Simona Beșleagă, talentata copilă care a învățat să cânte singură! A debutat în 2017 și a participat la 150 de festivaluri și concursuri
Povestea Simonei Maria Beșleagă este una cu adevărat impresionantă și ne demonstrează încă o dată că dacă ai ambiție, poți ajunge acolo unde îți dorești! Micuța cântăreață de muzică populară este din comuna Gârceni a județului Vaslui, dar a participat și a câștigat și festivaluri de folclor organizate în Oltenia. Fetița iubește foarte mult cântecele din zona Gorjului și Mehedinți. Acum are 11 ani și a învățat să cânte singură, ascultând muzică populară la Radio România Antena Satelor! Încă de la primele sale festivaluri a fost lăudată și premiată, deși nu avea un profesor în spate, care să o fi învățat. Abia de acum aproape doi ani a început să urmeze cursuri de canto popular. „Doresc tuturor copiilor care iubesc muzica să încerce să își urmeze visul. Niciodată să nu renunțe la visurile lor mărețe, deoarece visurile pot deveni realitate atunci cînd îți dorești cu adevărat ceva!”, a spus Simona Beșleagă pentru Pagina Olteniei.
Tot ce își dorește este să poată cânta mereu, să ajungă profesor de muzică în satul natal și melodiile sale să bucure pe cei care le ascultă! Muzica este totul pentru micuța solistă din județul Vaslui. Simona Maria Beșleagă are 11 ani și este în clasa a V-a la Școala Gimnazială Nr 1 din comuna natală Gârceni. Studiază și muzica la Școala Populară de Arte a Centrului Cultural Dunărea de Jos -Galați și este în anul ll la clasa Canto Popular sub îndrumarea doamnei profesor coordonator Mitrița Camara Velicu, iar în paralel, studiază și vioara la Asociatia Simfonia Artelor din Vaslui, alături de doamna profesor Maria Cornea. Este un copil cuminte care a învățat mereu bine, ani al rând fiind cea mai bună din unitatea școlară unde face cursuri. „Încă de mică, mi-a plăcut să scriu și să citesc, iar atunci când a venit timpul să merg la școală, pentru mine a fost un vis devenit realitate. Mă săturasem să vină doamnele învățătoare la gradiniță să mă ducă în clasele primare ca să le citesc copiilor care erau deja elevi, să vadă cum citește un copil de 5 ani. Clasa 0 nici nu am mai urmat-o! Am intrat direct în clasa I-a. Timp de 4 ani, niciun copil din clasă nu a reușit să mă întreacă la vreo materie. Sunt pasionată de tot ceea ce înseamnă școală”, a spus, pentru Pagina Olteniei, Simona Beșleagă din Vaslui. Fetița vrea să absolve școala gimnazială și apoi să urmeze toți pașii necesari pentru a ajunge profesor de mzuică. „Am demonstrat că, în ciuda a tot ce crede lumea, chiar și la țară,într-un sat uitat de lume, se învață carte. Dacă îți dorești cu adevărat să devii un copil model pentru ceilalți colegi, dar și un om de bază pentru societate, muncești, iar visele pot deveni realitate, când lupți pentru ele. Pentru că iubesc foarte mult muzica, îmi doresc să devin profesor de muzică în satul meu, fiindcă știu cât este de greu să nu ai un profesor îndrumător, care să îți șlefuiască vocea, daca vrei să devii un solist de muzică populară. Îmi doresc să mă întorc în satul meu, aici, printre răzeșii mei, deoarece simt că aici îmi este locul”, a mai adăugat micuța cântăreață.
A învățat să cânte singură
Pe vremea când avea 4 ani, Simona Beșleagă asculta zilnic Radio România Antena Satelor și cânta melodiile pe care le difuzau cei care aveau emisiuni. Și acum își amintește că era fascinată de muzica populară și învăța foarte repede melodiile și liniile melodice, de parcă era ceva natural. Părinții nu au luat-o prea mult în seamă, nu aveau de unde să știe că în casa lor se născuse o stea! Talentul îl avea în sânge și spune că bunicii paterni au fost muzicanți ambulanți. „Aveam 4 ani și ascultam Radio România Antena Satelor, un post care are foarte multe programe muzicale. Aici am descoperit, pe dealurile din spatele casei mele, cele mai frumoase cantece. Încet, dar sigur, am început să învăț de la radio, cântecele care îmi plăceau foarte mult”, a spus fata. După câțiva ani în care fiind o autodidactă ambițioasă, Simona învățase să cânte foarte bine, a intrat în direct la o emisiune folclorică de la radio și a fost felicitată de redactori. „M-a auzit întreaga Românie! Aceea a fost cea mai frumoasă zi din viața mea, căci visul meu devenea realitate. Am cântat live Mi-am făcut bundiță nouă, din repertoriul regretatei Angela Moldovan. Redactorii i-au zis mamei mele să mă ducă la profesor de canto. Părinții mei nu au avut posibilitatea să mă ducă la o școală de muzică. Până în anul 2018 am fost autodidactă. Singură cântam și mă pregăteam pentru festivaluri. Așa am și debutat, în anul 2017, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Vaslui, la festivalul Cântec drag din plai străbun, alături de orchestra Rapsodia Vasluiului. Am cântat fără negativ. Aveam 8 ani, iar in ziua festivalului a venit o zapada mare, încât nu am putut ajunge, dar a doua zi, drumurile au fost dezapezite. M-a luat tati în spinare, mami in urma noastră, cu costumașul pus într-un ghiozdan și făceau pârtie din vârful dealului până la șoseaua care era dezăpezită și lumea îngheța de frig. Am reușit! De atunci, oameni inimosi m-au ajutat. Doamna invatatoare a venit acasa la mine. A mai venit un domn invatator, care a vrut sa mi cunoasca situatia de acasă, pentru a mă ajuta. Elevii acelui domn învățător au jucat baschet pentru mine și au strâns 5000 de lei pentru mine.
Artiștii mari îi sunt repere
Maria Lătarețu, Angelica si Niculina Stoican, Domnica Trop, Mioara Velicu, Maria Ciobanu și Angela Moldovan, dar și mulți alții sunt reperele fetiței din Vaslui. De-a lungul anilor, Simona Beșleagă a învățat sute de cântece și spune că muzica este universul său. de când s-a apucat să cânte și a realizat că visul său este să devină un important și apreciat solist, Simona a participat, din 2017 și până în prezent, la cca. 150 de festivaluri și concursuri. „Un premiu aparte pentru mine este cel de la Târgu- Jiu, unde am luat Premiul de Originalitate la Festivalul Copiilor Maria Lataretu. De preț mai sunt și: Trofeul Categoriei, Constanta , Festivalul ,,Tinere Sperante”, Craiova,Premiul l , Festivalul ,,Vedete in devenire”; Drobeta Turnu Severin , Locul lll , Festivalul ,,Cantecele copiilor”; Galati, Premiul l , Festivalul ,,Cat mi e drag sa cant, sa joc” etc. „Mie imi place foarte mult sa compun versuri. Am 3 piese , din repertoriul meu, insa videoclipurile nu le pot realiza, din cauza Pandemiei. Sunt proiecte pentru viitor. Piesele pe care le am in repertoriu se numesc: ,,Mândră-i fata Moldoveană”, ,,Când e horă-n satul meu” și ,,La căsuța cu răchită. În primele 2 piese este povestea mea. Cine le va asculta, va descoperi cum sunt eu, iar in cea de a treia piesa e povestea unor colege de scoala din satul meu, parasite de mama. In aceasta poveste se regasesc multi copii din Romania”, a declarat Simona.