(închide)

Kinetoterapeutul Andreea Trușcă: „Iubesc din tot sufletul ceea ce fac și dacă ar fi să o iau de la capăt aș alege aceeași profesie!”

 

Andreea Trușcă are 30 ani și a știut din copilărie care va fi drumul său în viață: și-a dorit să lucreze cu oamenii, să îi ajute pe cei care suferă să depășească momentele grele și să le facă viața mai bună celor din jur. A urmat cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport, Specializarea Kinetoterapie și motricitate specială în Timișoara, a absolvit cu succes și studiile masterale și merge periodic la cursuri de perfecționare. Iubește ceea ce face și își dorește să fie din ce în ce mai bună profesional, pentru a își ajuta pacienții. Iar unii dintre ei o numesc „rază de soare”, ceea ce spune multe despre modul în care kinetoterapeutul Andreea Trușcă își tratează pacienții.
În interviul de mai jos vă invităm să o cunoașteți pe tânăra profesionistă, originară din Țicleni, dar, care, de ani de zile, trăiește în Timișoara. Acolo și-a pus pe picioare propria afacere și este respectată și apreciată de pacienții săi.

Reporter: De unde sunteți originară, domnișoara Trușcă? Spuneține-ne, nouă și cititorilor, cât mai multe despre pregătirea dumneavoastră profesională.

Andreea CristinaTrușcă: De loc sunt din Țicleni, dar încă din perioada adolescenței “am plecat de acasă”. Practic am crescut la școală, pentru că mama este bibliotecară și pentru că nu am vrut sa fiu ”fata doamnei bibliotecare”, am ales să fac liceul la Târgu-Jiu. Am absolvit Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, după care am urmat Facultatea de Educație Fizică și Sport, Specializarea Kinetoterapie și motricitate specială în Timișoara. Am urmat studiile masterale în cadrul aceleiași facultăți, secția Kinetoprofilaxie și recuperare fizică. Anul al doilea de master a venit cu o bursă Erasmus și am ales să îmi finalizez studiile în Spania la Universitatea din Coruña, Facultatea de Fizioterapie, care a fost cea mai frumoasă experiență!
De-a lungul timpului am participat la diverse conferințe, cursuri de specializare printre care: Medical Taping Concept, Recuperarea deficiențelor la copii, Reflexologia piciorului, Taping în patologia sportivă, Trigger point Therapy, etc.

Reporter: Ați deschis de curând un cabinet de kinetoterapie. Vă rugăm să ne spuneți unde se află cabinetul și dacă aveți și alt job?

Andreea CristinaTrușcă: Momentan, am un cabinet ambulant în Timișoara. Vreau să spun că activez ca PFI (Persoană Fizică Independentă) și ofer servicii de kinetoterapie și masaj la domiciliul pacientului.
Pe lângă asta, am un contract de colaborare cu o Fundație, unde bolnavii de scleroză multiplă beneficiază de ședințe gratuite de kinetoterapie.

Reporter: Care este modul în care pacienții pot beneficia de serviciile dumneavoastră? Cum se pot programa?

Andreea CristinaTrușcă: 
Majoritatea pacienților mei mă găsesc prin recomandarea foștilor pacienți și vin cu investigații făcute de medicii specialiști. În cazul în care am dubii legate de starea pacienților, trimit mai departe pentru alte investigații.
Din păcate în România fizioterapia și kinetoterapia sunt la început de drum. Ne luptăm încă cu nomenclatura, suntem kinetoterapeuți, suntem fizioterapeuți?! (complicat puțin). În momentul de față este în discuție dacă se vor mai deconta serviciile de recuperare prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Ministerul Sănătății nu oferă prea mult credit acestei specializări. Nu vreau să fac politică, scuze, dar este deranjant să nu îți fie respectată meseria.

Reporter: Ce înseamnă a fi kinetoterapeut? De ce ați ales această meserie?

Andreea CristinaTrușcă: Nu știu ce înseamnă pentru alții să fii un kinetoterapeut, dar pentru mine înseamnă să fii un om care poate să îți facă viața mai bună, să te ajute să continui să mergi mai departe după ce ai avut un accident sau ai fost diagnosticat cu o afecțiune nu tocmai ușoară. Cum ar spune un pacient drag mie, să fii “Rază de Soare”.
Iubesc din tot sufletul ceea ce fac și dacă ar fi să o iau de la capăt aș alege aceeași profesie.
Mi-am amintit ceva! Să vă povestesc cum am facut primii mei bănuți: aveam cred 5-6 ani și mergeam des la o vecină care se tot plângea că o doare spatele. Nu știam ce e acela masaj sau kinetoterapie, dar cumva am simțit să o mângâi pe spate (căci nu cred că am făcut altceva). După 10-15 minute mi-a spus că se simte mai bine și drept recompensă mi-a dat 1 leu și o “Eugenie”. Cred că acela a fost momentul în care am simțit că asta vreau să fac.

Reporter: Kinetoterapia înseamnă recuperare medicală prin metode şi mijloace ale educaţiei fizice. Ce îți trebuie pentru a fi un bun kinetoterapeut în opinia dumneavoastră?
Andreea CristinaTrușcă:  
Nu știu dacă este o rețetă exactă, dar eu mă straduiesc să fiu cât mai bună, să ajut câți mai mulți oameni să își depășească propriile obstacole.
Să fii un kinetoterapeut bun înseamnă să studiezi mult, să fii mereu la curent cu noile metode/tehnici, să lucrezi cu o echipă de medici specialiști buni, să ceri ajutorul când ești depășit, să fii empatic și să lucrezi cu pacientul ca și cum ți-ar fi din familie, să faci tot ce poți pentru el.

Reporter: Ce cazuri deosebite ați întâlnit de când practicați această meserie?
Andreea CristinaTrușcă: 
Pentru mine fiecare pacient este deosebit, fiecare are povestea lui, durerea lui , dar dacă ar fi sa aleg, îmi vine în minte o pacientă care a fost diagnosticată cu Sindromul Kienbock (este o patologie la nivelul mâinii, o necroză avasculară la nivelul osului semilunar). A fost o adevărată provocare pentru mine, fiind foarte rar întâlnită, nu existau informații despre posibilități de tratament fizioterapeutic .
A fost unicul caz operat în Timiș în ultimii 10 ani, așa că împreună cu medical chirurg și șeful meu de atunci (un bun kinetoterapeut în recuperarea mâinii), am hotarăt să elaborăm un protocol. Am lucrat aproximativ 2 ani cu acest caz și acum pacienta are o funcționalitate a mâinii de 80%.

Reporter: Ce vă doriți pentru viitor?
Andreea CristinaTrușcă: 
Multe… Îmi doresc să-i fac pe oameni să conștientizeze că mișcarea e foarte importantă, de la cel mai mic la cel mai mare.
Îmi doresc ca atunci când spun că sunt kinetoterapeut, oamenii să înțeleagă exact cu ce mă ocup: nu sunt maseuză, nu fac chimioterapie.
Vreau sa îmi fie respectată meseria: am terminat o faculate, fac anual cursuri de perfecționare și muncesc mult să fiu un bun profesionist.
Îmi doresc să deschid un cabinet format dintr-o echipă multidisciplinară: medic de recuperare, psiholog, ortoped, neurolog, nutriționist, kinetoterapeut, etc.

Galerie foto


Vizualizări: 2,023

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste