, iar cei prezenți s-au bucurat de o ambianță și o încărcătură spirituală aparte, s-au recitat versuri, s-au împărtășit impresii, s-au ascultat cronici, glume și povești, s-au împărțit epigrame și zâmbete, s-au fluturat emoții și priviri admirative, s-a aplaudat sincer și mult.
Autorii Ileana Spineanu Morega, cu volumele de poeme ,,Locuiesc în mine” și ,,Pasărea de fum” și Ion Sabin Cerna cu antologia de versuri ,,Lumina din umbră” și-au lansat noile apariții editoriale și s-au bucurat de aprecierile și aplauzele tuturor pentru măiestritele cuvinte. Autorii și-au pus în palma ascultătorilor fărâme de suflet si versuri, clipa devenind emoție, iar auditoriul și-a umplut tolba cu o cantitate importantă de energie tonică, optimistă și prețioasă. Momentele solemne s-au împletit frumos cu cele pline de umor, răgazul completat de versuri și trăiri au scris pagini de o rară frumusețe, înnobilând evenimentul și pe toți cei prezenți, iubitori de literatură, de cultură în general, oameni care pun preț pe valorile acestui neam, oameni care s-au oprit pentru o clipă din firescul cotidian, pentru a fi părtași la o ,,dăruire” de cuvinte.
Dintre oaspeții de seamă aș enumera pe: Nicolae Rădoi (profesor, poet Orăștie), Viorel Mirea, Dan Șalapa, Grigore Gociu (scriitor - Mehedinți), Vasile Vulpașu, Stănică Mircea (toți fiind importanți oameni de litere din Mehedinți), Dan Adrian Popescu (poet CJCPCT Gorj), Ion Popescu Brădiceni (profesor, scriitor), Spiridon Popescu (poet), Adrian Frățilă (poet), George Drăghescu (actor), Lazăr Popescu (profesor, scriitor), Ion Trancău (critic literar), Pavel Popa Misăilă (poet), Maria Drăgoi (scriitor), Nelu Vasile (epigramist Turburea), Victoria Stolojanu-Munteanu (scriitor Bumbești-Jiu), Gheorghe Alpredi (primar al comunei Glogova), Ioana Burghel (poet), Ion Mihăiță (scriitor).
Din Motru, pe lista de invitați s-au aflat: Nicolae Dragoș (poet, publicist), Tutunaru Mircea (poet, prof.universitar), Florin Preda-Dochinoiu (artist plastic și redactor revista Ad Mutrium), Ana Ionele (poet și redactor șef al revistei Ad Mutrium), prof. Felicia Bejenaru (redactor revista Ad Mutrium), prof. Nicoleta Katalina Pauliș (redactor revista Ad Mutrium), prof. Ion Sabin Cerna (poet și redactor revista Ad Mutrium), ing. Romulus Modoran (redactor revista Ad Mutrium), Mihail Coandă (poet), din partea Catedralei Ortodoxe Motru ne-au onorat cu prezența părinții Dan Zglobiu și Marius Breană (preoți și membri în colectivul de redacție al revistei Ad Mutrium), Ionela-Adriana Morega (profesor și redactor revista Ad Mutrium), Ileana Spineanu Morega (poet) și elevi de la Colegiul Național George Coșbuc Motru, Andra Răduică, Raluca Vijulan ș.a.
Este atât de frumos când la asemenea evenimente simți câtă însemnătate mai are cultura în viața fiecăruia, chiar și numai prin faptul că au fost acolo.
Cultura ne definește identitatea, aspirațiile și modul în care ne raportăm unii la alții și la lumea înconjurătoare, de aceea astfel de manifestări literare dețin un rol important în viața noastră, în viața comunității din care facem parte. Se spune că două adevăruri esențiale ale vieții îl fac pe om mai înțelept: oamenii pe care i-a întâlnit şi cărțile pe care le-a citit. Aş mai adăuga eu, și momentele care-ți înnobilează sufletul. Evenimentul de la Motru le-a întrunit pe toate. Am simțit atâta căldură sufletească, atâta frumusețe interioară, dar mai ales am văzut cum s-a născut un inestimabil moment, care a strâns laolaltă atâția oameni încă iubitori de cultură și de frumos.