(închide)

STUDIU: Mai mult de jumătate dintre elevii din România nu își exprimă opinia asupra profesorilor, în ciuda dreptului de a oferi feedback

 

Mai mult de jumătate dintre elevii din România nu folosesc dreptul prevăzut în Statutul elevului de a oferi feedback profesorilor, arată un studiu realizat de organizația Salvați Copiii România. Conform cercetării, doar 43% dintre elevi au oferit vreodată feedback profesorilor, iar majoritatea dintre aceștia (aproape două treimi) au ales să completeze un chestionar.

Un aspect îngrijorător identificat de studiu este că 16% dintre respondenți au afirmat că formularul completat nu era anonim, ceea ce contravine reglementărilor metodologice. Teama că opinia lor nu va fi luată în considerare sau considerarea că demersul nu este necesar sunt printre motivele invocate de elevi pentru lipsa feedbackului.

Studiul subliniază și faptul că doar 2 din 10 elevi care au oferit feedback au discutat ulterior cu profesorii despre rezultatele acestuia. În plus, aproape 70% dintre aceștia consideră că sugestiile lor nu au fost luate în considerare sau au fost ignorate.

Un alt punct alarmant semnalat este că 8% dintre elevii care au acordat feedback afirmă că au fost sancționați ulterior, prin note mai scăzute sau avertismente verbale. Gabriela Alexandrescu, Președintele Executiv al Salvați Copiii România, a declarat că „una dintre marile lacune ale sistemului românesc de educație este lipsa participării reale a copiilor în deciziile care îi privesc direct,” subliniind că excluderea elevilor din consiliile de administrație ale școlilor până la vârsta de 18 ani contravine Convenției ONU privind Drepturile Copilului.

De asemenea, cercetarea relevă o scădere a nivelului de informare a elevilor privind procesul de feedback. În timp ce 66% dintre elevi sunt conștienți de posibilitatea de a oferi feedback, doar 47% știu că există o metodologie specifică pentru acest proces. Nivelul de informare este cel mai scăzut în București, unde doar 30% dintre elevi sunt familiarizați cu aceste reglementări.

Studiul evidențiază și o scădere semnificativă a încrederii elevilor în sistemul educațional românesc. Peste jumătate dintre elevii de gimnaziu și liceu (55,1%) își doresc să părăsească țara, iar o treime intenționează să își continue studiile în străinătate. De asemenea, doar o treime dintre elevi consideră că școala îi ajută să își dezvolte pasiunile și interesele, în scădere față de 2013, când două treimi dintre elevi aveau această opinie.

În conformitate cu metodologia existentă, feedbackul ar trebui să fie anonim și să fie colectat de la elevii claselor gimnaziale, liceale și profesionale. Chestionarele completate sunt analizate de diriginte, care transmite rezultatele agregate către cadrele didactice, însă inspectoratele școlare nu sunt implicate în procesul de monitorizare a acestora.

Vizualizări: 235

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste