(închide)

Tradițiile și obiceiurile din bătrâni, promovate în cadrul Atelierelor de creație de la Biserica din Parohia Țicleni

 

În fiecare duminică, la biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Parohia Țicleni au loc Atelierele de creație denumite sugestiv „Semne cusute-Tradiții care ne definesc”. În cadrul întâlnirilor la care participă zeci de copii și adulți din localitate, cei mai tineri învață despre importanța obiceiurilor și tradițiilor transmise din generație în generație: meșteșuguri populare uitate (cusut, țesut, împletitul din pănuși de porumb), semnificația costumului popular gorjenesc și multe alte lucruri interesante. 

 

Povestea Atelierelor „Semne cusute-tradiții care ne definesc” a început în iarna anului trecut, fiind inițiate de preotul paroh Dragomir Țicleanu. Întâlnirile au loc fie în lăcașul de cult, fie în parcul bisericii. Dorința de a oferi copiilor și adolescenților din parohie o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber a fost motivația preotului, care a apelat la ajutorul mai multor doamne pricepute din parohie, maestre în ale cusutului și creării iilor tradiționale. Anul acesta, prima ediție a atelierelor „Semne cusute-tradiții care ne definesc” a avut loc pe 18 februarie 2024. Duminică de duminică, între 20 și 35 de copii participă cu entuziasm la aceste ateliere de creație. Copiii învață să coasă, să creeze obiecte de décor, dar și să picteze pe sticlă sau pe linguri de lemn. Fascinați de cele învățate, copiii vin duminică de duminică alături de bunici și părinți și petrec ore minunate unii în compania celorlalți. În cadrul atelierelor au fost invitați să le vorbească copiilor oameni din comunitate, persoane care pot fi date ca exemplu. Temele au fost diverse, invitații cucerindu-i de fiecare dată pe cei mici. Au fost prezenți asistentul medical Doru Mincea, antreprenorul Sorin Otărășanu și ofițerul de poliție Bogdan Pleșa din Țicleni.

Lecție despre costumul popular

Duminică,  31 martie 2024, în curtea Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-au strâns mai mulți copii decât de obicei. Vremea frumoasă a permis ca activitățile să se desfășoare în aer liber, sub razele soarelui primăvăratec și în trilul păsărilor bucuroase. Lecția de aceasta dată a fost „predată” de Maria (Marcela) Mincea, creatoare de ii, care le-a vorbit copiilor despre importanța și semnificațiile portului tradițional gorjenesc. Trei dintre copiii prezenți au îmbrăcat minunate ii, unele dintre acestea foarte vechi, dar și cătrințe și vâlnic, brâuri și minunata maramă din borangic. „Femeile din trecut, bunicile și mamele noastre, nu purtau voal la nuntă și o maramă din borangic! Așa cum am, adus-o pe aceasta și pe care o poartă acum Ana Maria. Am mai adus o cămașă țesută la război, cea pe care o port eu are 100 de ani. A aparținut mamei Lina, străbunica mea. Femeile mai purtau pe cap zi de zi, cele măritate zic, o cârpă țesută. Era albă. (…) Brăcirile sau brâul era lucrat tot la războiul de țesut. Aveau și fetele și băieții. Ia pe care o poartă băiatul este cusută de mine. Și costumul purtat de Danina este făcut de mine. Are cătrință, are ie, are poale. Costumul era important, era lucrta de femeie, era prețuit. Nu aveau alte haine și aveau grijă de ele”, a povestit Marcela Mincea copiilor prezenți la ateliere.

O altă tradiție din strămoși era claca-șezătoarea organizată seara la casa uneia dintre femeile din sat. Și despre acest obicei le-a vorbit maestro iilor copiilor: „Pe vremuri se făceau în fiecare săptămână o clacă sau mai multe. Mai ales iarna. Coseam la lumina lămpii cu gaz. Scoteau războiul, de fapt, fie vară, fie iarnă războiul de țesut nu se ridica. Lucrau haine, preșuri, macaturi. Sunt multe povești de spus din aceea perioadă. Era greu, dar era și tare frumos. Altfel prețuiam tot ce aveam. Bunica îmi povestea că din hainele rupte făceau preșuri de pus în casă. Nu pierdeau nimic!”.

 

Pictură pe sticlă și cusături 

 

După lecția oferită de Marcela Mincea, copiii au decis ce doresc să lucreze, fiind împărțiți pe ateliere: unii au ales pictura pe sticlă, alții cusăturile, alții desenul și alții împletiturile din pănuși de porumb. Alți copii au pictat linguri din lemn sau au colorat. „Am pictat o pisică și cu toate că mi s-a părut complicată la început, îmi place cum a ieșit. Este cea de-a patra pictură pe sticlă pe care o fac! Îmi place tare mult. Îmi place să și cos, dar mai mult îmi place pictura”, a spus Diana Purea, unul dintre copii prezenți la ateliere. Patricia, Daiana, Ianis și Denis au ales să coase și sub atenta îndrumare a doameni învățătoare Aurica Țicleanu au făcut treabă foarte bună. De asemenea, și Danina Mărgineanu și Ana Maria Lupu s-au descurcat de minune la atelierul de cusut. „Îmi place să cos și să pictez. Îmi place să vin la aceste ateliere și mami vine cu mine și cu sora mea”, a afirmat Ana Maria.  

Duminica viitoare copiii vor fi așteptați cu alte surprize și modalități de petrecere a timpului liber. „Atelierele 'Semne cusute - tradiţii care ne definesc' sunt la cea de-a doua ediţie. Am început de anul trecut aceste ateliere; sunt întâlniri cu copiii, şi, practic, le-am inițiat din dorinţa de a sluji comunitatea noastră din Ţicleni, parohia noastră. Părinţii copiilor au reacţionat cu mare bucurie în ceea ce priveşte organizarea atelierelor, iar lucrul acesta este dovedit de prezenţa copiilor într-un număr foarte mare la atelierele noastre. Le mulțumim tuturor!”, a declarat, pentru Pagina Olteniei, preotul Dragomir Țicleanu. 

Galerie foto



















Vizualizări: 3,007

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste