(închide)

Sfântul Ierarh Nifon-Ocrotitorul Olteniei

 

Sfântul Ierarh Nifon s-a născut în ținutul Peloponezului din sudul Greciei în jurul anilor 1434-1440. La botez primește numele de Nicolae. De mic copil este atras de cărțile sfinte și de viața monahală. Devine ucenic al pusnicului Antonie care îl tunde in monahism cu numele de Nifon. 
   În jurul anului 1483, Dumnezeu hotărăște ca Sfântul Nifon să devină arhiereu in scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, iar după trei ani ajunge patriarh al Constantinopolului.
   Datorită cuceririi Constantinopolului de turci, patriarhul este îndepărtat din scaun de sultanul Baiazid al II-lea in anul 1488. Sfântul Nifon se retrage la Mănăstirea Sfântului Ioan Prodromul, unde viețuiește într-o slujire smerită și simplă. În anul 1496 este rechemat în scaunul de patriarh ecumenic dar după doi ani este exilat de turci la Adrianopol. Aici îl va cunoaște pe domnitorul Radu al Țării Românești, iar în anul 1504 este adus în țară pentru a reorganiza și conduce Biserica. După un timp se ivesc neînțelegeri între patriarh și domnitor cu privire la căsătoria sorei domnitorului cu un boier din Moldova care își părăsise familia. Sfântul Nifon nu încuviințează această unire și este nevoit să părăsească țara. Se retrage la Mănăstirea Dionisu din Sfântul Munte Athos, iar în anul 1508 trece la cele veșnice în ziua de 11 august.
     Voievodul Neagoe Basarab ajungând domnitor în Țara Românească și având o evlavie deosebită față de Sfântul Nifon aduce Sfintele Sale Moaște în țară. Acestea sunt duse la Mănăstirea Dealu și așezate deasupra mormântului lui Radu cel Mare. Voievodul Neagoe Basarab în timpul slujbei vede prin descoperire Dumnezeiască minunea iertării voievodului Radu de către Sfântul Nifon cum spală păcatele voievodului și îi poruncește lui Neagoe să construiască un sicriu de lemn frumos împodobit în care să așeze moaștele sale și să le trimită înapoi la mănăstirea Dionisu. Monahii acestei mănăstiri dăruiesc domnitorului capul și mâna dreaptă ale sfântului Nifon ce au fost  așezate la mănăstirea Curtea de Argeș. Din 1949 moaștele se afla in Catedrala Mitropolitană Sfântul Dimitrie din Craiova.
    Sfântul Nifon este primul sfânt canonizat pe pământ românesc cu ziua de prăznuire 11 august și cel care a alcătuit rugăciunea de dezlegare ce se citește la slujba înmormântării.
    Sfinte Părinte Nifon roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Pr. Bușe Petre 

Vizualizări: 254

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste