Școala de Vară (RE)Creativă la Motru – LECTURĂ ȘI COMUNICARE
Derulat pe parcursul a cinci zile, 31 iulie -4 august 2023, la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, proiectul a cuprins activități atractive, instructiv-educative cu o tematică variată: lectură, comunicare, scriere creativă, sport și mișcare, dezvoltare personală, cultură și tradiții, activități outdoor și de recreere.
Folosind metode specifice educației nonformale, programul propus a oferit un spațiu adecvat pentru petrecerea timpului liber într-un mod creativ și plăcut, creând oportunități de implicare a copiilor în activități care să le contureze competențe de comunicare, sociale și care să le dezvolte spiritul civic.
Toți au înțeles că, în orice vremuri, cărțile bune rămân prietenii noștri înțelepți. Cărțile ne dau puteri magice. Puterea de a călători unde vrem, de a intra în mintea oamenilor ingenioși și de a dobândi modul lor de gândire sau de comportament, de a descoperi multe lucruri despre ceea ce ne pasioneazǎ… într-un singur loc, că lectura este cheia întregii educații.
Prin intermediul a cinci povestiri cunoscute, în cadrul orelor de lectură și comunicare au descoperit, cu ajutorul exercițiilor practice, modul în care comunicăm și în care percepem informația transmisă în text.
Lecturile le-au dat și mai mare încredere în ei, determinându-i să se exprime liber, să asculte părerile partenerilor de dialog și să-și susțină cu argumente punctele de vedere.
Au descoperit cât de importante sunt gesturile, mimica, postura și atitudinea în comunicarea eficientă. Cu ajutorul personajelor, au descoperit forme subtile de comunicare nonverbală, precum vestimentația, proxemica (comunicarea în și cu spațiul), managementul timpului. Au înțeles care sunt stilurile de comunicare (asertiv, pasiv, agresiv, manipulator) și cât de important este feed-back-ul în comunicare.
Participanții au aflat despre ceea ce înseamnă fake news, despre cum să își dezvolte abilitățile de comunicare în public sau cele de lectură.
Acest program s-a derulat în parteneriat cu Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
În cadrul cursului ,,Dezvoltarea abilităților de comunicare în public”, doamna Ramona Mezei, profesor coordonator Școala FDVDR le-a vorbit copiilor despre beneficiile
speaking-ul, cum să-și alunge timiditatea, să vorbească cu încredere și să-și depășească limitele. Exercițiile creative i-au ajutat pe micii cursanți să-și transforme temerile în puncte forte.
Elevii au avut posibilitatea să construiască și să mențină relații pozitive cu ceilalți participanți la program, învățând unii de la alții.
Cărțile ne-au atras în universul lor, desprinzându-ne de viața noastră de zi cu zi, oferindu-ne tuturor o gamă întreagă de experiențe și emoții pe care nu le trăim în fiecare zi.
Copiii s-au obișnuit cu diversitatea de opinii și trăiri ale personajelor, identificându-se cu unele dintre ele. Au reușit să-și educe toleranța și empatia față de colegii lor, ajutându-i să se înțeleagă mai bine. Au cunoscut locuri, culturi, moduri de a gândi și de a trăi și să deosebească știrile false de cele adevărate.
Copiii, cu vârste între 6 – 13 ani, au învățat să descopere împreună, să comunice, să se organizeze, să respecte reguli, să avanseze propuneri, să aibă încredere în sine și, mai ales, să se bucure împreună.
Experiențele de grup au închegat prietenii, dărâmând barierele prejudecăților, dând
naștere la solidarități și adaptări la situații sociale în miniatură.
Începută dintr-o joacă constructivă, după cum îi spune şi numele, Școala de vară (RE) Creativă – Lectură și Comunicare, s-a dovedit a fi nu doar o alternativă plăcută de petrecere a timpului liber, ci și un mediu atractiv, favorabil dezvoltării aptitudinilor, creativității și imaginației copiilor, prin intermediul activităților de învățare, de joacă și cultivare a pasiunilor.
Această nouă călătorie în lumea cunoașterii nu ar fi fost posibilă fără colegii mei devotați care știu să lucreze nu doar cu mintea elevilor ci și cu sufletul lor, prof. Gionea Daniela, prof. Crăciun Dorina, prof. Raț Jana, prof. Pasăre Laura, prof. Vasilescu Mihaela.
Activitățile s-au bucurat de succes și datorită colaboratorilor noștri: prof. dr. Mrejeru Marcela, prof. Alexandrescu Grigore, prof. Mezei Ramona, prof. Popovici Laurențiu, prof. Vulpe Daniela, prof. Tulpan Ofelia, Popescu Cristina -mediator școlar, domnul primar Morega Cosmin, doamnele bibliotecare: Merfu Adriana, Bărbăcioru Maria, Popescu Aura, domnul Valentin Săvescu, maestru al sportului românesc, multiplu campion național la box și părinților voluntari: Ene Emilia, Tarcău Dana, Vîlceanu Carmen, Grivei Simona, Pistrițu Loredana, Vînturiș Cosmina.
Prin participarea la programul școlii de vară din acest an, copiii au avut oportunitatea să-și dezvolte unele dintre cele mai importante abilități și să-și consolideze cunoștințele pentru a începe următorul an școlar în forță.
Consilier educativ,
Prof. Bejenaru Felicia