(închide)

Regizorul Ioana Mischie, bursier în Statele Unite ale Americii! „Am avut profesori de excepție. Aș putea povesti câțiva ani tot ce am trăit acolo!”

 

De oportunităţile de studiu şi cercetare în Statele Unite prin programele de burse Fulbright Student Award 2017-2018 şi EducationUSA  a beneficiat și doctoranda Ioana Mischie, fiica lui Nicolae Mischie, cel care a condus Consiliul Județean și județul Gorj ani de zile. Regizorul Ioana Mischie este unul dintre cei mai de valoare artiști vizuali ai Gorjului, o speranță a cinematografiei românești. „Am încheiat bursa de curând cu brio, deși a fost un an foarte greu pentru mine, pe plan personal. Încerc să implementez aici în țară cât mai mult din ce am învățat acolo. Sper să reușesc să fac asta în următoarele luni de zile”, a spus regizorul Ioana Mischie.

Tânăra cineastă Ioana Mischie, premiată pentru concepte narative inovatoare şi doctorandă în cadrul U.N.A.T.C. București, a finalizat, acum puțin timp, perioada petrecută ca bursieră Fulbright în cadrul University of Southern California – School of Cinematic Arts (USC), din Los Angeles. Programul "Fulbright Student Award" se adresează studenților români interesați de studii de masterat sau cercetare doctorală la universităţi din Statele Unite ale Americii. În cadrul lucrării de doctorat, Ioana Mischie studiază „transmedia storytelling”, iar cât a stat în SUA a învățat foarte multe lucruri noi despre acest concept inițiat de teoreticianul Henry Jenkins, pe care Ioana Mischie l-a avut ca profesor în America. „Sunt doctorand în cadrul UNATC București și în urmă cu doi ani de zile m-am înscris pentru bursa Fulbright Student Awars pe care am avut norocul să o câștig și asta mi-a permis să studiez pentru un an de zile în SUA, în cadrul University of Southern California – School of Cinematic Arts (USC), din Los Angeles, California. USC este considerată Harvardul școlilor de film la nivel mondial. Am avut acces la foarte multe laboratoare de cercetare de realitate virtuală, realitate mixtă, imaginație civică și la alte proiecte cinematografice din Hollywood. Am încheiat bursa de curând cu brio, deși a fost un an foarte greu pentru mine, pe plan personal. Încerc să implementez aici în țară cât mai mult din ce am învățat acolo. Sper să reușesc să fac asta în următoarele luni de zile”, a spus regizorul Ioana Mischie.

L-a avut ca mentor pe teoreticianul Henry Jenkins

În SUA a avut ocazia să lucreze direct cu mentorul său Henry Jenkins, cel pe care îl consideră unul dintre cei mai importanți gânditori contemporani. Tânăra a mărturisit că perioada petrecută în America a însemnat foarte mult pentru ea, căci a avut enorm de învățat de la toți oamenii cunoscuți acolo. „Aș putea povesti câțiva ani tot ce am trăit acolo! Am avut profesori de excepție, mentorul meu a fost Henry Jenkins, teoreticianul conceptului transmedia storytelling, pe care eu îl studiez în lucrarea de doctorat. Pentru mine, Henry Jenkins este poate unul dintre cei mai importanţi gânditori contemporani. Am avut onoarea să studiez într-un mediu academic pe care anterior îl consideram utopic. Am avut ocazia să întâlnesc actori, regizori, scenariști americani de la care avem enorm de mult de învățat. Evident, sistemele noastre diferă destul de mult, însă putem învăța unii de la alții. În ceea ce voi face de acum încolo, voi încerca să aduc mai aproape aceste sisteme diferite de gândire. Am foarte multe proiecte în dezvoltare, nu știu care va veni la viață curând. Depind de sprijinul unor instituții din țară, de cel al colegilor de echipă. Sper să am ocazia să fac și un lungmetraj, dar cred că am multe de învățat din proiectele scurte în momentul de față. Mi-ar plăcea să pot profesa în locul unde munca  pe care o depun să fie apreciată, chiar dacă va fi în țară sau în străinătate!”, a declarat Ioana Mischie.

Nicolae Mischie, omagiat în cadrul Galei Festivalului Național de Teatru „Zilele Elvira Godeanu”

În cadrul Galei de luni seara a Festivalului Național „Zilele Elvira Godeanu”, a existat un moment „in memoriam” foarte emoționant în care personalităților care au avut o contribuție majoră la dezvoltarea Teatrului li s-a adus un omagiu. În ropote de apaluze au fost amintiți Viorel Gârbaciu, Titu Rădoi, Maria Simion, Vasile Antonie și Nicolae Mischie. Urmașii acestor personalități au urcat pe scena teatrului și au mulțumit celor prezenți și reprezentanților principalei instituții de cultură din Gorj. „Le mulțumesc tuturor celor care au apreciat contribuția lui la viața culturală a județului Gorj, la înființarea acestui teatru”, a spus doctorul Sanda Mischie, soția fostului lider PSD Gorj. Și regizoarea Ioana Mischie a ținut să le mulțumească celor de la TDEG: „Vă mulțumesc! Constantin Brâncuși a fost un reper absolut pentru tatăl meu! Tatăl meu și-a trăit viața cu demnitate până în ultima secundă, trecând prin toate greutățile posibile și imposibile, fără să se plângă de nimic, pentru a lăsa un Gorj mai constructiv în urma lui. A avut curajul să lupte până la capăt pentru un ideal, chiar dacă și-a câștigat și antipatii. Cred că tata trăiește infinit prin tot ce a lăsat în acest județ, este fondatorul Universității Constantin Brâncuși, este omul cheie care a adus finanțări acestui teatru, fără el nu ne-am afla în această clădure astăzi. Familia Mischie va fi mereu alături Teatrului Elvira Godeanu, necondiționat, oricând ne veți cere sprijinul!”.

Galerie foto







Vizualizări: 8,295

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste