Un apreciat preot din Gorj a împlinit 100 de ani!
Preotul Nicolae Diaconescu, din Bălceștii Gorjului, împlinește astăzi venerabila vârstă de 100 de ani! Părintele a cunoscut-o pe Maria Lătărețu, „Privighetoarea Gorjului“, iar între cei doi s-a legat o prietenie care a durat toată viaţa. Nicolae Diaconescu spunea într-un interviu acordat ziarului Adevărul că a apreciat-o pe „Maria Lătăreţu, pentru că niciodată nu a uitat de locul de baştină şi mereu venea cu plăcere în satul său”. Întotdeauna când venea în Bălceşti îl vizita şi pe preotul Diaconescu, care trăieşte și acum exact în locul în care s-a născut, în casa părintească, construită în jurul anului 1930. Ca semn de preţuire, Maria Lătăreţu i-a făcut cadou părintelui Nicolae Diaconescu un rând de veşminte preoţeşti.
Foarte iubit de comunitatea pe care a păstorit-o ani și ani de zile, preotul Nicolae Diaconescu a fost mereu apreciat și de oamenii de cultură ai județului.
„12 februarie 1923 - 12 februarie 2023 - Astăzi, 12 februarie 2023, preotul Nicolae Diaconescu, cel mai cunoscut și respectat om al satului Bălcești, comuna Bengești Ciocadia, județul Gorj, împlinește minunata vârstă de 100 de ani. L-am cunoscut foarte bine și mi-a fost sprijin de nădejde, în anii 2000-2010, când am realizat cărțile și filmele dedicate Mariei Lătărețu (1911-1972), prietenă apropiată a părintelui Diaconescu, căruia, la ultima dumneaei vizită în Bălceștiul natal, în iulie 1972, i-a făcut cadou un rând de haine preoțești, sfințite pe Muntele Athos din Grecia. Chiar și astăzi, la această vârstă respectabilă, părintele Nicolae Diaconescu este activ, energic și lucrează la o carte de amintiri care, mai mult ca sigur, va fi foarte interesantă. Sănătate și bucurii, părinte Nicolae Diaconescu!”, a transmis publicistul Dorin Brozbă, omul de cultură care a realizat un minunat film-documentar despre artista supranumită „Privighetoarea Gorjului”. Filmul documentar „Privighetoarea nepereche“ a fost lansat în 2008, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu, în deschiderea Festivalului de Muzică Populară „Maria Lătăreţu“- cea de-a XV-a ediţie. Filmul conţine 20 de minute de imagini cu marea artistă, pe scenă, cu zece zile înainte de a înceta din viaţă. Secvenţele au fost păstrate de urmaşii Mariei Lătăreţu şi nu au mai fost difuzate până în 2008. Acestea au fost puse la dispoziţia realizatorului documentarului de către Ioana Lătăreţu, nora artistei, care a fost prezentă la lansarea filmului.
Grație publicistului Brozbă lumea (românii și străinii n.red) au auzit, din nou, despre Ecaterina Teodoroiu, Maria Lătărețu, Maria Apostol sau Filofteia Lăcătușu.
„Pentru Harul cu care m-a înzestrat, Mulțumirile mele Atotputernicului Dumnezeu, și să mă ierte dacă Harul acesta n-a fost dus întotdeauna la bun sfârșit”, spunea, acum câțiva ani, părintele Nicolae Diaconescu, un om cum puțini sunt. La mulți ani binecuvântați, părinte Nicolae!