Traseul turistic Via Transilvanica, inaugurat și la Drobeta-Turnu Severin! Principele Nicolae și Tibi Ușeriu, la eveniment
Sâmbătă, 21 septembrie 2019, în Parcul Arheologic al Muzeului Regiunii Porților de Fier, din Drobeta-Turnu Severin, vor fi inagurați ultimii 98 de kilometri din drumul Via Transilvanica. De asemenea, va fi si montată borna kilometrică ce marchează sfârșitul Via Transilvanica, chiar lângă piciorul Podului lui Traian, construit de Apolodor din Damasc. Via Transilvanica este proiectul Asociației Tășuleasa Social și urmărește marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj care să pună în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale României. Via Transilvanica pornește de la Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta-Turnu Severin, având o lungime de aproximativ 1000 de kilometri.
La evenimentul de sâmbătă au confirmat participarea Principele Nicolae al României care este ambasador al proiectului, Tibi Ușeriu, Toma Coconea și Andreea Esca – de asemenea, ambasadori ai proiectului, Daniel Suciu – ministrul Dezvoltării Regionale, autorități județene și locale, parteneri și sponsori ai proiectului. Principele Nicolae al Romaniei a participat activ la marcarea traseului Via Transilvanica in mai multe judete ale tarii. In cursul acestei luni, Principele Nicolae, unul dintre cei mai importanți ambasadori ai traseului tematic VIA TRANSILVANICA, împreună cu fondatorul Asociației Tășuleasa Social, Alin Ușeriu, l-au vizitat pe prefectul județului Mehedinți. Prefectul Nicolae DRĂGHIEA i-a asigurat că pe traseu montarea bornelor este în grafic și împreună cu președintele Consiliului Județean Mehedinți vor lua toate măsurile, astfel încât la data inaugurării traseul mehedințean să fie finalizat pentru primii călători temerari. “Mulțumim reprezentanților Tășuleasa Social pentru aprecieri și pentru implementarea acestui proiect! Ne-am alăturat cu multă plăcere și ne-am implicat activ, din convingere și încredere că echipa minunată care promovează astfel, nu numai județul Mehedinți, ci întreaga țară, va face din acest traseu, unul emblematic pentru România!”, a transmis președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.
Via Transilvanica va avea în total 1.000 de kilometri și va străbate zece din județele României: Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava, pornind de la Putna și oprindu-se la Drobeta-Turnu Severin. Scopul proiectului este „să pună în valoare bogăţiile cultural-istorice şi naturale ale României, cu reflectare atât în comunităţile locale, cât şi cu ecou internaţional. Traseul este destinat tuturor iubitorilor de drumeţie, natură şi sport, care vor putea să îl străbată la pas, cu bicicleta ori călare. Proiectul Via Transilvanica – „Drumul care unește” a fost inițiat de organizația Tășuleasa Social în Anul Centenar 2018, la 100 de ani de la Marea Unire a românilor.
“Via Transilvanica este identitate. Pentru că ne oferă șansa să ne cunoaștem mai bine istoria și astfel să ne ințelegem mai bine pe noi - ca nație. Traseul pe care îl vom amenaja are 950 de km, de la Drobeta-Turnu Severin până la Putna, iar din experiența noastră de drumeți, acesta se poate parcurge în mai multe săptămâni în totalitate sau parțial în câteva zile, după puterea și dorința călătorului. Drumul urmează să fie marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită buna orientare a călătorului pe parcurs. Vom căuta să prezentăm cele mai corecte informații despre gradul de dificultate al traseului”, spun initiatorii pe site ul https://www.viatransilvanica.com/concept/
Pe 22 iulie, la Mănăstirea Putna a fost inaugurat sectorul care trece prin județul Suceava al traseului Via Transilvanica.
Sunteti invitati sa accesati site-ul initiatorilor si sa vizualizati hartile traseului pentru fiecare judet in parte! Si apoi, sa il parcurgeti! Romania este frumoasa!