"Voronețul Vâlcii"- un popas perfect pentru suflet!
Mănăstirea Berislăvești este o destinație extrem de primitoare pentru călătorul care ajunge în Vâlcea turistică. Un popas, pentru suflet, în armonie perfectă cu istoria.
Supranumită și „Voronețul Vîșcii” este situată la doar 8 kilometri de Călimăneşti şi redeschisă recent, cu o incinta fortificată, case monahale, un turn-clopotniță și o biserică, impresionează pelerinul care ajunge aici. Frumuseţea mănăstirii se dezvăluie călătorului, iar dacă dorești sa i descoperi istoria, pătrunzi în lumea credinței, în care dragul de Dumnezeu al înaintaşilor noştri este omniprezent.
Mănăstirea Berislăvești incintă fortificată - scrie https://www.valceaturistica.ro
Așezământul este alcătuit dintr-o incintă fortificată, cu o formă uşor trapezoidală, în mijlocul căreia se află biserica. Biserica are un pronaos dreptunghiular, îngust, careia îi este ataşat un pridvor deschis, cu şase coloane ornamentate la capiteluri şi arcade în formă de treflă și este nominalizată în Lista Monumentelor Istorice ca biserică cu dublul hram „Sf. Trei Ierarhi” şi „Sf. Gheorghe”, datarea consemnată fiind cuprinsă între anii 1754-1762.
Pe latura nordică a incintei Mănăstirea Berislăvești se găsește casa stăreţiei, o construcție dreptunghiulară cu pivniţe boltite. Pe latura vestică a ansamblului mănăstiresc, se află turnul clopotniţă, prezent încă de pe vremea ctitorului. Acesta a servit şi ca turn de poartă și are în componență trei clopote mari de argint.
Ansamblul monahal este nominalizat în Lista monumentelor istorice a judeţului Vâlcea, cu statutul de ansamblu monument istoric grupa A (ansambluri istorice de valoare naţională sau universală ): cod VL-II-a-A-09665, 2015, la poziţia 308.
Alte detalii AICI