(închide)

Publicistul Florin Toma a lansat la Târgu-Jiu, a doua sa casă, „Depozitul de bătrâni”!

 

Aniversarea a 81 de ani de la inaugurarea Ansamblului sculptural brâncușian din capitala Gorjului a prilejuit iubitorilor de artă strânși spre uimită delectare în sala modestă, dar plină de culoare a Galeriilor Municipale de Artă din Târgu Jiu, întâlnirea cu scriitorul și publicistul Florin Toma. Acesta a ținut să aducă și în a doua sa casă – așa cum numește Târgu Jiul – „Depozitul de bătrâni”. Un album de proză, pentru că volumul nu cuprinde doar proză scurtă, ci și zece lucrări ale unor artiști plastici remarcabili din țară și străinătate.

Pe una dintre primele pagini, autorul explică, de fapt atrage atenția, că „acele zece imagini sublime ce apar în carte nu sunt ilustrații la comandă. Ci revelațiile artiștilor, în relația cu textul dat. Fiecare nălucire plastică a lor este un dar. Un dar din har”. Nu voi spune nimic despre texte, pentru că mi se pare normal ca fiecare cititor să-și hrănească interesul și curiozitatea cu proza însăși. Mă voi opri doar la gestul de delicată gratitudine și noblețe pe care autorul l-a făcut față de acești zece prieteni ai săi artiști, creând un film care cuprinde câte o scurtă prezentare sensibilă despre fiecare dintre ei. 

Maxim Dumitraș, Suzana Fântânariu, Nicolae Fleissig, Ioan Iacob, Otto Kruch, Silviu Oravitzan, Mircea Roman, Florin Șuțu, Floarea Țuțuianu și Aurel Vlad și-au lăsat amprenta artistică între paginile cărții lui Florin Toma, apărută în condiții grafice excelente la Editura Brumar. De altfel, câțiva dintre aceștia sunt cunoscuți publicului iubitor de artă din Târgu Jiu, datorită expozițiilor personale pe care le-au adus în orașul lui Brâncuși.

La lansarea de la București a cărții, în primăvara acestui an, Florin Toma spunea: „Cu toții ne îndreptăm către Încolo. Iar acest <<Încolo>> se poate numi oricum. <> n-are nimic nici decorativ, nici jignitor, nici deplorant. E doar fascinant. Cititorii vor descoperi la finalul poveştii fantastice un teritoriu nou, ceva ca o rezervaţie celestă, un depozit astral, un azil printre stele. Şi, după ce vor rămâne o clipă sau mai mult cu ochii pierduţi în imaginarul ce i s-a propus vor constata că nu e nimic dispreţuitor în formularea găsită de autor”.

Revenind la lansarea de la Târgu Jiu, trebuie să menționăm că aceasta a urmat vernisajului expoziției Filialei locale a U.A.P. din România și a făcut parte din ciclul de evenimente dedicate aniversării Ansamblului „Calea Eroilor” ridicat de către Constantin Brâncuși la Târgu Jiu între anii 1937-1938, în memoria eroilor români căzuți în Primul Război Mondial.

Credite foto: Laurenţiu Stoicu

Vizualizări: 430

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

Călător în Oltenia

Olteni de poveste