Scapă de stres în stațiunile balneare din județul Vâlcea!
Județul Vâlcea a revendicat titlul de capitală a turismului balnear încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, prin cele patru staţiuni ale sale: Băile Olăneşti, Călimăneşti, Băile Govora şi Ocnele Mari. De exemplu, apele termale cu efect terapeutic din statiunea Olănesti, una dintre cele mai frecventate din Romania, te ajuta sa iti regasesti nu numai o stare de sanatate mai buna, ci si un echilibru sufletesc. An de an, aici ajung mii și mii de turiști, mulți dintre ei achiziționând vacanța cu ajutorul voucherelor de vacanță. Agențiile de turism se întrec în oferte! Și la Târgu-Jiu, Agenția Dertour, din Shopping City (mall) are oferte foarte interesante pentru sejururi de vis și relaxare, dar și sejururi cu tratament în aceste stațiuni balneare renumite!
Fiecare dintre primele trei stațiuni este situată la o distanţă de aproximativ 20 de kilometri faţă de Râmnicu Vâlcea, capitala judeţului, spre nord, vest şi sud vest. Toate trei au primit în 2011 statutul oficial de "staţiuni balneologice de interes naţional". Cele trei staţiuni sunt diferite prin oferta lor balneară, istorie, legende, geografie etc. "Olăneştiul sau Băile Olăneşti este staţiunea cu cele mai multe izvoare minerale din România, peste 30 captate, de aceea i se mai spune staţiunea 'Izvoarele de Aur', apele de aici fiind iodurate, bromurate, sodice, calcice, sulfuroase şi clorurate, hipotone sau izotone", spun cei de la agențiile de turism. Anul 1873 este anul cel al confirmării valorii terapeutice a izvoarelor minerale de la Olăneşti, care, alături de cele din Călimăneşti, obţin medalii de aur la Expoziţia Internaţională de la Viena. Atenţia pe care i-o dă Olăneştiului dr. Carol Davila şi vizita prinţului Carol I al României, în 1867, fac ca Olăneştiul să intre în atenţia lumii, devenind, la sfârşitul secolului al XIX-lea, una dintre cele mai importante staţiuni din ţară. Apele minerale de la Olăneşti au fost analizate chimic şi comparate cu cele de la Baden-Baden, Karlovy-Vary şi Aix de Bains, precum şi din multe alte staţiuni europene de mare renume.
Călimăneştiul sau Călimăneşti-Căciulata este antecamera Defileului Oltului. Cunoscut din secolul al II-lea drept punct central al liniei de fortificaţii romane - Limes Alutanus, prin castrul Arutela, Călimăneştiul este atestat documentar de Mircea cel Bătrân la 20 mai 1388, prin actul de înzestrare a viitoarei sale necropole domneşti - Mănăstirea Cozia, document în care sunt pomenite şi oraşele Râmnicu Vâlcea şi Piteşti.
"Apele minerale de la Călimăneşti sunt folosite pentru prima dată de călugării Mănăstirii Cozia şi sunt atestate documentar în 1520, în consemnările de călătorie ale lui Gavril Protul, conducătorul din aceea vreme de la Muntele Athos, care numeşte împrejurimile Mănăstirii Cozia pământul făgăduinţei", scrie Agerpres.
Se spune că şi Mircea cel Bătrân s-a tratat la bătrâneţe cu apele minerale de la Călimăneşti. Franz Joseph, regele Austro-Ungariei, a beneficiat de tratamentul apelor minerale de la Căciulata. Călimăneştiul devine staţiune la începutul secolului XX, o dată cu apariţia primelor pensiuni în stil elveţian, case cu turn, dar şi a hotelurilor, cel mai vechi fiind Pavilionul Central (Hotelul Central de azi).
În anii '70, staţiunea s-a extins spre Căciulata şi Cozia.
Distinsa doamnă a turismului balnear din Vâlcea, numită şi Sighişoara Sudului, Băile Govora, se străduieşte astăzi să-şi recapete atmosfera şi stilul din perioada belle-epoque. În anii '30, aici se organizau campionatele naţionale de bridge, şi staţiunea era cotată la Bursa de la Paris. Govora deţine cea mai valoroasă arhitectură balneară din judeţul Vâlcea, conturată în prima jumătate a secolului XX. Hotelul Palace, proiectat de arhitectul Ernest Doneaud, unul dintre arhitecţii foarte bine cotaţi de la acea vreme, cu sistem antiseism şi cu camere dispuse astfel încât soarele le luminează pe fiecare o oră pe zi, şi Pavilionul Băilor Minerale, proiectat de acelaşi arhitect, au creat trendul şi au ridicat ştacheta pentru aproape toată jumătatea de secol care a urmat. La Băile Govora este zona cu cel mai ozonificat aer din ţară, graţie echilibrului dintre ionii pozitivi şi cei negativi, în consecinţă se recomandă tratamentului pentru bolile respiratorii.
S-au întreprins lucrări de restaurare şi modernizare la Hotelul Palace (monument istoric), la valorosul Hotel Ştefănescu, precum şi de reamenajare a Parcului Central, pus în operă în urmă cu un secol, de arhitectul elveţian Emil Pinard.
Candidata la titlul de staţiune balneară naţională este şi localitatea Ocnele Mari, un mic orăşel aflat la 4 kilometri distanţă de Râmnicu Vâlcea. De fapt, Ocnele Mari este cel mai vechi oraş din judeţ, aici aflându-se cetatea antică Buridava Dacică, ridicată de dacii buri, majoritatea lucrători în minele de sare. Ulterior, Ocnele Mari a devenit punct economic vital pentru imperiul roman, sarea de aici fiind transportată la Olt şi dusă apoi cu plutele în tot imperiul.
Salina de la Ocne este cea mai mare din România, are o suprafaţă de peste 20.000 de metri pătraţi iar lungimea galeriilor depăşeşte 13 kilometri. Datorită efectelor curative ale apei sărate şi nămolului sapropelic, Ocnele Mari a fost o staţiune căutată de-a lungul timpului şi autorităţile locale fac în prezent eforturi pentru a-i schimba statutul de staţiune balneo-climaterică de interes local într-una de interes naţional.
Judeţul Vâlcea mai are o staţiune tradiţională, Horezu, două staţiuni montane, Voineasa şi Vidra, ambele aflate în proces de reconstrucţie şi patru staţiuni noi, tot cu specific montan, aflate în faza de proiect sau execuţie - Obârşia Lotrului, Vârful Romani, Vârful Ursu şi Vârful Cozia.
Ofertele agențiilor Dertour
Printre afectiunile care isi pot gasi remediul la Olanesti se numara cele digestive, renale, respiratorii, metabolice si de nutritie, cardiovasculare, dermatologice sau alergice. In plus, in cazul celor care sufera de alergii, pentru desensibilizarea organismului se fac, doar la Olanesti, injectii speciale cu ape minerale sulfuroase izotone. Pe langa bazele de tratament, iubitorii de plimbari pot vizita si cateva lacasuri de rugaciune printre care Bisericuta din Albac, Biserica Izvorul Tamaduirii, Manastirea Frasinei sau Biserica lui Horea.
Întrebați în agenții ce oferte au pentru aceste stațiuni balneare din Oltenia și mergeți să vă relaxați! În Romania se afla aproape o treime dintre izvoarele termale din intrega Europa, iar in ultimii ani statiunile balneare autohtone au inceput sa se reinventeze si sa revina in lumina reflectoarelor!
Accesați https://www.dertour.ro/ sau mergeți în Shopping City Târgu Jiu (mall) pentru a discuta cu reprezentanții agenției și a afla ofertele disponibile!