Raiul pe pământ: Fundata și satele străjuite de crestele Munților Bucegi și Piatra Craiului, perfecte pentru relaxare!
Aerul curat, răcoarea muntelui, peisaje care te transpun în cu totul altă lume, oameni primitori și calzi, de asta am avut parte în vacanța din această vară! Au fost doar câteva zile, dar relaxarea și liniștea ne-au însoțit zi de zi, clipă de clipă. Nu știu cum sunteți voi, dar pentru noi un concediu reușit înseamnă o destinație din zona montană sau submontană, iarbă de un verde nemaiîntâlnit, liniște, sate cu ulițe și garduri din bârne de lemn adus din pădure, miros de fân proaspăt cosit, oameni care te primesc în pensiunile lor cu sufletul deschis, ca și cum ai face parte din familie! Am ales să ne cazăm la Pensiunea Edera din Fundata, județul Brașov, cea mai înaltă localitate din România, acolo unde specialiștii spun că respiri cel mai curat aer! Și am ales foarte bine!
Vara caniculară se simte cu totul altfel în satele de munte ale minunatei Românii, așa că pentru a avea parte de sejurul mult așteptat am ales să mergem la Fundata din județul Brașov, localitatea situată la cea mai mare altitudine din țară, mai exact la 1360 m, aici fiind cel mai curat aer! Am pornit din Gorj spre județul Brașov într-o după amiază de duminică, cu sufletul vibrând de emoție, căci urma să ajungem într-o destinație trecută pe „to do list” de ceva vreme, dar nebifată. Culoarul Rucăr-Bran și peisajele de aici ne-au umplut sufletul de bucurie și am petrecut aici mai bine de o oră, așteptând răbdători să apună soarele. A fost singura oprire făcută pe drumul Târgu-Jiu-Fundata, iar după am ajuns la Pensiunea Edera, minunatul loc de cazare ales pentru sejurul din luna iulie. Despre Pensiunea Edera din satul Fundata v-am povestit într-un articol anterior (…). Trebuie să vă spun că totul a fost peste așteptările noastre, gazedele-soții Jean și Constanța Olteanu-fiind oameni care ne-au tratat, atât pe noi, cât și pe ceilalți turiști cazați la Edera, ca și cum am fi fost parte din familie. Gazde foarte ospitaliere, mereu la dispoziția oaspeților, ambii foarte pricepuți în bucătărie, soții Olteanu ne-au cucerit iremediabil! La fel și Edera! Am fost cazați într-o camera la etaj, de la al cărei balcon aveam o priveliște impresionantă în fiecare clipă. Ne-am bucurat atât de răsăritul, cât și de apusul soarelui de la fereastra camerei sau de pe balcon, ne minunam ca niște copii de fiecare nor pufos sau de ceața care se ridica încet peste munți și peste sate! Un loc de vis a fost Fundata pentru noi! De când ne-am întors povestim, atât eu, cât și soțul meu, oricui vrea să ne asculte cât de minunat este la Fundata. Să revenim la pensiune și la facilitățile oferite: camera a fost spațioasă, foarte curată, patul confortabil, iar în serile răcoroase (au fost câteva n.red.) caloriferele s-au încălzit! Și asta pentru că soții Olteanu au grijă ca oaspeții să se simtă bine. La pensiune apa caldă este în permanență, mâncarea servită este foarte gustoasă, făcută din produse proaspete din gospodăria proprie sau de la agricultorii din zonă, iar curtea pensiunii are peste 6000 mp. Am petrecut multe seri pe leagănele din curte sau sub foișoarele din lemn masiv, am luat cina bucurându-ne de peisajul de vis și ne-am relaxat stând la povești, seara târziu, cu soții Olteanu pe iarba verde, la umbră.
Ce poți face în zona Fundata
Fundata este o comună alcătuită din mai multe sate care trebuie vizitate. Ne-am plimbat pe jos, pe ulițe, prin Fundata, Fundățica, Șirnea, dar și prin satul Moeciu de Sus din comuna învecinată. Nu am vizitat satul Peștera despre care soții Olteanu ne-au spus că este foarte frumos. Am lăsat această destinație pentru toamna acestui an, când vom reveni la Fundata, pentru a ne bucura de simfonia culorilor! Ne-au mai rămas de văzut și Prăpăstiile Zărneștilor. Cu mașina am mers pe Cheile Dâmbovicioarei și la Peșteră. Frumoase locuri! În satul Șirnea-primul sat touristic din România-ne-au încântat peisajele și ne-a cam speriat drumul foarte îngust pe care l-am parcurs în parte cu mașina. Am văzut și minunatele corturi de la Ursa Mică-Glamping, un loc cu totul special (afacerea de succes și inedită a unor tineri pasionați n.red.). Priveliștea în Fundata se schimbă spectaculos de la anotimp la anotimp și nu ai cum să te plictisești.
De la Pensiunea Edera sunt 3 km până la Cheile Grădiștei și am făcut traseul pe jos. Este absolut minunat să mergi pe ulițele satului, prin văi, pe lângă locuinețle sătenilor, case vechi acoperite cu șiță, pe marginea drumului să vezi căpițe de fân, vaci păscând liniștite, să auzi caii nechezând la vederea străinilor care le deranjează siesta sau să te sperie vreun câine cu lătratul său! Frumusețea peisajului se descrie greu în cuvinte, parcă simt că nu mă pot descurca … mergeți să vedeți!
Liniștea acestor sate este deranjată din când în când de râsetele sătenilor pe care i-am văzut la strâns de fân sau la cosit. Muncesc mult oamenii de aici, au animale și trăiesc în parte din ceea ce produc. Este o lume care respectă tradițiile, oameni în vârstă care nu și-au părăsit casele vechi; am văzut în Fundățica o bătrânică sprijinită în ciomagul care o ajuta la mers. Hrănea câteva găini, iar un câine mare și alb le privea protector din mijlocul curții. Am văzut bărbați încărunțiți și aduși de spate la întors de fân. Munceau cu drag, asta este lumea lor, asta fac din generație în generație. Marea lor majoritate au vaci, oi sau cai, muncesc pământurile sau la pădure. Trăiesc simplu, frumos în sate uitate de modernitate-slavă Domnului! Pentru noi Fundata a fost destinația perfectă! Ce ziceți, vă tentează?
Dacă doriți să vă cazați la Pensiunea Edera îi găsiți AICI sau la numărul de telefon 0745041530.
Mai multe fotografii din vacanța noastră la Fundata găsiți AICI!