Atelierele Brâncuși, la Peștișani!
În perioada 7 – 31 august 2023, în comuna Peștișani se va desfășura Simpozionul Internațional de Sculptură „Atelierele Brâncuși”, manifestare tradițională organizată anual de către Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu.
În paralel, începând cu data de 22 august și până la sfârșitul lunii, tot în comuna Peștișani se va desfășura și Concursul de arhitectură „Acasă la Brâncuși”, având tema „Crearea și integrarea celor trei porți de acces în comuna Peștișani”. În aceeași perioadă, la Târgu Jiu, urmează să se deruleze Concursul de benzi desenate „Acasă la Brâncuși” și Simpozionul de pictură și grafică Iosif Keber.
Pe lângă organizatorii menționați anterior, aceste evenimente beneficiază de sprijinul acordat de Primăria Comunei Peștișani, Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, U.A.P.R. și Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Oltenia și Uniunea Arhitecților din România.
Deschiderea Simpozionului Internațional de Sculptură are loc luni, 7 august a.c., ora 13:00, la Centrul de Informare Turistică Peștișani. Artiștii participanți în simpozion sunt: Eugen Florin Bârzu (România), Valentin Vârtosu (Republica Moldova), Francesco Panceri (Italia), Dumitru Ioan Șerban (Italia), Oscar Aguirre Comendador (Spania), Mircea Lăcătuș (SUA), Ovidiu Nicolae Popa (curator, Romania). Materialul de lucru este marmura de Rușchița.
Eugen Florin Bârzu este absolvent al Universității Naționale de Arte „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Romania, filiala Timişoara, doctor în arte vizuale și cadru didactic universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte. A participat la numeroase expoziții de grup, la simpozioane naționale și internaționale de sculptură: Drăgășani, Caransebeș, Sibiu, Arad, Târgu Jiu, Canavese, Ormea (ambele în Italia), Kikinda (Serbia).
Valentin Vârtosu este născut la Soroca, în Republica Moldova și trăiește actualmente în Chișinău, unde a absolvit Facultatea de Arte Plastice și Design. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iaşi, și membru al International Association of Art, UNESCO. A executat lucrări de for public în Republica Moldova și în România. Operele sale sunt incluse în numeroase colecții publice și particulare din Republica Moldova, Canada, ltalia, Austria, România, Germania și Serbia.
Francesco Panceri este sculptor italian, originar din localitatea Crema, unde a urmat o școala de artă și apoi „Accademia di belle arti di Brera” din Milano, specializarea sculptură. Mai multe dintre lucrări sale sunt incluse în colecții publice sau particulare din Italia, Germania, Olanda, Belgia, Albania, China, Japonia, Polonia, Siria, India, Slovenia, Korea și Turcia. A participat la numeroase simpozioane de sculptură, naționale și internaționale, din: Italia, China, Turcia, Coreea de Sud, Georgia, Iran, India, Siria, Albania.
Dumitru Ioan Șerban a urmat Liceul „Nicolae Tonița” și Academia de Arte Frumoase din București. A beneficiat apoi de mai multe stagii de pregătire în artele plastice și în restaurare, urmând cursuri de specialitate la București, Brighton (Anglia) și Udine (Italia). A participat la diverse expoziții de grup și la simpozioane internaționale de sculptură.
Oscar Aguirre Comendador este născut în Cuba (unde a urmat Institutul Superior de Arte din Havana), dar trăiește și muncește în Spania (Valencia). A participat la numeroase simpozioane de sculptură din India, Slovenia, Portugalia, Insulele Canare, Franța, Belgia, Arabia Saudită, Argentina, SUA, Germania, Cipru, Japonia, Spania, Muntenegru, Egipt. Lucrările sale se află expuse în instituții culturale din numeroase orașe din lume, care au găzduit simpozioanele respective.
Mircea Lăcătuș a urmat Liceul de Artă din Arad și Univeritatea Națională de Artă din București (având și titlu de master). Ulterior se stabilește la Viena, unde obține titlul de „Magister in Art” al Universității din Viena. În 2013, a fost Profesor invitat la Universitatea din Alabama din Huntsville (SUA), iar în prezent este profesor la Oakwood University din același oraș american. Începând cu anul 1985, participă la numeroase expoziții, personale sau de grup și la simpozioane de pictură și de sculptură (Neusiedl, Andau, Croația, India, SUA). Lucrările sale de sculptură și de grafică se află în colecții private din România, Ungaria, Croația, Austria, Germania, Franța, SUA. A creat mai multe lucrări monumentale în România, la Miniș, Tușnad, Simeria, Bran. A realizat, de asemenea, scenografia pentru mai Lucrările multe piese de teatru din Viena și SUA și este autorul unei cărți de poezie publicate și premiate la Viena.
Ovidiu Nicolae Popa a urmat Liceul de artă „Nicolae Tonitza” și Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. Este sculptor, restaurator, profesor și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala București, secția sculptură. Din 1986 și până în prezent a participat la numeroase expozitii de grup, atât în țară, cât și în străinătate. A participat la simpozioane naționale și internaționale de sculptură și pictură (România, Austria, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Slovacia). Lucrările sale se află atât în muzee, cât și în colecții particulare din România, Grecia, Ungaria, Austria, Franța, SUA, Germania și Rusia.
Parteneri ai evenimentelor sunt Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Liga Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”.
Parteneri media: TVR Craiova, Radio România Internațional, Radio România Actualități, Radio România Oltenia – Craiova, Radio România Cultural, Leviathan, Gorjeanul, IntellNews, precum și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.
Comuna Peștișani nu a fost aleasă întâmplător ca loc de desfășurare a Simpozionului Internațional de Sculptură. Aici, în anii ʹ70 ai secolului trecut, se desfășurau anual tabere de sculptură în lemn, câteva dintre lucrările rezultate mai putând fi văzute pe malul Bistriței. Din păcate, starea lor de conservare este foarte precară.
De menționat că în Peștișani, în ultimii ani, au fost organizate numeroase evenimente culturale de mare impact în rândul publicului larg: Turneul Stradivarius, cu violonistul Alexandru Tomescu, Festivalul RomânIA autentică, ajuns la a treia ediție anul acesta și Festivalul „Film în sat”, organizat în parteneriat cu Asociația actorului Cuzin Toma „Dacă eu pot, poți și tu”. Comuna Peștișani a devenit un reper cultural nu numai pe harta Gorjului, ci și a României. Dovadă sunt nume cu rezonanță în peisajul teatral, cinematografic și muzical românesc, care au evoluat pe scena festivalului în ultima săptămână: Gheorghe Visu, Horațiu Mălăele, Bogdan-Mihai Simion și Lăutarii de mătase, Mihai Mărgineanu Band, Pavel Bartoș, Irina Margareta Nistor și mulți alții.
Adina ANDRIȚOIU
Președintă Filiala „Jean Bărbulescu” a UZPR